Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κατάκοποι διαπραγματευτές και καραμελωμένα χάπια σωτηρίας

Πριν από περίπου 115 χρόνια ο Εμμανουήλ Ροϊδης περιδιάβαινε την Αθήνα, της προ επίσημης χρεοκοπίας επί Χ. Τρικούπη, όπου στην Πλάκα κάποιοι φέρονταν ως επίδοξοι Ολυμπιονίκες επηρμένοι από την αναβίωση του 1896.

Αλλά στην πρωτεύουσα των ανοιχτών κοπρώνων, της λάσπης και των σφαγείων του δρόμου ο συγγραφέας διαπίστωνε πως στο δεύτερο νεκροταφείο θάβονταν πολύ περισσότεροι νεότατοι άνθρωποι από το πρώτο . Η φυματίωση και τα λοιπά λοιμώδη σάρωναν στις πιο εξαθλιωμένες γειτονιές .

Στην σημερινή πρωτεύουσα της τρέχουσας χρεοκοπίας οι νεκροί μένουν στους δημοτικούς τάφους με χρονοχρέωση , οι βροχές δεν λένε να ξεπλύνουν από τη βρωμιά τους δρόμους ,όπου ανέστιοι άνθρωποι ξεπαγιάζουν μόλις βγούν από τις αίθουσες συσσιτίων . Είναι αλήθεια πως παραπουλιέται το θέμα της νέας φτώχειας και προεξοφλείται . Αλίμονο όταν προκύψει με όλο το μέγεθος όπως το προαλείφουν οι εκδοχές της χρεοκοπίας είτε εντός είτε εκτός του μοιραίου ευρώ. Αλίμονο όταν οσονούπω προκύψει με υπογεγραμμένο ή ανυπόγραφο το νέο μνημόνιο .

Για την ώρα στις εκπομπές καραμελώνουν αμύγδαλα κι οι κατάκοποι από τις διαπραγματεύσεις πολιτικοί αρχηγοί καραμελώνουν το χάπι της σωτηρίας . Κάνουν τα κόκκαλα του Καβάφη να τρίζουν όπως Γ. Καρατζαφέρης ή προκαλούν τον κοινό νου όπως ο Αντ. Σαμαράς και ο Γ. Παπανδρέου. Η σκληρή διαπραγμάτευση είναι αν κοπούν οι κύριες συντάξεις για να σωθούν οι επικουρικές ή αντιστρόφως και αν τα 300 -600 εκατομμύρια που λείπουν σήμερα από το πλάνο εισπραχθούν από κοινωνικό πόρο ή βρεθούν από αλλού.

Από πού ; Από μαραθώνιο αγάπης , από τους κλέφτες των φόρων και του ΦΠΑ, από τις αμοιβές της νομοθετικής εξουσίας , από τους δισεκατομμυριούχους της χώρας , από τους μεσίτες των εξοπλιστικών , από τις κομματικές επιχορηγήσεις ,από τα δομημένα των ταμείων , από την ληστεία των ιατροφαρμακευτικών …;

Όμως μέχρι αύριο μπορεί να λείπουν παραπάνω και πόσα παραπάνω θα λείπουν σε 15 μέρες όταν η διορία που πήγε να δώσει η κυβέρνηση στον εαυτό έληξε μόλις ο Βενιζέλος προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες. Εφεξής συνεχώς θα λείπουν και κυρίως από τους ανθρώπους της εργασίας , της ανεργίας της σύνταξης . Από τα παιδιά , τους νέους τους ηλικιωμένους , που δεν θα ξαναδούμε στις ουρές της εργατικής εστίας για διακοπές αλλά στα συσσίτια των ενοριών και στις ΜΚΟ κατά της εξαθλίωσης που θα τρέχουν ήδη για ΑΦΜ.

Η αξιολογική κρίση του Αλ. Τσίπρα περί πολιτικών νάνων έχει γίνει προ πολλού και από πολίτες και σε καφενεία και σε σάλες υψηλού πνεύματος . Αλλά ποιο πολιτικό σύστημα μπορεί εύκολα να σύρει στον χορό του Ζαλόγγου τόσο κόσμο ,όταν πρέπει να χορέψει στην πρώτη γραμμή ; Μάλλον προτιμά να τον μαντρώσει στην πολιορκία των Βρυξελλών και του ΔΝΤ , όπου κάποιοι θα εξακολουθούν να καραμελώνουν αμύγδαλα και οι περισσότεροι θα κοπανίζουν αέρα . Αλήθεια ποιοι πολιτικοί γίγαντες μπορούν να οδηγήσουν τώρα τον λαό στην έξοδο από το νεοελληνικό Μεσολόγγι;

Γιώργος Μαρνέλλος

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε