Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κοντονής: Γίνονται τα πρώτα δύσκολα βήματα στην ηλεκτρονική διακαιοσύνη

Κοντονής: Γίνονται τα πρώτα δύσκολα βήματα στην ηλεκτρονική διακαιοσύνη

Την ηλεκτρονικοποίηση της ροής εργασιών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης καθώς και του ηλεκτρονικού συστήματος απομαγνητοφώνησης παρακολούθησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα.

Πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της μετάβασης της ελληνικής δικαιοσύνης στην ηλεκτρονική εποχή το οποίο, όπως τονίστηκε και από τους ίδιους τους δικαστές, έχει συμβάλει σημαντικά στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης με την ελάφρυνση του διαχειριστικού φόρτου των φορέων του δικαστικού συστήματος.

«Η εφαρμογή του μηχανογραφημένου συστήματος στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αποτελεί πρότυπο για τα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας», τόνισε ο κ. Κοντονής, ο οποίος με τη συνοδεία του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης, κ. Αντώνη Τσαλαπόρτα, ξεναγήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου.

«Ήταν μια παραγωγική επίσκεψη. Συζητήσαμε την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής οργάνωσης των δικαστηρίων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Και συνέχισε: «Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη για την Ελλάδα ήταν παντελώς άγνωστη, με συνέπεια την καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και την ταλαιπωρία των πολιτών και των εμπλεκομένων παραγόντων στην εφαρμογή της δικαιοσύνης, κυρίως των δικηγόρων.

Ευελπιστώ ότι πλέον εντός διετίας θα έχουμε μια πολύ πιο θετική εικόνα της δικαιοσύνης. Αυτά που κάνουμε τώρα είναι τα πρώτα βήματα και τα πιο δύσκολα. Η ανταπόκριση των δικαστικών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης ήταν απόλυτα θετική. Αποχωρώ από τη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα ικανοποιημένος».

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) εφαρμόζεται ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου στη ροή της Πολιτικής Δικαιοσύνης σε όλες τις δικαστικές αρχές των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Χαλκίδας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πόθεν έσχες, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι όλοι έχουν υποχρέωση στην υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εμπεδώνεται η ισονομία και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

«Θεωρώ, ότι η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, καλύπτει το ζήτημα και δεν χρειάζεται να πω τίποτε περισσότερο. Μένω, στο ότι το ΣτΕ αποφάσισε ότι η δήλωση Πόθεν Έσχες μπορεί να κατατίθεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γιατί ακριβώς σ’ αυτό το σημείο υπήρχε μεγάλη αντίδραση. Επομένως, αυτό το ζήτημα λύθηκε και δεν θα αμφισβητηθεί άλλη φορά η ηλεκτρονική κατάθεση της δήλωσης».

Σε ερώτηση για το θέμα της Ευθανασίας, ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι το σχέδιο Ποινικού Κώδικα που έχει παραλάβει από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεν μεταβάλλει την ποινική μεταχείριση της ανθρωποκτονίας με συναίνεση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις