Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κυνική δήλωση: Επιδίωξή μας είναι να μην κοπούν και άλλο οι μισθοί, όχι δέσμευση!

Κυνική δήλωση: Επιδίωξή μας είναι να μην κοπούν και άλλο οι μισθοί, όχι δέσμευση!

Περιορισμό της χρηματοδότησης των ταμείων από το κράτος αλλά και γενικόλογες απαντήσεις για τα μέτρα των 12 δις έδωσε στην Βουλή ο κ. Παπαδήμος κάτι που εξόργισε τον Γ.Καρατζαφέρη που του είχε απευθύνει την ερώτηση κυρίως για το ασφαλιστικό.

«Τι ψαλίδι μάς περιμένει σε δύο μήνες;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, συμπληρώνοντας δεικτικά «αν δεν μπορείτε να μας απαντήσετε κι εσείς να απευθυνθούμε στον Πολ Τόμσεν που μιλά σε ξένα Πανεπιστήμια για μέτρα ύψους 14 δισ. που θα έλθουν τον Ιούνιο».

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη για το ασφαλιστικό είπε ότι ειδικά για τα μέτρα ύψους 12 δισ. που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο (και για τα οποία ρώτησε με ένταση ο κ. Καρατζαφέρης), έχουν ξεκινήσει μελέτες, υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να συγκεντρωθεί η στατιστική βάση και να κατηγοριοποιηθούν οι κρατικές δαπάνες που μπορούν να περισταλούν.

Αυτές οι μελέτες -είπε- θα παραδοθούν στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να πάρει τις αποφάσεις.

Ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε με μελανά χρώματα τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον έως και το 2013 για την ελληνική οικονομία αλλά και για τους Έλληνες φορολογούμενους. Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον αλλά όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που έχουν γίνει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2012 θα συνεχιστεί η ύφεση και πιθανόν να αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας και ότι η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύνατη και στο μεγαλύτερο μέρος του 2013″.

Συμπλήρωσε ότι: “Οι πολιτικές που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστούν εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα, αν αυτό δεν γίνει δεν μπορούμε να αναμένουμε αποτελέσματα” και επανέλαβε πως “Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μείωση εισοδημάτων και αύξηση ανεργίας. Δυστυχώς η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, δεν είναι όμως μόνο συνέπεια των αρνητικών συνεπειών εφαρμογής του προγράμματος. Οι συνθήκες αυτές εκτιμώνται και θα είναι προσωρινές. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και σταδιακά η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαμορφωθούν συνθήκες για ανάπτυξη με μόνιμο και σταθερό τρόπο. Να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού”.

Ο κ.Παπαδήμος είπε ότι η διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί στις κρατικές ενισχύσεις.  Σημείωσε πάντως ότι η Πολιτεία έχει στηρίξει και στηρίζει με συνέπεια τα Ταμεία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις.

Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει, όπως είπε, σημαντική επιχορήγηση από τα κρατικά ταμεία, η οποία ανέρχεται σε 154,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2001 – 2012.

Επισήμανε μάλιστα ότι η κρατική συμμετοχή στην χρηματοδότηση του ασφαλιστικού είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των Ταμείων που ανερχόταν πριν από το «κούρεμα» σε 26 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λ.Παπαδήμος : Μπορεί να χρειαστούμε και νέο πακέτο

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε