weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ξέσπασε κόντρα μετά την κατάθεση Μαντέλη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – και στέλεχος της ΝΔ- Σταματίνα Μαντέλη, «κάρφωσε” τρεις πρώην “γαλάζιους” υπουργούς και τον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή. Συγεκριμένα, έβαλε στο «κάδρο» του χειρισμού των ανταλλαγών, τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό, τον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου.

Η κα Μαντέλη που κατηγορείται για δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και είχε μάλιστα πάρει και τον φάκελο των ανταλλαγών στο σπίτι της, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μπασιάκος της έδωσε εντολή να χειριστεί κατά απόλυτη προτεραιότητα “προσωπικά το θέμα (των ανταλλαγών), χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο από τη διεύθυνσή μου, γιατί αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή που έχει αποφασισθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι εννοούσε το Μέγαρο Μαξίμου, τον κ. Αγγέλου και τον κ. Ρουσόπουλο”.

Κατονομάζει ως ηθικούς αυτουργούς των «ιερών ανταλλαγών» τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο και το διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου, στην ουσία δηλαδή κατέθεσε ότι ήταν οι δύο άνθρωποι που κινούσαν τα νήματα. “Εάν δεν ήταν οι παρεμβάσεις Ρουσόπουλου – Αγγέλου σε καμία περίπτωση δεν θα ολοκληρώνονταν οι ανταλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ή με τις κανονικές διαδικασίες δεν θα γίνονταν», ήταν τα λόγια της.

«Σχέδιο ενοχοποίησης»

Μετά από περίπου ένα 24ωρο ήρθε η αντίδραση απο τη Ρηγίλλης. Ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Νεράντζης εξέδωσε μία σχετική ανακοίνωσηΟ βουλευτής αφήνει υπόνοιες για την αξιοπιστία της μάρτυρα – λέγοντας ότι άλλαξε την κατάθεσή της για να ελαφρύνει τη δική της θέση – αλλά και για το ΠΑΣΟΚ ότι απεργάζεται “σχέδιο για την πολιτική ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων”. 

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εχει ήδη ζητήσει την ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ. Κι αυτό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι να αξιολογήσουν τα νέα στοιχεία που κατέθεσε η κα Μαντέλη και ο δεύτερος να κληθούν, αν κριθεί αναγκαίο, τα πολιτικά πρόσωπα που «καίει» η πρώην διευθύντρια πολιτικής γης του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και βασικά οι κκ Ρουσόπουλος, Αγγέλου Μπασιάκος και Κοντός. Ο ΛΑΟΣ στοχοποίησε και τον κ.Καραμανλή, ζητώντας να κληθεί άμεσα και ο πρώην πρωθυπουργός ενω σύντομα αναμένεται και η θέση των υπόλοιπων κομμάτων, πλήν την ΝΔ που επιμένει ακόμη οτι δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Η κατάθεση Μαντέλη

Στην κατάθεσή της η πρώην αξιωματούχος του υπουργείου φαίνεται πως θέλησε να εμφανίσει τον εαυτό της ως ένα πιόνι που εκτελούσε τις εντολές των ανωτέρων της και δήλωσε ότι στο γραφείο της μπαινόβγαινε ο πατέρας Αρσένιος και μπροστά της όπως ισχυρίστηκε τηλεφωνούσε στον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Αγγέλου.

Κατέθεσε ότι απευθυνόταν σε αυτούς με τα μικρά τους ονόματα, «Γιάννη» και «Θοδωρή» και ότι τους ζητούσε  να επικοινωνήσουν για το θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Ευαγ. Μπασιάκο – Αλ. Κοντό)  αλλά και ότι κανόνισε συνάντηση μαζί τους. 

Μάλιστα, κατέθεσε ότι ο Αρσένιος ισχυριζόταν πως ήξερε πότε θα γίνει ανασχηματισμός και ποίοι θα αναλάμβαναν τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία ενδιέφεραν πρωτίστως τη Μονή. Κατέθεσε μάλιστα, ότι ο μοναχός της είχε πει ότι γνώριζε πότε θα γίνονταν εκλογές, επειδή του το είχε πει ο Θ. Ρουσόπουλος.

Εμφανίστηκε βέβαιη ότι τα τηλεφωνήματα προς τα δύο πρόσωπα ήταν γνήσια, αναφέροντας ότι αμέσως μετά δεχόταν πιέσεις από το γραφείο του Ευαγ. Μπασιάκου για να προχωρήσει η υπόθεση. Υποστήριξε ότι της είχε ασκηθεί πίεση και από την αδελφή του υπουργού, η οποία ήταν άτυπη σύμβουλος του Ευάγγελου Μπασιάκου, αμέσως μετά από ένα τηλεφώνημα του Αρσενίου στο «Γιάννη». 

Η απολογία της διήρκεσε δύο μέρες και συνολικά 25 ώρες. Αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 100 χιλιάδων ευρω.

Από την απολογία της κ. Μαντέλη, συνάγεται ότι οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου είχαν προεπιλέξει τα «φιλέτα» που θα έπαιρναν, ανταλλάσσοντας τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ υπογραμμίζει ότι κάθε φορά που υπήρχε καθυστέρηση προσημείωσης του ακινήτου που είχαν επιλέξει οι μοναχοί, υπήρχαν πιέσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντήσεις σε υψηλούς τόνους από τους θιγόμενους

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιάννη Αγγέλου, ενώ μετά από λίγο με ανακοινώσεις απάντησαν και ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Μπασιάκος και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. 

Ο κ. Μπασιάκος δηλώνει ότι οι ισχυρισμοί της πρώην δημόσιας υπαλλήλου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, “είναι εφευρήματα της φαντασίας της όπως αποδεικνύεται άλλωστε από την ένορκη κατάθεση στις 29-11-2008 στην πρώτη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, 14 μήνες μετά την αποχώρηση μου από το Υπουργείο, όπου απαντώντας σε ερώτηση «Αν άλλος Υπουργός (εκτός του κ .Δρύ) σας έχει ενοχλήσει για να εξυπηρετήσετε την ηγεσία του Βατοπεδίου» είχε πεί μεταξύ άλλων επί λέξει: «Όχι, όχι .Εξ άλλου με τον κ.Μπασιάκο δεν είχα και τις καλύτερες των σχέσεων. Δεν ήταν προσβάσιμος. Η πόρτα του δεν ήταν προσβάσιμη για τη κυρία Μαντέλη… Εγώ δεν ήμουν αρεστή στον 6ο όροφο. Είμαι κεφαλονίτισσα και τα λέω. Δεν είμαι διπλωμάτισα και δεν αρέσω σε μερικούς.» 

Άμεση ήταν η απάντηση και του Θεόδωρου Ρουσόπουλου ο οποίος αναφέρει πως πριν καταθέσει στην δεύτερη εξεταστική υπήρχαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. 

Και στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει πως “σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή την κατέθυνση”. Χαρακτήρισε μεγάλο ψεύδος τα όσα κατέθεσε η κα Μαντέλη και αναφέρει πως ουδέποτε ασχολήθηκε με τις υποθέσεις των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου.

Διαβάστε επίσης:

Ξέσπασε ο Γιάννης Αγγέλου για το Βατοπέδι

#TAGS MM