Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κλείδωσε η επιμήκυνση; – Τι παζάρεψε ο Σαμαράς και τι ο Βενιζέλος με την τρόικα – Στο αέρα 6 δισ. ευρώ από τα μέτρα και όχι 2,5;

Κλείδωσε η επιμήκυνση; – Τι παζάρεψε ο Σαμαράς και τι ο Βενιζέλος με την τρόικα – Στο αέρα 6 δισ. ευρώ από τα μέτρα και όχι 2,5;
– Με δεδομένη την επιμήκυνση έγινε η συζήτηση με την Τρόικα λέει το ΠΑΣΟΚ
– Καμία αναφορά για επιμήκυνση από το Μαξίμου
– Νεα συναντηση με Στουρνάρα την Τετάρτη στις 16.00 και μετά σύσκεψη των αρχηγών
– Στην Κύπρο η Λαγκάρντ την Παρασκευή θα συναντηθεί με Στουρνάρα
– Η τρόικα ζητεί απολύσεις εδώ και τώρα στο Δημόσιο
– Σε τι άλλα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ διαφωνούν οι δανειστές

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς, όπως προέκυψε, έπειτα από τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλου με τους επικεφαλής της, από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ βρίσκονται «στον αέρα» τα 6 δισ. ευρώ.
 
Ουσιαστικά η τρόικα αποδέχεται μέτρα 5,5 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ενώ αμφισβητεί όλα τα μέτρα που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο και σχετίζονται με μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους με το φάρμακο και τα κονδύλια για την Αμυνα.
 
Στην συνάντηση που έγινε στην Ιπποκράτους η τρόικα , σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε μοντέλα τα οποία εξειδικεύουν τα μέτρα με βάση την παράταση των δύο ετών.
 
Επειτα από την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με την τρόικα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Βενιζέλο, κατά την οποία τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
 
Ο κ. Στουρνάρας , σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους είπε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι τελικά η διαφορά που υπάρχει με την τρόικα θα περιορισθεί στα 3 δισ. ευρώ και όχι στα 6 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια η τρόικα με τον κ. Βενιζέλο.
 

Θρίλερ ομως και και με το αν κλείδωσε ή όχι η επιμήκυνση του χρέους;

Το Μέγαρο Μαξίμου προς το παρόν δεν λέει ότι έγινε κάτι τέτοιο. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως η όλη συζήτηση με την τροίκα έγινε με δεδομένη την επιμήκυνση.

Νέα σύννεφα φαίνεται να σχηματίζονται πάνω από την τριμερή κυβερνητική συνεργασία αφού άλλα λέει ο πρωθυπουργός άλλα ο Βενιζέλος. Και κάπου στο βάθος βρίσκεται και η Δημοκρατική Αριστέρα.

Το χρονικό των επισκέψεων της τρόικας

“Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα μέτρα της διετίας 2013- 2014, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει έως τότε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα και δημοσιοποίηση των μέτρων στο εσωτερικό της χώρας.”

Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παράγοντας αυτός χαρακτήρισε το κλίμα των συζητήσεων με την τρόικα ως «δύσκολο και ζόρικο», επιβεβαιώνοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να μην δέχονται, μεταξύ άλλων, τα προτεινόμενα μέτρα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του κράτους και ότι θέτουν μετ’ επιτάσεως θέμα απολύσεων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα. Ζήτημα, το οποίο αρνείται να δεχθεί η ελληνική πλευρά, όπως προέκυψε και από τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία, κατά το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα».

Πενήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας παρουσία και του υπουργού Οικονομικών και όπως όλα δείχνουν ήταν από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες συναντήσεις.
Το κλίμα ήταν βαρύ και η τρόικα επέμεινε για απολύσεις στο Δημόσιο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πεισθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας για το δίκιο των θέσεών μας.

ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

«Δημοσιογράφος: Τι αποτέλεσμα είχαμε;

I. Στουρνάρας: Κοιτάξτε, εμείς όπως ξέρετε καταθέσαμε τα 11,5 δις στην τρόικα. Υπάρχει μια συζήτηση, υπάρχει μια αξιολόγηση των μέτρων. Είναι μια συζήτηση δύσκολη, γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα.

Δημοσιογράφος: Τους πείσατε;

I. Στουρνάρας: Προσπαθούμε, προσπαθούμε.

Δημοσιογράφος: Επιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για απολύσεις, κ. υπουργέ;

I. Στουρνάρας: Προσπαθούμε να τους πείσουμε στην ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να καθυστερήσει η κατάθεση των μέτρων, κ. υπουργέ;

I. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, της καθυστέρησης».

Κρισιμότερος τομέας είναι η μείωση του Δημοσίου και… μόνο ως αστείο μπορούν να εκλάβουν οι τροϊκανοί τη μείωση προσωπικού μέσω της συγχώνευσης των οργανισμών. Έχει αποδειχθεί ότι δεν μειώνονται οι θέσεις στο Δημόσιο και άρα τα σχετικά έξοδα που απαιτούν να κοπούν μαχαίρι.

Παράλληλα απαίτησαν άμεσες ενέργειες και όχι μέσω της χρονοβόρας όπως τη χαρακτήρισαν διαδικασίας της αξιολόγησης του προσωπικού. ( διαβάστε εδώ για την αξιολόγηση 650.000 υπαλλήλων).

Τονίζουν πως ήδη η Ελλάδα βρίσκεται 15.000 θέσεις… πίσω. Οι 15.000 απολύσεις που είχαν απαιτηθεί ως τα τέλη του 2012 βλέπουν ότι δεν γίνονται και έτσι μοίρασαν άλλη μια κόκκινη κάρτα.

Παράλληλα δεν πείθονται από τη νέου τύπου εφεδρεία, όπως και αν έχει “βαφτιστεί”. Βάζουν κάτω τα δεδομένα και βλέπουν ότι για 35.000 άτομα είτε η πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε η μείωση αποδοχών στο 60% μέσω καθεστώτος διαθεσιμότητας δεν μειώνουν τα έξοδα του κράτους όσο απαιτείται.

Έτσι έπεσε πάλι βαρύ στο τραπέζι το θέμα των απολύσεων προσωπικού.
Με νόημα έδειξαν προς τις θέσεις των οργανισμών, που κλείνουν, αλλά και προς το μέρος των υπαλλήλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Σε δεύτερη φάση θα μείνουν (λένε οι πληροφορίες για τις απαιτήσεις της τρόικας) εκείνοι που μέσω αξιολόγησης θα πάρουν… χαμηλό βαθμό.

Τι είπαν με τον Βενιζέλο οι Τροϊκανοί

Μέτα το Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι της Τροίκας πήγαν στην Ιπποκράτους όπου είχαν συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το κλίμα και εκεί βαρύ όπως και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Το σημαντικό της συνάντησης αυτής σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι το τεχνικό, μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή ότι έχει ήδη αποδεχθεί την επιμήκυνση του χρέους κάτι που δεν έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός!
 

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, που καλούνται να συμβάλουν και πάλι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, τόνισε οτι το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας. Αυτό δε, πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο. Αυτό προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα για τον περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους.
 
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.
 
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε επίσης στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας, καθώς δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις. Ζήτησε επίσης, τόσο η τρόικα, όσο και οι εταίροι μας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά.
 

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως δική του αρχική πρόταση ήταν να τεθεί εξ αρχής το ζήτημα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το «άπλωμά» των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Νέα συνάντηση Στουρνάρα με Τρόικα την Τετάρτη

Η νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στις 19:30.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κύπρο θα μεταβεί την Παρασκευή η Κριστίν Λαγκαρν όπου θα γίνεται η άτυπη σύνοδος του Γιούρογκρουπ. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συνάντηση τόσο με τον Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τον κύπριο υπουργό Οικονομικών αφού και η κυπριακή οικονομία βαδίζει στα χνάρια της ελληνικής.

 
Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για την Φρανκφούρτη, όπου την Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά το πρόγραμμα «απεριόριστης και αποστειρωμένης αγοράς ομολόγων» που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.
 
Θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις περικοπές δαπανών και το απόγευμα (19:30) της Τετάρτης, στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο των περικοπών.
 
Παρά το γεγονός ότι από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρξαν αποφάσεις, οι διαβουλεύσεις για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς στόχος του Πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να ψηφιστούν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τις αμφιβολίες της τρόικας στην Αθήνα
 
“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ανησυχεί” για τις αμφιβολίες της τρόικας, για κάποια σημεία του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι ήταν πάντα σαφές ότι η δουλειά της τρόικας στην Αθήνα δεν θα ήταν υπόθεση λίγων ημερών.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ, μέχρι να απαντηθούν ικανοποιητικά ολες οι ερωτήσεις και να είναι διαθέσιμοι όλοι οι αριθμοί, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Είναι ωστόσο εξίσου σαφές ότι η τρόικα στο τέλος θα πρέπει να υποβάλει μια εκθεση, η οποία θα περιγράφει αληθώς την κατάσταση της Ελλάδας και το επίπεδο εφαρμογής των υποχρεώσεων, τόνισε.
 

Διαβάστε επίσης:

Tεστ γνώσεων και δεξιοτήτων για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους – Σε “διαθεσιμότητα” όσοι δεν περάσουν τα τεστ

Δεν “έκλεισαν” τα μέτρα – Ολονύχτιες διαβουλέυσεις τρόικας με οικονομικό επιτελείο – Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Η “κηδεία” της Άμυνας και της Ασφάλειας ,τα νέα μέτρα και οι “ιδιώτες” της ασφάλειας που περιμένουν

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε