Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κεντροαριστερά: Τα “στρατόπεδα” πριν την τελική μάχη της Κυριακής – Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θα ψηφίσουν

Κεντροαριστερά: Τα “στρατόπεδα” πριν την τελική μάχη της Κυριακής – Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θα ψηφίσουν

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν προσπαθήσει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συμμαχίες, που θα τους φέρουν στην προεδρία της νέας παράταξης.

Η κ. Γεννηματά φαντάζει το απόλυτο “φαβορί” για την κεντροαριστερά, καθώς μπαίνει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 41,27%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο εξασφάλισε ένα 24,73%, φιλοδοξεί ωστόσο να υποστηριχτεί από τους πολίτες που στήριξαν τους άλλους υποψηφίους.

Ήδη ο Γιάννης Μανιάτης έχει δηλώσει στην στήριξή του προς τον νεαρό υποψήφιο.

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να (ξανα)ψηφίσουν

Η ψηφοφορία θα διεξάγεται από τις 08:00 έως τις 20:00 στα εκλογικά κέντρα που χρησιμοποιήθηκαν και στον α’ γύρο. Ωστόσο αυτή τη φορά οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται σε όποιο κέντρο επιθυμούν.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι συμμετείχαν και στον πρώτο γύρο, δηλαδή 210.000 άτομα. Αυτή την φορά όμως δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τρία ευρώ.

Στο εξωτερικό οι ψηφοφορία θα διεξάγεται ίδιες ώρες με τις ώρες Ελλάδας. Δηλαδή και εκεί όσοι επιθυμούν θα ψηφίζουν από τις 08:00 έως τις 20:00, αλλά προφανώς με βάση την τοπική ώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ψήφοι από τις ΗΠΑ θα καθυστερήσουν να ενσωματωθούν, ενώ αντιθέτως αυτές τις Αυστραλίας θα γίνουν γνωστές πριν τα αποτελέσματα στην Ελλάδα.

“Αιχμές” για το debate

Ωστόσο λίγες ώρες πριν την τελική μάχη, αντιδράσεις στο “στρατόπεδο” της Φώφης Γεννηματά προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, που κάλεσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να γίνει έστω και σήμερα Σάββατο (18.11.2017) το debate για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην κεντροαριστερά.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως η πλευρά της ήθελε να γίνει το debate που είχε αναβληθεί την Παρασκευή λόγω της τραγωδίας στην Μάνδρα, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης το απέρριψε λέγοντας πως θα έχει χαμηλή τηλεθέαση.

Επίσης η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική αλληλογραφία με την Επιτροπή Αλιβιζάτου. Σύμφωνα αυτήν, ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας πρότεινε στον αρμόδιο από την Επιτροπή Αλιβιζάτου, Πέτρο Σφηκάκη, να αποφασισθεί να γίνει η τηλεμαχία ακόμη και σήμερα Σάββατο πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τη πλευρά Ανδρουλάκη με το επιχείρημα της χαμηλής τηλεθέασης.

«Εν συνεχεία ο κ. Αλιβιζάτος μετά την κήρυξη του τριήμερου πένθους (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) ακύρωσε το debate και η κ. Γεννηματά ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες τηλεοπτικές της εμφανίσεις και εκδηλώσεις.

Είναι απορίας άξιο όμως πως μπορεί από την μία να ζητάς αναβολή των εκλογών της Κυριακής λόγω πένθους και από την άλλη να ζητάς εκ των υστέρων debate το Σάββατο, που κατηγορηματικά είχες απορρίψει, μερικές ώρες πριν»,αναφέρει το επιτελείο της κ. Γεννηματά.

“Προσβολή προς τον κ. Αλιβιζάτο”

Κύκλοι του Νίκου Ανδρουλάκη διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τόνισαν ότι αποτελεί προσβολή προς τον Νίκο Αλιβιζάτο «να διαψεύδονται και να διαστρεβλώνονται γεγονότα τα οποία αμφότεροι επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε στη σημερινή συνέντευξη του στα ΝΕΑ πως «παρά το κατανοητό αίτημα του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να γίνει το debate η άλλη πλευρά δεν ήθελε».

Τα… στρατόπεδα λίγο πριν τη μάχη

Φυσικά και οι δύο υποψήφιοι έχουν αναζητήσει αυτές τις μέρες την στήριξη των υποψηφίων που δεν πέρασαν στον β’ γύρο αλλά και άλλων επιφανών στελεχών.

Όπως προαναφέρθηκε στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ μαζί του συστρατεύεται και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. μαζί του επίσης τάσσονται και τρία μέλης της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο η Φώφη Γεννηματά έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες συμμαχίες. Σε αυτήν προχώρησαν οι υποψήφιοι του πρώτου γύρου Γιάννης Ραγκούσης και Απόστολος Πόντας, όπως επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Με την κ. Γεννηματά τάσσεται επίσης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχουν δώσει ανοιχτά “γραμμή”, με το “Ποτάμι” να εμφανίζεται διχασμένο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις