Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

“Κόντρα” υγείας μεταξύ Λοβέρδου και Πολύζου

Δημόσια αντιπαράθεση Λοβέρδου με τον κ. Ν. Πολύζο για τη ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Τελικά πόσο “χρεωμένη” είναι η υγεία;

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου και του γενικού γραμματέα Ν.Πολύζου, με φόντο τις κινητοποιήσεις των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων με ιατρικά μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά.
 
Οι προμηθευτές έχουν σταματήσει από χθες να δίνουν στα νοσοκομεία υλικά, ισχυριζόμενοι ότι από την αρχή του έτους τα νοσοκομεία τούς έχουν εξοφλήσει μόλις για το 4,6% των υλικών που έχουν παραλάβει.
 
Μάλιστα, σήμερα οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού αποσύρουν από τον «Ευαγγελισμό» τις παρακαταθήκες των υλικών οι οποίες- όπως λένε- τους ανήκουν.
 
Από την πλευρά του ο κ. Πολύζος υποστήριζε χθες παρουσία των φαρμακοβιομηχάνων με τους οποίους ο υπουργός Υγείας είχε συνάντηση λίγη ώρα νωρίτερα ότι οι προμηθευτές έχουν ήδη λάβει 300 εκατ. ευρώ, μετρητοίς, για το 2010. Επίσης, είπε ότι εντός της εβδομάδας θα εισπράξουν 100 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομεία και θα λάβουν άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η έκδοση των ομολόγων ύψους 5,5 δισ. ευρώ για τα έτη 2007, 2008 και 2009 θα γίνει προς το τέλος του μήνα.
 
Σύμφωνα με “Το Βήμα” η ένταση στις σχέσεις των δύο ανδρών διεφάνη κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ). Σε αυτήν ο κ. Λοβέρδος είπε στους φαρμακοβιομήχανους ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον κ. Πολύζο η ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων καλύπτει το χρονικό διάστημα ως και τον Σεπτέμβριο του 2010.
 
«Ως τον Σεπτέμβριο του 2010 ή ως τον Δεκέμβριο του 2009;» ρώτησαν τον υπουργό οι φαρμακοβιομήχανοι. «Αυτή την πληροφορία έχω από τον κ. Πολύζο» τους απάντησε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Αν δεν είναι έτσι τα πράγματα,τότε υπάρχει πρόβλημα με την ενημέρωσή μου. Ο κ. Πολύζος μας έχει πει ότι η ρύθμιση ισχύει ως τον Σεπτέμβριο του 2010 και αυτό λέμε ως κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή ο υπουργός δεν κατάφερε να κρύψει την αγανάκτησή του για το θέμα των χρεών το οποίο παραμένει χρόνια σε εκκρεμότητα. «Το θέμα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί διότι μας εκθέτει όλους. Δεν είναι χώρα του ΟΟΣΑ αυτή, κακώς είμαστε στον ΟΟΣΑ.Δεν είμαστε ανεπτυγμένη χώρα, όταν σας πληρώνουμε ύστερα από πέντε χρόνια» τόνισε.
 
Από τη συνάντηση του υπουργού με τους φαρμακοβιομήχανους απουσίαζε ο κ. Πολύζος, ο οποίος κατέφθασε στο υπουργείο λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνάντησης. Ο κ. Λοβέρδος τον πλησίασε στο διάδρομο, έξω από την αίθουσα των συσκέψεων, και τον ρώτησε ποιο χρονικό διάστημα καλύπτει η ρύθμιση για τα χρέη. «Από τον Ιανουάριο του 2005 ως τον Δεκέμβριο του 2009» του απάντησε ο γενικός γραμματέας.

«Και ο Σεπτέμβριος του 2010;Πηγαίνετε στο γραφείο σας με τους εκπροσώπους της ΠΕΦ να το συζητήσετε…». Ο κ. Πολύζος δεν τον άφησε να ολοκληρώσει και του είπε: «Υπουργέ μου, μιας και είμαστε όλοι εδώ μαζεμένοι, καλύτερα να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση δημοσίως». Ο υπουργός Υγείας έριξε ένα βλέμμα στον κ. Πολύζο, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να μιλάει στους φαρμακοβιομήχανους, γύρισε την πλάτη και ανέβηκε στο γραφείο του.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε