Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Κουτρουμάνης: Σταδιακή μείωση όλων των συντάξεων από 2013

Κουτρουμάνης: Σταδιακή μείωση όλων των συντάξεων από 2013

Τη σταδιακή μείωση όλων των νέων συντάξεων – κύριας και επικουρικής – που θα απονέμουν τα Ταμεία από το 2013 προαναγγέλει μέσω συνέντευξής του στο ΒΗΜΑ ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Η παρέμβαση θα γίνει μαζί με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης το Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως λέει ο κ. Κουτρουμάνης στην εφημερίδα “οι αλλαγές θα ξεκινήσουν το 2013 και το 2018 θα έχουν μεταβατική περίοδο δεκαετίας για να ολοκληρωθούν “, ενώ όπως αναφέρει “οι μόνοι ασφαλισμένοι που δεν θα χάσουν τίποτα είναι όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2013”.

 
“Ο νέος ασφαλιστικός νόμος δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν” δηλώνει ο υφυπουργός, ενημερώνοντας ότι το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα Απριλίου και ότι θα δοθεί σε διαβούλευση.
 
Ερωτηθείς αν η καθιέρωση βασικής και αναλογικής σύνταξης θα φέρει μειώσει συντάξεων, ο κ. Κουτρουμανης απαντά ότι “πρόκειται για δομική αλλαγή απολύτως αναγκαία” και επισημαίνει ότι θα υπάρξουν και μειώσεις ανάλογα με την κατηγορία.
 
“Όσοι μέχρι σήμερα θεωρούν ότι εξαντλούν την υποχρέωσή τους με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, δουλεύοντας τα υπόλοιπα χρόνια ανασφάλιστοι, δεν θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση (…) ούτε μπορεί ένας εργαζόμενος με 30 και 40 χρόνια δουλειάς να έχει χαμηλότερο εισόδημα από αυτόν που συνταξιοδοτήθηκε με τα μισά χρόνια, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης”.
 
Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρει επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν τα επικουρικά ταμεία και ότι πρέπει να προβούν σε αναλογιστικές μελέτες για να εξετάσουν τις δυνατότητές τους για το επίπεδο των συντάξεων που μπορούν να καταβάλλουν. 

Σημειώνει ότι σήμερα υπάρχουν ταμεία που καταβάλλουν συντάξεις πάνω από το 40% της κύριας σύνταξης. “Εάν αυτού του επιπέδου οι συντάξεις μπορούν να διατηρηθούν και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους δεν υπάρχει πρόβλημα”. “Άν όμως οι μελέτες δείξουν ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε τα ταμεία πρέπει να προχωρήσουν στον αναγκαίο εξορθολογισμό” σημείωνει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε