weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κριτική βουλευτών στον πρωθυπουργό – Παπανδρέου: Βοηθήστε να αποκατασταθεί η ηρεμία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

στη συνεδρίαση της ΚΟ. Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει την συστράτευση όλων.
 
«Θέλουμε να μας πείτε ποιά είναι η κόκκινη γραμμή. Η σοσιαλιστική καταβολή μου δεν συμμερίζεται φράσεις του τύπου «Σήμερα μιλάει η αγορά», είπε η Σοφία Σακοράφα αναφερόμενη σε όσα είπε χθες στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Ζήτησε επίσης να διωχούν όσοι ευθύνονται γιά την κατάσταση της οικονομίας. «Ο λαός απαιτεί αίμα», ήταν η χαρακτηριστική φράση της κας Σακοράφα.

«Πρόεδρε να ξαναδείς το μοντέλο διακυβέρνησης. Μέσα μου στοιχειώνει το φάντασμα του Καραμανλή: Ο πρίγκηπας με 3 φίλους στο Μαξίμου. Δεν το έχεις ανάγκη», είπε ο Νίκος Σαλαγιάννης:.

«Από την πρώτη μέρα είχα πει οτι η κυβέρνηση που εξελέγη στις 3 Οκτωβρίου πρέπει να είναι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Αν είναι να κάνεις ανασχηματισμό πρέπει να κάνεις κάτι συγκλονιστικό», είπε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο Μίμης Ανδρουλάκης:.

Τέλος ο Δημήτρης Βαρβαρήγος είπε οτι το πιο δύσκολο πράγμα σήμερα είναι να επικοινωνήσεις με υπουργό.

Στις έως τώρα παρεμβάσεις τους οι βουλευτές ζητούν επίσης:

– να υπάρξουν αυστηρές «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές της «τρόικας» 
– να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως όσο αφορούν στην ανάπτυξη.

Δεν λείπουν και οι τοποθετήσεις περί «αναδιάταξης του μοντέλου διακυβέρνησης» από τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας δυσαρέσκεια γιά την στάση ή τις συμπεριφορές ορισμένων εκ των συνεργατών του Γ.Παπανδρέου.

Παπανδρέου : Θα είμασταν χαμένοι χωρίς τον μηχανισμό

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός απέδωσε την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης στην ανάγκη να κερδίσει η χώρα χρόνο και ηρεμία. “Αυτό μας δίνει ο μηχανισμός. Ένα απάνεμο λιμάνι, γιά να αφιερωθούμε σ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε και που υποσχεθήκαμε στους πολίτες: να αλλάξουμε τα πάντα”.

 

Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι όσο κι αν πόνεσαν, ήταν αναγκαία γιά να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία που είχε χάσει, κυρίως με την “άθλια απογραφή” της κυβέρνησης Καραμανλή.

 

“Αποκαλύψαμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας, γιατί ο ελληνικός λαός θέλει ειλικρίνεια.

Θα ήταν ωρολογιακή βόμβα αν κρύβαμε κάτω από το χαλί τις αμαρτίες τους που βρήκαμε. Όμως η αλήθεια τους σόκαρε όλους: μιά εικόνα που μας διέσυρε διεθνώς. Είμαστε σε επιτήρηση, πληρώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε την αλήθεια. Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, περήφανη, αναπτυξιακά και κοινωνικά δίκαιη», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

 

Κατά τον κ. Παπανδρέου “η κατάντια μας δεν είναι τυχαία. Ναι φταίει το πολιτικό σύστημα. Αλλά εκείνοι που δεν τόλμησαν να το αλλάξουν. Αυτό κάνουμε εμείς σήμερα”.

 

Κορυφώνοντας την κριτική του στη ΝΔ και προσωπικά στον Α.Σαμαρά, ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Άκουσα μια συγνώμη, που ήταν ομολογία. Αλλά αφορούσε το παρελθόν, όχι το παρόν. Συγνώμη σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω. Κι αυτό ούτε το είδα ούτε το άκουσα. Συγνώμη σημαίνει να ψηφίσουν το νόμο γιά την διαφάνεια, τον Καλλικράτη και όχι να τα πολεμούν. Να ξεκαθαρίζουν με τα σκάνδαλα, αλλά εκείνοι υπεκφεύγουν. Να ψηφίσουν το φορολογικό και όχι να στηρίζουν συντεχνίες. Συγνώμη σημαίνει να μην αποχωρούν από το διάλογο όπως γιά το ασφαλιστικό”.

 

“Δεν θα υπερβούμε την κρίση αν δεν κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, αν δεν δώσουμε όρκο να ανατρέψουμε όσα μας έφεραν εδώ τα τελευταία 35 χρόνια. Αρκετά κοροϊδέψαμε αλλήλους. Τώρα είναι η ώρα της αναγέννησης της πατρίδας. Ή τώρα ή ποτέ”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

 

#TAGS MM