Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Καλύτερα ν’ ασχολείται με το σκουμπρί παρά με την δραχμή…

Το θέμα είναι σοβαρό. ‘Οχι βέβαια όσο η επιστροφή στην δραχμή, αλλά αφορά μια χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ και είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Την Ισλανδία.

Η κα Δαμανάκη χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και χαρακτήρισε την στάση της Ισλανδίας και των Νήσων Φερόε σχετικά με την αλιεία σκουμπριών “ανεύθυνη”.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Αλιείας, είπε χαρακτηριστικά: “Όλοι συμφωνούμε ότι η δράση της Ισλανδίας και των Νήσων Φερόε είναι πολύ ανεύθυνη”.

Και συνέχισε : “Η ΕΕ δεν μπορεί να το δεχτεί”.

Η Ιρλανδία έχει ζητήσει κυρώσεις εναντίον του Ρέικιαβικ εξ ονόματος της υπεράσπισης των ιρλανδών αλιέων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νορβηγία από τη μία πλευρά, η Ισλανδία και οι Νήσοι Φερόε από την άλλη, άρχισαν διαπραγματεύσεις σχετικά με τις ποσοστώσεις αλιείας του σκουμπριού, το Νοέμβριο, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

“Θέλουμε μια συμφωνία, αλλά δεν θέλουμε μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα”, προειδοποίησε η Δαμανάκη. “Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε την κακή συμπεριφορά” της Ισλανδίας, σημείωσε.

Η αλιευτική πολιτική είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στην πορεία της ένταξης της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ισλανδία η οποία άρχισε διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ την Δευτέρα, και οι Νήσοι Φερόε, μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας, αποφάσισαν να αυξήσουν σημαντικά τα αλιεύματά τους κατά τα τελευταία χρόνια, με το επιχείρημα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει τα σκουμπριά να μεταναστεύσουν περισσότερο στις αποκλειστικές αλιευτικές τους ζώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είχε ενημερώσει η Δαμανάκη τον πρωθυπουργό για τα περί εξόδου

“Δώστε εξηγήσεις κ. Δαμανάκη”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε