Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Κυβέρνηση: Ψάχνουμε τρόπο μέσα στο 2012 να αποζημιώσουμε τους μικροομολογιούχους

Κυβέρνηση: Ψάχνουμε τρόπο μέσα στο 2012 να αποζημιώσουμε τους μικροομολογιούχους

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους ιδιώτες ομολογιούχους από το «κούρεμα» του PSI και ότι εξετάζει λύσεις εφικτές, μέσα στο ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο, για να το αντιμετωπίσει, έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Αφορμή στάθηκε η σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.
«Έχω επίγνωση των δυσκολιών που προκύπτουν από τις σχέσεις μας με την ΕΕ και λόγω των άλλων διεθνών συμβάσεων, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι, σε χρόνο άμεσο, να δώσουμε συγκεκριμένη λύση» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

«Εξετάζεται η δυνατότητα διευθέτησης, αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη δημοσιονομικές και πολιτικές επιπτώσεις για τους ιδιώτες ομολογιούχους που είδαν μειώσεις. Η κυβέρνηση το μελετά και από δημοσιονομικής και από πολιτικής άποψης» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε: «Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να δοθεί ουσιαστική λύση. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι γνωστό και συγκεκριμένο. Αναζητούνται πιθανές και εφικτές λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό, νομικό και εθνικό πλαίσιο. Σε αυτή τη προσπάθεια, συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των φυσικών προσώπων».

«Καθίσταται ξεκάθαρο και είμαστε στη διαδικασία βέλτιστης αλλά και εφικτής λύσης στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η χώρα. Από τη στιγμή που όλες αυτές οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, δεν μπορώ να αναφερθώ στις λύσεις, σε περίπτωση που επιλεγεί η φορολογική λύση αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω του φορολογικού συστήματος. Το θέμα εξετάζεται, μελετάται, οι απαντήσεις θα δοθούν μετά τη διαφαινόμενη εκταμίευση της δόσης».

Στην ερώτηση του κ. Λοβέρδου αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το 2012 θα είναι το έτος επίλυσης του θέματος, ο κ. Μαυραγάνης απάντησε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να ληφθούν αποφάσεις μέσα στο 2012».

«Ενώ εκατομμύρια Έλληνες μοχθούσαν, έκαναν θυσίες για να στηρίξουν την πατρίδα, κάποιοι έβγαζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Όμως 11.000 συμπολίτες μας, συνταξιούχοι οι περισσότεροι, εμπιστεύτηκαν την πατρίδα τους μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012 και τώρα θα τιμωρηθούν; Στη διαπραγμάτευση, έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να οργανώσει ορισμένες πολιτικές χρήσιμες γι αυτούς;» αντέτεινε ο κ. Λοβέρδος.

«Είναι δεδομένο ότι το υπουργείο έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη διευθέτηση του ζητήματος. Εξετάζεται η δυνατότητα διευθέτησης των ομολογιούχων που αγόρασαν τίτλους δημοσίου, αφού ληφθούν υπόψη και ορισμένες παράμετροι. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και η κυβέρνηση το μελετά, από δημοσιονομικής και νομικής άποψης, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση», επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήνυση για το “κούρεμα” των ομολόγων

 

Το σχέδιο για τους ομολογιούχους

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε