Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ξέσπασε Ιταλογερμανικός πόλεμος πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ξέσπασε Ιταλογερμανικός πόλεμος πριν τη Σύνοδο Κορυφής

”Αγανακτισμένος ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός με την Γερμανία δηλώνει ότι είναι έτοιμος να «τραβήξει» την διήμερη σύνοδο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, αν χρειαστεί, για να εξασφαλίσει συμφωνίες πριν ξανανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα”.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο : O Monti παίρνει το …όπλο του στην Σύνοδο

”Ο Mario Monti δημιούργησε σκηνικό σκληρής μάχης με την Γερμανία στην Σύνοδο της ΕΕ που αρχίζει αύριο, επιμένοντας ότι θα συνεχίσει να προωθεί την πρόταση της Ιταλίας να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια διασώσεων της ευρωζώνης για να επιχειρηθεί σταθεροποίηση στις αγορές.

Η αγανάκτηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού με την Γερμανία αποκαλύφθηκε σε μια μαχητική ομιλία του στο κοινοβούλιο, όπου δήλωσε ότι δεν θα πάει στις Βρυξέλλες για να βάλει την υπογραφή του σε προσυμφωνημένα έγγραφα και ότι είναι έτοιμος να «τραβήξει» την διήμερη σύνοδο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, αν χρειαστεί, για να εξασφαλίσει συμφωνίες πριν ξανανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα.

Συνεργάτες του, σημειώνουν ότι ο κ. Monti δεν αναφέρεται στην πολυαναμενόμενη έκθεση που κοινοποίησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και που διαγράφει μια διαδρομή προς την τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση εντός της ευρωζώνης.

Στην έκθεση προτείνεται σύσταση πανευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής με δυνατότητες παρέμβασης σε όλες της ευρωπαϊκές τράπεζες, σε συνδυασμό με ταμείο εγγυήσεων καταθέσεων και ταμείο διασώσεων που εντέλει θα υποστηρίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Όμως στην έκθεση εγκαταλείπονται ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες προτάσεις που περιέχονταν σε προηγούμενα προσχέδια, όπως η δυνατότητα της ΕΕ να ξαναγράφει εθνικούς προϋπολογισμούς σε χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες χρεών και ελλειμμάτων.

Παρά τις προσπάθειες του κ. Van Rompuy, το επίκεντρο ενόψει της συνόδου έχει στραφεί προς τις προσπάθειες του κ. Monti να εξασφαλίσει συμφωνία για ταχύτερη δράση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ειδικά από το Βερολίνο. Οι φημολογίες για την μοίρα της κυβέρνησής του έχουν φουντώσει τόσο στην Ρώμη, που αξιωματούχοι υποχρεώθηκαν να διαψεύσουν ότι ο πρωθυπουργός απείλησε να παραιτηθεί, αν φύγει από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει πετύχει.

Αναφερόμενος στον Jens Weidmann κατονομάζοντάς τον, ο κ. Monti δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Bundesbank «παρεξήγησε άσχημα» την πρότασή του να αναπτυχθούν τα ταμεία διασώσεων της ευρωζώνης για να μειωθεί το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν τιμήσει τις δεσμεύσεις τους για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μείωση των ελλειμμάτων.

Η Ιταλία υποχρεώθηκε χθες να δανειστεί με επιτόκιο 4,71% για δύο χρόνια. Ιταλοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πλέον ανησυχούν πάρα πολύ για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές την Δευτέρα αν οι συνομιλίες των Βρυξελλών δεν αλλάξουν την κατάσταση. Η Σύνοδος κατευθύνεται προς την «πλήρη αβεβαιότητα» είπε ο κ. Monti.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο κ. Monti στέλνει δύο μηνύματα στην Γερμανία ενόψει της συνόδου: ότι έχει ξένους συμμάχους πίσω του αλλά και ότι λειτουργεί υπό εγχώρια πίεση και η ΕΕ κινδυνεύει να επωμιστεί τις επιπτώσεις στην κυβέρνησή του, αν οι αγορές συνεχίσουν να στοιχηματίζουν κατά της Ιταλίας.

Αν αποτύχει να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με χειροπιαστά αποτελέσματα, η κυβέρνηση του κ. Monti θα κινδυνεύσει. Ορισμένοι αναλυτές είδαν την επιθετική ομιλία του ως άμεση ανταπόδοση στις πιέσεις που διογκώνονται από το κεντροδεξιό κομμα του πρώην πρωθυπουργου Silvio Berlusconi.

Το κόμμα της Ελευθερίας του κ. Berlusconi, το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο , δηλώνει ότι θα δώσει την τελική έγκριση στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τις θέσεις του κ. Monti στις Βρυξέλλες, αλλά δήλωσε ξεκάθαρα την δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο και τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης.

Σκληροπυρηνικοί του κόμματος θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση και να προωθήσουν πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο και είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Berlusconi αγωνίζεται να διατηρήσει την εξουσία του. Λέγεται ότι είπε σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του ότι η πτώση της κυβέρνησης Monti θα θεωρηθεί στις Βρυξέλλες «καταστροφική» ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει χάσει το 75% των ψηφοφόρων του επειδή στήριξε τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Monti λέγεται ότι είναι έξαλλος με το πρόσφατο αντι-ευρωπαϊκό ύφος του κ. Berlusconi, που υπονομεύει την Ιταλία ενόψει της Συνόδου. Ο κ. Berlusconi φέρεται να επανέλαβε χθες ότι δεν θα ήταν άσχημα να φύγει η Γερμανία από το ευρώ”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Μέρκελ: Όσο ζω η Ευρώπη δεν θα έχει κοινή ευθύνη για όλα τα χρέη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε