Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Από τη μια εύχονται περαστικά και από την άλλη ετοιμάζονται να μας αρρωστήσουν

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Από τη μια εύχονται περαστικά και από την άλλη ετοιμάζονται να μας αρρωστήσουν

Τι κι αν για λόγους ευγενείας η ΚΟΜΙΣΙΟΝ εύχεται περαστικά στον πρωθυπουργό και στον υπουργό ΟΙκονομικών. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ήταν σαφής: “Δεν θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 – 29 Ιουνίου”.

Η τακτική μαστίγιο και καρότο συνεχίζεται για την Ελλάδα με αξιωματούχους, υπουργούς Οικονομικών αλλά και αρχηγούς κρατών από τη μια να αφήνουν παράθυρο για αλλαγές και από την άλλη να προειδοποιούν για αυστηρότατη τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί.

Τις ευχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για “γρήγορη ανάρρωση” στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Βασίλη Ράπανο, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. Mέχρι εδώ καλά.

Ο κ.Αλταφάζ όμως συνέχισε:  «Η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό πράγματι, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

Υπενθύμισε ότι το ένα δισ. ευρώ, το οποίο αποδεσμεύθηκε με απόφαση του Eurogroup, θα εκταμιευθεί σε μερικές ημέρες.

“Από εκεί και πέρα”, συνέχισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, “είναι όλα θέμα σχεδιασμού, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, στη συνέχεια να ενημερωθεί το Eurogroup, το οποίο και θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, βάσει της τριμηνιαίας έκθεσης της τρόικας”.

“Είναι σημαντικό να επιτύχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πού βρισκόμαστε αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος”, στο οποίο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, επισήμανε ο Αμ. Αλταφάζ.

Για το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, που αναφέρεται σε προσλήψεις 70.000 ατόμων στον δημόσιο τομέα το 2010 και το 2011, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον αριθμό και διευκρίνισε ότι το έγγραφο που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και που αναφέρεται σε αυτές τις προσλήψεις δεν έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Προτεραιότητά μας είναι η τρόικα να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει αναλυτικά όλους τους τομείς του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο Αμ. Αλταφάζ και προσέθεσε ότι σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια μειονεκτήματα.

Το πρωί, ακόμα πιο σκληρός ο κ.Σόϊμπλε, είπε: “η μπάλα είναι τώρα στους Έλληνες και είναι στο χέρι τους να μπορέσουν να τους εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες της Ευρώπης”. (διαβάστε την είδηση)

Το μεσημέρι στο ίδιο μήκος κύματος ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο κ.Βεστερβέλε είπε ότι “Αυτοί που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”.

Ο Βεστερβέλε φάνηκε την περασμένη εβδομάδα να προτείνει να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η γερμανική κυβέρνηση επέμενε διαφορετικά.

“Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επαναδιαπραγμάτευση για όλα. Δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις. Αντίθετα, αυτό που έχει συμφωνηθεί μετράει”, επέμεινε σήμερα ο Βεστερβέλε πριν από μια τακτική συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

“Δεν μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις”, είπε στους δημοσιογράφους, μιλώντας για την ευρύτερη κατάσταση στην Ευρώπη. “Είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι ζητούν και τι δίνουν οι Βρυξέλλες στη νέα κυβέρνηση – Οι κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε