weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καυγάς στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Καυγάς στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών | Newsit.gr
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών πως προχωρά σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «πετώντας 50 δισ. σαν μαρουλόφυλλα χάριν των τραπεζιτών».

«Αληθεύει πως πάτε να θεσπίσετε αναβαλλόμενο φόρο; Χωρίς τεκμηρίωση και μελέτη, τινάζετε στα ύψη τις τιμές για την επαναγορά των ομολόγων. Σας εκβιάζουν οι τραπεζίτες και τους δίνετε τα πάντα για να συμβάλλουν στην επαναγορά. Υποτίθεται πως η επαναγορά γίνεται για να μειωθεί το χρέος, όχι για να ικανοποιηθούν οι τραπεζίτες για ομόλογα που δεν αξίζουν! Δεν θα καθορίσετε εσείς τις τιμές!», ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ο κ. Λαφαζάνης.

Να ρυθμιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτησε και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), επισημαίνοντας πως «οι τραπεζίτες έχουν ήδη πάρει τα μισά κεφάλαια, θα πάρουν και άλλα 23,5 εκατ. ευρώ υπό μορφή ομολόγων και δεν έχουν ακόμη έρθει οι όροι».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καθαυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τους επενδυτές κινητών αξιών. «Μια εταιρεία μπορεί να λάβει άδεια σύστασης στη Μάλτα και να ασκεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, απαλλασσόμενη από φορολογία. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν οι τράπεζες τις εταιρείες διαχείρισης, απολύοντας προσωπικό, και να περιοριστούν απλώς σε αντιπροσώπευση ξένων. Οι ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) μπορούν να επενδύουν πλέον και σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα -κάτι που είναι επικίνδυνο για τα ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης.

«Το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκές Οδηγίες, που έχουν περάσει ήδη σε επίπεδο συζήτησης από τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν είστε ευρωπαϊκά προσανατολισμένοι, τι θα κάνετε; Θα καταψηφίζετε τις Οδηγίες;» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Οι ΟΣΕΚΑ είναι ένα σύστημα που προάγει τη διαφάνεια και τον έλεγχο, γιατί δεν επιτρέπει τη διακίνηση μαύρου χρήματος- και έχει σύστημα ενημέρωσης των επενδυτών με τρόπο κατανοητό σε όλους, για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης», σημείωσε αργότερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε πως οι ΟΣΕΚΑ είναι μια μορφή επενδύσεων ιδιαίτερα ελκυστική για την προσέλευση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ανέφερε δε πως η αρχική Οδηγία για τις ΟΣΕΚΑ έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και αυτό που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι ο συντονισμός των εθνικών νομοθεσιών, ώστε να ισχύουν κοινοί κανόνες εποπτείας στα κράτη-μέλη, να καθίσταται ομοιόμορφη η προστασία των ομολογιούχων, να διευκολύνεται η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των μεριδίων και να ρυθμιστούν αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την κρίση του 2007-8, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασυνοριακή λειτουργία της αγοράς.

«Επιτρέπουμε σε Έλληνες επενδυτές να επενδύουν μέσω ελληνικών ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Ανώνυμων Κεφαλαίων) και αποτρέπουμε τη φυγή επενδύσεων στο εξωτερικό. Επιτρέπουμε και σε ελληνικές ΑΕΔΑΚ να διαχειρίζονται μερίδια ΟΣΕΚΑ σε άλλες χώρες», προσέθεσε από πλευράς του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Προώθηση της ασφάλειας δικαίου μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών και διευκόλυνση της άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων για τις μικρότερες εταιρείες, διαπίστωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ).

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω του Νότη Μαριά εξέφρασαν ενστάσεις για τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Μαριάς ζήτησε να γίνουν αμεταβίβαστες οι μετοχές του Ταμείου και να διευκρινιστεί τι θα ακολουθήσει ενδεχόμενη εκκαθάρισή του.

Η Χρυσή Αυγή (Ηλίας Παναγιώταρος) είπε ότι «οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων έρχονται στην ελληνική αγορά χωρίς κανένα περιορισμό» και ζήτησε την συγχώνευση όλων υπερχρεωμένων τραπεζών σε μία κρατική.

Το ΚΚΕ, δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις χρηστής διαχείρισης, δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας στη Χρηματαγορά.

Τέλος, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) υποστήριξε ότι οι υπό ενσωμάτωση Οδηγίες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιοριστικό λειτουργικό πλαίσιο για τα αμοιβαία κεφάλαια, που διογκώθηκαν υπέρμετρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συνεπεία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στη Βουλή για το Μνημόνιο

#TAGS MM