Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κοινωνικό μέρισμα: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον “μποναμά” των 400 ευρώ στους ανέργους

Αλέξης Τσίπρας

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην αντιπολίτευση οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εφάπαξ “μποναμά” 400 ευρώ σε άνεργους νέους. Τα κόμματα κάνουν λόγο επί της ουσίας για “φιλοδώρημα” προς αυτούς που οι ίδιοι έχουν καταδικάσει στην ανεργία.

Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει νωρίτερα πως το κοινωνικό μέρισμα προς τους νέους άνεργους είναι μια πράξη αλλελεγγύης προς αυτούς. Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι θέλει “να φέρει ξανά στο προσκήνιο την ελπίδα και να επενδύσει σε αυτήν”

Μητσοτάκης: Λαϊκισμός και φιλοδώρημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό  χαρακτηρίζοντας «φιλοδώρημα» το επίδομα των 400 ευρώ. Σε παρέμβασή του μετά την ομιλία του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν προωθούνται, επισημαίνοντας πως δεν είναι μεταρρύθμιση το να δίνουμε 400 ευρώ στους άνεργους νέους. «Αυτό είναι λαϊκισμός και φιλοδώρημα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το παράδειγμα της Κύπρου ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως κάθε φορά που ακούει την κυπριακή ιστορία του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση καθώς η Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα ενώ η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει 8 χρόνια μετά να ξεπεράσει τον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

«Αν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε αφεθεί να ολοκληρώσει τον κύκλο της θα είχαμε βγει από τα μνημόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε επειδή ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κουβέλης, ο κ. Καμμένος και Χρυσή Αυγή δεν συναίνεσαν στην εκλογή Προέδρου» είπε, τονίζοντας πως η Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση με ωριμότητα και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

«Είπαν την αλήθεια στον κυπριακό λαό και δεν κρύφτηκαν» τόνισε, επισημαίνοντας πως το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής έχει πολύ μεγάλη σημασία. «Η Κύπρος βγήκε από την κρίση χωρίς να αυξήσει ούτε έναν φόρο. Χρησιμοποίησε τη φορολογία ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Δέσμευσή μας ότι θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, θα εφαρμόσουμε με ταχύτητα ένα συνεκτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να κάνουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας κάνουν μια περήφανη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το Ποτάμι: Δίνουν 400 ευρώ σε αυτούς που καταδικάζουν στην ανεργία

Με ανακοίνωσή του το Ποτάμι τονίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το παίζουν… καλοί ηγεμόνες, δίνοντας 400 ευρώ σε αυτούς που οι ίδοι καταδικάζουν στην ανεργία.

Σήμερα οι «καλοί ηγεμόνες» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανοίγουν ξανά το κρατικό θησαυροφυλάκιο και μοιράζουν 400 ευρώ σε αυτούς που καταδικάζουν σε ανεργία με τις επιλογές τους, χορηγώντας «εφάπαξ επίδομα νεανικής αλληλεγγύης». Σε λίγες μέρες ψηφίζουν τον προϋπολογισμό του 2018 με τον οποίο η μείωση των κοινωνικών δαπανών και οι νέοι φόροι θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Εμείς το φωνάζουμε εδώ και χρόνια ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η νεανική ανεργία και φτώχεια.

Είμαστε στη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας στους τέσσερις νέους είναι στα όρια της απόλυτης φτώχειας. Έχουμε προτείνει εδώ και καιρό την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Να μην υπάρχει μόνο ταμείο ανεργίας αλλά και «ταμείο εργασίας». Οι 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους ανθρώπους με κίνητρο την μείωση των εισφορών τους προς το κράτος. Να υπάρξει μείωση για 3 χρόνια φόρων και εισφορών για νέους που ανοίγουν επιχείρηση, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων σε αυτή. Αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλουν να μοιράζουν φιλοδωρήματα, αντί να δημιουργήσουν δουλειές”.

Τζανακόπουλος: Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον “πορφυρογέννητο” των ελίτ

Απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το επίδομα νέων ανέργων δίνει με ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον χαρακτηρισμό “φιλοδώρημα” για το επίδομα στους νέους ανέργους από τον πορφυρογέννητο των ελίτ» αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος στην ανάρτηση του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις