Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κόκκινες γραμμές από Ν.Δ. σε Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές στην Παιδεία

Στην συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΝΔ ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος.

Σημεία σύγκλισης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναζήτησε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Μετά την συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα και διήρκεσε μιάμιση ώρα, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε: “Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Με τον πρόεδρο της ΝΔ συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους σημεία σε βάθος και υπάρχει σημαντικός αριθμός συγκλίσεων που με την συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος”.

Από την πλευρά της ΝΔ δήλωση έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση. Στην δήλωσή του ανέφερε ότι “είναι πάγια θέση της ΝΔ ότι στα σημαντικά ζητήματα όπως η Παιδεία πρέπει να υπάρχει συναίνεση και σύνθεση απόψεων που να ευνοεί την διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής που να μην αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό”. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι “μας κάνει εντύπωση ότι ενώ ομοφώνως είχαμε καταλήξει σε κάποια πορίσματα στον εθνικό διάλογο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που αφορούσε και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εντούτοις μετά από δύο χρόνια αντί να ξεκινήσουμε από εκεί που τελειώσαμε, μιλάμε μόνο για τα πανεπιστήμια χωρίς να εφαρμόζουμε τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου.

Θεωρούμε λογικό το αίτημα της ακαδημαικής κοινότητας να δοθεί χρόνος για να καταθέσουν οι πρυτάνεις τις προτάσεις και τις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο. Αλλά και για να έχει χρόνο η ίδια να συνυπολογίσει ζητήματα που της θέσαμε και έχουν σχέση με διοίκηση και την λειτουργία των πανεπιστημίων”. Στα προς συζήτηση θέματα ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε τις “ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που καταστρατηγούν την διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των πανεπιστημίων όπως κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργάς των πανεπιστημίων που δημιουργούν δίπολα και προκαλούν σύγχυση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ακόμη “ζητήματα που έχουν σχέση με τα τρία έτη σπουδών που ακόμη και στην Ευρώπη αναθεωρούνται και πηγαίνουν σε τετραετείς κύκλους που στην χώρα μας ισχύουν. Ακόμη θέματα που αφορούν τα συγγράμματα τον θεσμό των λεκτόρων που κατά την γνώμη μας έχει προσφέρει στο πανεπιστήμιο”. Κλείνοντας ο κ. Σπηλιότωπουλος εξέφρασε την ευχή η κ. Διαμαντοπούλου να δώσει χρόνο για διάλογο μέχρι τον Σεπτέμβριο και να συνυπολογίσει τις προτάσεις της ΝΔ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Η κ. Διαμαντοπούλου έφυγε με θετική αίσθηση από την συνάντηση όπου διαπιστώθηκε ότι η ΝΔ αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία και παράλληλα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προέδρου της ΝΔ και η διάθεσή του να υπάρξει συνεννόηση.

Η ΝΔ πάντως βάζει κόκκινες γραμμές για την σύγκλιση που αφορούν το θέμα των συγγραμμάτων, της αξιολόγησης των καθηγητών, το θεσμό των λεκτόρων, την εκλογή του πρύτανη από την ακαδημαική κοινότητα, την συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες όπως και σε ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο Ιδρύματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε