Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Κι όμως τα κόμματα συμφωνούν σε ένα πράγμα: Στην χρηματοδότησή τους!

Κι όμως τα κόμματα συμφωνούν σε ένα πράγμα: Στην χρηματοδότησή τους!

Κι ενώ οι πολίτες «δοκιμάζουν» τις αντοχές τους απέναντι στην οικονομική λαίλαπα, τα κόμματα το… χαβά τους!

Όχι μόνο δείχνουν να μη συναισθάνονται τη νέα πραγματικότητα, όχι μόνο συνεχίζουν να επιμένουν να λαμβάνουν τα ίδια χρήματα που ελάμβαναν και στο παρελθόν ως επιχορήγηση από το κράτος, αλλά τα «υπερχρεωμένα» κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ζητούν και τραπεζική ρύθμιση για τα δάνεια τους.

Ο διάλογος που διεξάγεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων φαντάζει με προμελετημένο… ναυάγιο. Διάλογος για το διάλογο δηλαδή, γιατί στην ουσία τα κόμματα αρνούνται να… «ξεβολευτούν»!

O οικονομικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε ότι αφορά στην κρατική χρηματοδότηση προτείνει να συνεχιστεί, με την υποσημείωση, καθώς συναρτάται από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους «να μείνει στο υφιστάμενο ποσοστό αλλά να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα έσοδα». Πρότεινε επίσης τα κόμματα να μην χρηματοδοτούνται από νομικά πρόσωπα αλλά από φυσικά με όριο για τις ανώνυμες εταιρίες και τις επώνυμες προσφορές.

Επιπλέον πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον υπερδανεισμό των κομμάτων, που να προβλέπει ότι «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότηση τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης. Χωρίς εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αλλά ως ενδιάμεσος να βεβαιώσει την τράπεζα πως για όσα χρόνια χρειαστεί να παίρνει τα χρήματα τους».

Με τη… «βολική» αυτή πρόταση συμφωνεί και η Ν.Δ.. Ο Γεν. Διευθυντής της Θανάσης Σκορδάς σημείωσε μάλιστα ότι από το τέλος του 2010 και μετά το χρέος των κομμάτων στις τράπεζες κατέστη μη διαχωρίσιμο λόγω της εκτόξευσης των επιτοκίων από το 2% από το καλοκαίρι του ‘10 στο 8,65%.
Τάχθηκε μάλιστα υπέρ μιας σχετικής ρύθμισης για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης και δήλωσε ότι συμφωνεί με προτάσεις του κυρίου Σπυρόπουλου.
Όσον αφορά στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι είναι ο μόνος ο μόνος τρόπος διασφάλισης λειτουργίας κομμάτων, προσθέτοντας ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη 3 κριτήρια: την πανελλήνια έκφραση των κομματικών σχηματισμών , την ιστορικότητα και την απήχηση τους, την διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών.

Πρότεινε επίσης να «λειτουργεί» σε 3 επίπεδα: ένα ποσό για κάθε μονάδα εκλογικής επιρροής, ένα επιπλέον για κάθε ψήφο να συνδέεται με τη συμμετοχή του εκλογικούς σώματος και το τρίτο, να συνδέεται με την ιδιωτική χρηματοδότηση.
Σχολιάζοντας δε, το γεγονός ότι τα κόμματα επιβαρύνουν τον προυπολογισμό της χώρας, σημείωσε πως… ότι το 1 τοις χιλίοις δεν επηρεάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας, και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός πλαισίου με κίνητρα για δωρεές και χορηγίες προς τα κόμματα.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, οικονομικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ (που επιμένει να αρνείται όποιο έλεγχο στα οικονομικά του), προέτρεψε τα υπόλοιπα κόμματα να ακολουθήσουν την τακτική του Περισσού…: συνδρομές μελών που είναι υποχρεωτικές και ενισχύσεις φίλων και οπαδών και πρόσθεσε όμως ότι το ΚΚΕ «δεν έδωσε ποτέ και δεν θα δώσει ποτέ ονόματα κομματικών μελών, φίλων, οπαδών», με το επιχείρημα πως δεν θα ενισχύσει «τις υπηρεσίες ασφαλείας» της χώρας.

Υπέρ της κρατικής χρηματοδότησης τάσσεται και το ΛΑΟΣ δια του οικονομικού εκπροσώπου του Κώστα Σκανδαλάκη και δηλώνει υπέρ μιας κάποιας αναπροσαρμογής…

Ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας δήλωσε έτοιμος για μείωση της χρηματοδότησης τονίζοντας όμως ότι η μείωση να μην πάει στα ελλείμματα, αλλά για κοινωνικούς σκοπούς.
Για τη δανειοδότηση των κομμάτων ο ΣΥΝ προτείνε να υπάρξει συνάντηση των κομμάτων με τις τράπεζες και το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί πλαίσιο για να πληρώσουν τα κόμματα.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων πράσινων Τάσος Κρομμύδας ζήτησε να τεθεί από μηδενική βάση το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και τάχθηκε κατά του ενδεχομένου να υπάρξει αποκλειστική χρηματοδότηση από ιδιώτες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να υπάρξει μικτό σύστημα χρηματοδότησης – κρατικής και ιδιωτικής – με άμεση δημοσίευση στο διαδίκτυο και απαγόρευση της υπερδανειοδότησης από τράπεζες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε