Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορυφαία ένταση στη Βουλή

Κορυφαία ένταση στη Βουλή
,
Γ. Παπανδρέου: – Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση
– Διορίσατε 60.000 δημοσιους υπαλλήλους
Α. Σαμαράς: – Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο
– Ναί στην κατάργηση του νόμου περι ευθύνης υπουργών
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για : 

– Διαφθορά και πελατειακές αντιλήψεις. 

Μίλησε για υπουργό της ΝΔ που πήρε κουρτίνες 28.000 ευρώ. “Θα πάνε στον εισαγγελέα και μετά μιλήστε… Δεν ντρέπεστε!” είπε οργισμένος. 

– Δημιουργία δευτέρου δημοσίου στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. 
 “Φτιάξατε ένα δεύτερο δημόσιο, με διορισμό επιπλέον 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και περισσότερων απο  100.000 νέων συμβασιούχων“. 

– Ανεύθυνους ως κυβέρνηση και ανεύθυνους ως αντιπολίτευση. “Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση”.

– Ελλειψη εναλλακτικής λύσης. “Εξηγήστε”, είπε τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η χώρα αν κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις που όλοι κοπτόμαστε, τι θα γίνει κύριοι της ΝΔ;”. 

Ανταπαντώντας ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για:
– Αμηχανία και επιστροφή στο παλιό ΠΑΣΟΚ.
– Ψέμματα. “Φωνάζατε”, είπε, “οτι λεφτά υπάρχουν και σήμερα έρχεστε να μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας.”
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα “πρέπει να μιλήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση, να ακούσουμε τον κόσμο, να πούμε “ναι” στην κατάργηση του νόμου περι ευθύνης υπουργών”.

“Μας βάζετε πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και για αυτό δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο” είπε ο κ. Σαμαράς.

Δευτερολογίες

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως θα έπρεπε κάποια στιγμή να μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής και να απολογηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά “Δεν τον βλέπω εδώ, που τον κρύβετε;”.

Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για  μνημόνιο που θα κόψει, με τα σημερινά δεδομένα, απο το λαό 45 δισ. “Δεν πρόκειται να σας συνδράμουμε για να βγει το κεφάλαιο από τα αδιέξοδά του” είπε. 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης είπε πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πήραν ένα χρέος και το αύξησαν χίλιες φορές, γιατί φοβήθηκαν να κυβερνήσουν. “Μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση για να προστετεύσει τον ελληνικό λαό”. Πρόσθεσε οτι “με μεγάλο βάρος και πόνο πάμε σε αναγκαστική εκχώρηση του “ναι” αλλά θα είμαστε εδώ να δούμε πως θα το διαχειριστείτε κι αν δεν κάνετε το σωστό θα σας πούμε το “όχι”. Προτιμάμε να υπάρχει ελπίδα. 

Ο προεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε οτι τα μέτρα οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση και οτι οι “οι επιλογές που συνδιαμορφώνετε με  το ΔΝΤ δεν αποτελούν μονόδρομο. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος με επιβάρυνση μεγάλου κεφαλαίου και τραπεζών”
 
Παπακωνσταντίνου: “Σε δυο εβδομάδες δεν θα έχουμε χρήματα!”

«Σε δύο εβδομάδες λήγει το ομολογιακό δάνειo και δε θα έχουμε χρήματα», δήλωσε νωρίτερα  ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι τα κοινοβούλια της Ευρώπης αυτή την ώρα ψηφίζουν για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. «Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κάνει το καθήκον του;» διερωτήθηκε.

“Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από αγορές και η μόνη λύση είναι ο μηχανισμός που για να ενεργοποιηθεί απαιτείται να ληφθεί 3ετές πρόγραμμα. Είναι τόσο απλό”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

“Τα χρήματα”, πρόσθεσε, “δεν έρχονται μόνα τους..! Πρέπει όχι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση Ελλάδας. Μπορούσε η Ελλάδα μόνη της; Ναι, μπορούσε αν είχε κηρύξει πτώχευση, όμως για 10 χρόνια… Επιλέξαμε όμως τον δύσκολο δρόμο!

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στη Ν.Δ. κατηγορώντας την οτι έκρυψε προβλήματα κάτω από το χαλί.

“‘Εκανε”, είπε, “μια κρατικοδίαιτη οικονομία ακόμη πιο κρατικοδίαιτη. Εξαπάτησε πολίτες λέγοντας ψέματα… Διπλασίασε τα χρέη. Αυτή η παράταξη δίνει σήμερα μαθήματα οικονομίας; Και δεν ζητάει ούτε μια συγνώμη!”

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε: “Είναι καθυστέρηση να φτιάξεις πρόγραμμα σταθερότητας που ψηφίζεται από την Ε.Ε.; Να ανοίξεις όλα τα μέτωπα; Κυβερνάμε 6 μήνες, όχι 6 χρόνια”.

Νωρίτερα επίθεση στο οικονομικό επιτελείο και κυρίως στην Λούκα Κατσέλη έκανε ο Γιώργος Φλωρίδης. 

“Για να εξισορροπηθούν οι μειώσεις των μισθών πρέπει να πέσουν οι τιμές. Δυστυχώς λυπάμαι να πω οτι δεν έχει γίνει τίποτα στο επίπεδο των τιμών. Η χώρα ή είναι σε πόλεμο και χρησιμοποιεί συνθήκες πολέμου αλλιώς δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν σα να είναι σε σχολική εκδρομή”, είπε ο χαρακτηριστικά.

Για εκχώρηση κυριαρχίας, μίλησε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ. Μίλησε για εκχώρηση κυριαρχίας στα όργανα της Ε..Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, γεγονός που όπως είπε είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.

” Όταν είσαι σε πόλεμο πρέπει να έχεις εφεδρείες και όχι να συστήνεις εξεταστικές επιτροπές για την οικονομία”, είπε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό οτι θέλει συνενόχους και όχι συμμάχους στον πόλεμο που ακόμη αμφιβάλλω αν έχει καταλάβει ο ΓΑΠ ότι έχει βάλει τη χώρα.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ συνέχισε την κόντρα που έχει ξεκινήσει με το ΛΑΟΣ λέγοντας : 
” Αυτοί που έκαψαν και έκαναν τα επεισόδια ήταν ακροδεξιοί που πάνε χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη.”

 

Ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ είπε μεταξύ άλλων:  “Οφείλει να γίνει κάθαρση, να υπάρξει τιμωρία. Να γίνει εξεταστική για οικονομία και να γίνει πραγματικός έλεγχος πόθεν έσχες αναδρομικά. Και να υπάρξει καταλογισμός πολιτικών ευθυνών. Οι πολίτες λένε εσείς που μας καταστρέψατε μας λέτε για το μέλλον;  Αφού το κλείσατε το μαγαζί!

“Οι γονείς μου είναι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ. Γυρνώντας στο σπίτι με ρώτησαν ‘τι ψήφισες; Ψήφισες να μειωθεί η σύνταξη μας; Τα 600 ευρώ. Αυτό ψηφίζεις; Έχω μια απάντηση που δινόταν ιστορικά. Μητρός τε και πατρός τε, πάντων τιμιότερον και αγιότερον είναι η πατρί» (Δηλ. «πάνω από τη μητέρα και τον πατέρα είναι η πατρίδα»).

Στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε από τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Tην πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Όπως ανέφερε, πέφτουν σαν δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.

Επιπλέον, κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος».

Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του ’80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Η Ντόρα δεν θα πειθαρχήσει και θα υπερψηφίσει τα μέτρα;

Σήμερα ψηφίζονται τα μέτρα απ’ τη Βουλή

Ξανά στους δρόμους σήμερα. Φοβούνται νέα επεισόδια

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε