Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κλειδώνει σήμερα η κυβέρνηση – Τα πρόσωπα-κλειδιά και οι εσωκομματικές γκρίνιες

Κλειδώνει σήμερα η κυβέρνηση – Τα πρόσωπα-κλειδιά και οι εσωκομματικές γκρίνιες

– Στις 12:00 ο Σαμαράς θα συναντήσει τον Βενιζέλο και μία ώρα μετά τον Φώτη Κουβέλη
– Στις 13:00 η νέα σύσκεψη για πρόγραμμα και πρόσωπα
– Η νέα γενιά στελεχών της ΝΔ και οι τεχνοκράτες που θα κυβερνήσουν
– Πρωθυπουργός ο Σαμαράς – Βενιζέλος: Δεν θα είμαι αντιπροεδρος

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη σύσκεψη που είχαν φαίνεται ότι έκαναν περισσότερη από τη μισή δουλειά. Απομένουν λεπτομέρειες μόνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το νέο ραντεβού των επιτελών είναι σχεδόν παράλληλα με τις συναντήσεις του Α. Σαμαρά με τον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη το μεσημέρι.

Όπως είπαν τα στελέχη των κομμάτων, το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί αμέσως μετά υπ΄ όψιν των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ώστε να δώσουν την τελική του έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.

Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα υπουργών από όλα τα κόμματα και το παζάρι ειναι σκληρό. Αναμεσά τους και ονόματα τεχνοκρατών.

Φυσικά νωρίτερα από τη νέα σύσκεψη θα έχει συνεδριάσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της εκπροσώπησης του κόμματος στη νέα κυβέρνηση, μετά από τεράστιες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Πάντως η δήλωση του Ε. Βενιζέλου, από χθες, ότι το θέμα θα έχει λήξει εντός του χρόνου που ορίζει η διερευνητική εντολή που έχει λάβει ο Α. Σαμαράς αλλά και η έγκριση από την Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ στην εισήγηση του προέδρου ου κόμματος Φώτη Κουβέλη “για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων” οδηγούν στο ότι σήμερα θα έχουμε τη νέα κυβέρνηση και είναι θέμα χρόνου και η ανακοίνωση των ονομάτων που θα την απαρτίζουν.

Ως προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τα πρόσωπα της Νέα Κυβέρνησης φαίνεται πως εκτός του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού η ΝΔ επιλέγει μέσω των δύο αντιπροέδρων Αβραμόπουλου και Δήμα να διατηρεί τον έλεγχο στα βασικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ το κόμμα φαίνεται επίσης να επιλέγει την προώθηση νέων στελεχών της.
Θέσεις-κλειδιά αναμένεται να καταλάβουν οι κύριοι Χατζηδάκης, Μητσοτάκης,Αρβανιτόπουλος, αλλά και η κυρία Κεφαλογιάννη.
Σε κρίσιμα υπουργεία αναβαθμισμένη αναμένεται να είναι και η θέση τεχνοκρατών που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπως οι κύριοι Στουρνάρας, Ζανιάς,Μανιτάκης και Μαραβέγιας.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε από την πρώτη στιγμή διάθεση συνεργασίας και δεν δίστασε να κάνει υπαναχωρήσεις, ενώ η απόφαση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη να συμμετάσχουν με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που πρόσκεινται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, έδωσε «χρώμα» συναίνεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Γ. Στουρνάρα, Γ. Ζανιά και Γ. Μουρμούρα, ενώ μια θέση διεκδικεί και ο Χρ. Σταϊκούρας.

Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούγεται και αυτό του Αντ. Μανιτάκη. Για το Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κων. Αρβανιτόπουλου, για το Υποδομών του Κυρ. Μητσοτάκη, για το Τουρισμού της Ολ. Κεφαλογιάννη και το Ναυτιλίας του Αλ. Τουρκολιά. Θέση υπουργού Απασχόλισης διεκδικεί ο Αντ. Ρουπακιώτης και τη θέση στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ναπ. Μαραβέγιας.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, ωστόσο εδώ υπήρξαν ενστάσεις από τον Φ. Κουβέλη.

Κοντά στον Α. Σαμαρά στο Μ. Μαξίμου θα είναι οι στενοί του συνεργάτες Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.

Ο Γ. Μιχελάκης δεν αναμένεται, λέγεται να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς αναζητείται υπερκομματική λύση.

Διαβάστε επίσης:
Άγριος «πόλεμος» στο ΠΑΣΟΚ – «Δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε Μαραβέγιες και Ζανιάδες»

Σήμερα ο δεύτερος γύρος για το σχηματισμό κυβέρνησης – Δεν αποκλείουν να γίνει και η ορκωμοσία – Χάος στο ΠΑΣΟΚ για το εάν θα μετάσχουν ενεργά

Ο Σαμαράς θα ζητήσει από Βενιζέλο και Κουβέλη να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες

Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα – Αύριο θα παρθεί η τελική απόφαση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε