Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία – Χρήματα στην Ελλάδα ως το τέλος του μήνα – Οι αποφάσεις σε έκτακτο Eurogroup

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Άνοιξαν το δρόμο της ρευστότητας οι συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ
– Στο Eurogroup οι κρίσιμες αποφάσεις για αποφάσεις ως τις 30 Απριλίου
– Στόχος να μην ξεμείνει από χρήματα η χώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου και την οριστική συμφωνία
– Αισιοδοξία, αλλά και κλειστά στόματα και από τις δύο πλευρές

Και… ξαφνικά η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού αναβλήθηκε. Οι συναντήσεις με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ φαίνεται πως αυτή τη φορά είχαν ουσία ως προς την σύγκλιση των δύο πλευρών.

Η Αθήνα επιθυμή μια ενδιάμεση συμφωνία και όχι μια συμφωνία πακέτο όπως επιθυμούν οι δανειστές ως τα τέλη του μήνα.
Ωστόσο χθες διεφάνη ότι υπήρξε σύγκλιση των δύο πλευρών σε μια ενδιάμεση λύση. Το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων και όλα δείχνουν ότι πλέον αναζητείται φόρμουλα ώστε να ανάψει το πράσινο φως για να υπάρξει χρηματοδότηση της Ελλάδας πριν τις 30 Απριλίου ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα καταβολής μισθών, συντάξεων, αλλά και πληρωμής των δανειακών αναγκών, ενώ ταυτόχρονα να συνεχιστούν εντατικά οι διαπραγματεύσεις.

Πάντα ο βασικός στόχος παραμένει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και μια συνολική συμφωνία στα τέλη του Ιουνίου.

Που τα βρίσκουν, που υπάρχουν αγκάθια
 

Όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ φαίνεται ότι συμφωνείται πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται φέτος κοντά στο 1,5% πολύ μικρότερο απ’ ό,τι προέβλεπε το μνημόνιο, όμως παρά τα αιτήματα των δανειστών η Ελλάδα δεν φαίνεται να κάνει πίσω σ τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δεν επεκτάθηκε πολύ, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο για το μεταναστευτικό σε ερώτηση εάν είμαστε κοντά σε μια ενδιάμεση συμφωνία, όπως επιθυμεί η Ελλάδα, δήλωση “είμαστε κοντύτερα απ’ ότι την προηγούμενη φορά.”.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό είπε ότι επισημάνθηκε από κοινού, η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group, το ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, όπως είπε, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».


Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο Φρ. Ολάντ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε