Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κόντρα στην Βουλή για την κατάληψη στη Νομική

Κόντρα στην Βουλή για την κατάληψη στη Νομική

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα για το άσυλο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοιπων κομμάτων.

“Οι πρυτανικές αρχές έχουν κυρίως από το νόμο την ευθύνη να φυλάσσουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Η απάντηση με καθαρό τρόπο του πρύτανη της Νομικής Σχολής θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.”

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αναγκαίος θεσμός που υπάρχει για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών».

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε «αυτούς που ευνόησαν την μετακίνηση και κατάληψη της Νομικής Σχολής», τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν ευνοϊκές υπηρεσίες ούτε στους μετανάστες ούτε στους θεσμούς και στη προστασία του ασύλου.

Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου είχε βρεθεί νωρίτερα στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΛΑΟΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στο να ανέβουν οι τόνοι στάθηκε η πρόταση της ΝΔ για αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος καθώς και του ΛΑΟΣ που ζήτησε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για πολιτική υστερία, ενώ στο θέμα παρενέβησαν τόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης όσο και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε προσοχή στις υπερβολές, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να διαταχθεί επέμβαση της αστυνομικής δύναμης με την λογική του αυτόφωρου καθώς όπως είπε δεν τελείται κανένα αδίκημα κατά ζωής ούτε υπάρχει κακούργημα.

Πάντως ο κ Καστανίδης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος για την στάση της αστυνομίας πριν καταλήξουν οι μετανάστες στη Νομική Σχολή.

«Όταν έχουμε το δεδομένο ότι ο κ Φορτσάκης ειδοποίησε πολύ νωρίς , δεν έχει χρέος η αστυνομία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μην συμβεί ότι συνέβη;» ανέφερε ο κ Παυλόπουλος.

«Δεν έχω απάντηση γιατί δεν έχω ενημέρωση για να γνωρίζω πως έγιναν τα γεγονότα. Ακούω με ενδιαφέρον ότι ο κ Φορτσάκης ειδοποίησε έγκαιρα την αστυνομία. Δεν μπορώ όμως βασίμως να απαντήσω με τον ένα ή άλλο τρόπο. Είναι όμως απολύτως προφανές ότι κοινή ευθύνη όλων είναι να συμφωνήσουμε σε κοινές αλήθειες γιατί έτσι θα προστατεύσουμε την λειτουργία των θεσμών».

«Το άσυλο δεν είναι νόμος αλλά δημοκρατική ιστορική κατάκτηση σειρά αγώνων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Προφανώς δεν μπορούν να έχουν αυτή τη λογική παρατάξεις τις οποίες δεν τις διατρέχει αυτή η διαδρομή», αντέτεινε μεταξύ άλλων ο κ. Δρίτσας, ο οποίος ανταποδίδοντας τα πυρά σε ΝΔ και ΛΑΟΣ τους απέδωσε “πολιτική υστερία”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη, που κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν έχουν τέτοια «αισθήματα αλτρουισμού και αλληλεγγύης να πάνε τους μετανάστες ή στη Κουμουνδούρου ή στα σπίτια τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη που σημείωσε δηκτικά απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: «Έχετε απόλυτο δίκαιο. Γιατί μόνο 220 λαθρομετανάστες να μπουν στη Νομική. Να βάλουμε άλλους 500 στο Πολυτεχνείο, στην ΑΣΟΕΕ. Να βάλουμε και στην Κουμουνδούρου, στον Περισσό, στη Συγγρού στην Καλλιρρόης, στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια. Είναι 2 εκατομμύρια να μην αφήσουμε κανέναν αδικημένο».

Ακόμα ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η Αθήνα δεν αντέχει άλλο και όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους η λέξη «σκούπα», «χρειάζεται και μάλιστα ηλεκτρική και πολλών βατ».

«Το άσυλο δεν είναι ένα θλιβερό φαινόμενο αλλά κατάκτηση του εργατικού λαϊκού κινήματος», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Ακόμα, ανέφερε ότι το άσυλο δεν παραβιάζεται από τους μετανάστες, αλλά από τις διάφορες πολυεθνικές που υπηρετούν τα προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση την επιστημονική διδασκαλία.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρείται είναι η δημοκρατική νομιμότητα», υπογράμμισε από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στην οργάνωση «Δίκτυο», αμφισβητώντας ότι υποστηρίζει τα δίκαια των μεταναστών και προσθέτοντας ότι μοναδικός στόχος του είναι να απειλήσει τη κοινωνική συνοχή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε