Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Καταργείται η βίζα για τις ΗΠΑ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να καταργήσει τη βίζα από την Ελλάδα για την Αμερική ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Ο πρόεδρος Ομπάμα μου ανακοίνωσε ότι σήμερα αποφάσισε την άρση της βίζας από την Ελλάδα προς την Αμερική. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα πάντα ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Λευκού Οίκου.

Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο. “Ενημέρωσα τον πρόεδρο Ομπάμα για την αποφασιστικότητα να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και πέρα από τα άμεσα μέτρα να κάνουμε δομικές αλλαγές για την οικονομία και αλλαγές στην υγεία, την παιδεία, μπαίνοντας σε πορεία πράσινης ανάπτυξης, ώστε η χώρα μας να είναι ανταγωνιστική και ελκυστική”, επεσήμανε.

Και συνέχισε τις δηλώσεις του λέγοντας: “Ενημέρωσα επίσης τον πρόεδρο για την πρωτοβουλία που πήραμε μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί, την Άγκελα Μέρκελ και τον Ζακ Κλοντ Γιούνκερ κατά της κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές, κάτι που μας αφορά και άμεσα ως χώρα, καθώς έχουμε γίνει θύμα αυτών των κερδοσκόπων”. 

“Ζήτησα οι ΗΠΑ να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Ομπάμα με διαβεβαίωσε ότι θεωρεί αυτή την πρωτοβουλία κρίσιμη και οι ΗΠΑ θα συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένα θετικό μήνυμα και αντιμετωπίζει όχι μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας αλλά θα βάλει τάξει σε διεθνές επίπεδο”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι το θέμα της κερδοσκοπίας θα είναι στην ατζέντα της επόμενης G20, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Αυτό που θέλουμε είναι αναζωογονήσουμε τη δική μας οικονομία. Να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια και σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε.

Στην ατζέντα της συνάντησης Παπανδρέου-Ομπάμα βρέθηκαν επίσης η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων ως το 2014, τα ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό. «Επιβεβαίωσα τη στήριξή μου στις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για δίκαιη λύση στο Κυπριακό και την ανάγκη να υπάρξει ένα μήνυμα προς την Τουρκία για λύση μέσα στα διεθνή πλαίσια». Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «ανέφερα τις πρωτοβουλίες που έχω λάβει, την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού και τη βούληση να αναζωογονήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε