weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων»

«Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων»

Κεντρική θέση του κόμματος είναι  ότι «η κυβέρνηση αναδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των περιστάσεων και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση».

Ο κ. Κουβέλης είπε στην ομιλία του ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης και επαναφοράς του κινδύνου χρεοκοπίας. Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν προτείνει εκλογές, ωστόσο, πρόσθεσε, πρόωρες εκλογές είναι ενδεχόμενο να προκύψουν ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται, με δεδομένα τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας.

Για τον λόγο αυτό δήλωσε ότι το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, πρέπει να βρεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

«Η ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι είναι δοκιμασμένη μέθοδος η φυγή προς τα μπρος με υποσχέσεις, αλλά όταν επαναλαμβάνεται σε κάθε κρίσιμη στιγμή, όταν δεν έχει καμιά επαφή με το παρόν που βοά, τότε καμιά ζωντανή δύναμη της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να κινητοποιήσει», τόνισε αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική και στα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ, ενώ πρόσθεσε ότι η ευχή του πρωθυπουργού «να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα», πάγωσε το πανελλήνιο.

Και αυτό, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, σημαίνει την πλήρη αποδοχή και συμβιβασμό ότι η ανεργία θα φτάσει σε εφιαλτικά νούμερα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκτίμησε πως η σημερινή κατάσταση δείχνει αδιέξοδη, με την ύφεση φέτος να είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη και πρόσθεσε ότι «βιώνουμε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας». Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός του, είπε ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι εθνικός στόχος, ενώ χαρακτήρισε ως αναγκαία τη διεκδίκηση της ευρωπαικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων .

Επαναφέροντας την πρότασή του για ανασυγκρότηση του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου, υπογράμμισε ότι μέσα στις δραματικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ρευστοποίησης της κοινωνίας, της αμφισβήτησης του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος καταγράφεται παντού η αναγκαιότητα για ένα νέο πολιτικό σύστημα με την ανάδειξη νέων πολιτικών υποκειμένων.

Ο χώρος του σοσιαλισμού, είπε ο κ. Κουβέλης, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, παραμένει σήμερα χωρίς γνήσια έκφραση και εκπροσώπηση, ενώ η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις του οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, παίρνοντας διαζύγιο από την ουσιαστική , προοδευτική διαχείριση των σύγχρονων προβλημάτων, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό.

Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, πρέπει να αναδειχθεί η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου και απευθύνθηκε «στους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενταγμένες σήμερα σε σχηματισμούς ή ανένταχτες, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, ανοιχτής πολιτικής επικοινωνίας».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα εργαστεί αποφασιστικά γι’αυτό το πολιτικό σχέδιο με βάση προγραμματικές συμφωνίες, κοινή δράση στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και αναζήτηση ενός νέου μεταρρυθμιστικού ορίζοντα, για το μέλλον της χώρας.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ολοκληρωθούν αύριο.

#TAGS MM