Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Λ.Παπαδήμος: “Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο και για χαλάρωση του κυβερνητικού έργου”

Λ.Παπαδήμος: “Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο και για χαλάρωση του κυβερνητικού έργου”

Επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα της εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων είναι απόλυτα καταδικαστέες, τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου.

H ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών θα αρχίσει άμεσα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 20 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε από την Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Χριστόφια, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο και για χαλάρωση του κυβερνητικού έργου», και πρόσθεσε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι απαιτείται συνέπεια της οικονομικής προσαρμογής και της εισαγωγής μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας και την περιστολή των δαπανών και τη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης.

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο πέμπτο έτος της ύφεσης και η ανεργία έχει προσεγγίσει απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, εξέφρασε τη σιγουριά ότι η κυβέρνησή του, αλλά και η επόμενη, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της περιορισμένης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, και την στήριξη της απασχόλησης με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

    Οι διαθέσιμες προβλέψεις διεθνών οργανισμών, είπε ο κ. Παπαδήμος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2013 θα υπάρξουν εμφανή σημεία της οικονομικής ανάκαμψης και μετά από δύο χρόνια αναμένεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι θετικοί της τάξης του 2,5 και 3%.

    Επομένως, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ σήμερα πολλοί δεν βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ», με την πιστή και αποτελεσματική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την υλοποίηση όλων των συμπληρωματικών μέτρων για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι σε ενάμισι χρόνο από σήμερα η ελληνική οικονομία θα εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι έφθασε η ώρα η Ελλάδα να προχωρήσει σε οριοθέτηση των ΑΟΖ της με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην οριοθέτηση. «Το ζήτημα το εξετάζουμε και σε συνεργασία με γειτονικές χώρες και ειδικά με την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου προκαλούν ικανοποίηση στην Ελλάδα.

   Εξ άλλου, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί με θέματα που έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση και επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα περνά κρίσιμη περίοδο και δίδει μεγάλη μάχη για την επίτευξη σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε πως η πλήρης και πιστή εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας θα επηρεάσουν θετικά και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Περαιτέρω, εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κύπρο και τον Κυπριακό λαό για την έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθεια προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσεις.

    Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Αθηνών και ανέφερε ότι υπάρχουν ταυτόσημες θέσεις στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι “Σχέδια “Β” στο Κυπριακό από την Τουρκία είναι αντιπαραγωγικά και καταδικαστέα.

    Ο κ. Παπαδήμος είπε επίσης ότι η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά θέματα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ήταν από τα κύρια ζητήματα συζήτησης στις συνομιλίες και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις αυξανόμενες προκλήσεις και την αλαζονεία της Τουρκίας.

    Είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα στις προσπάθειες για λύση των Κυριακού και επανέλαβε πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αρκεί να δεχθεί και η Τουρκία.

    Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, δεδομένου ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει φθάσει στα όριά της.

    Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση για τη στάση της Ελλάδας και τη ξεκάθαρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας και είπε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί το γεγονός ότι η άσκηση της προεδρίας αποτελεί θεσμικό δικαίωμα των κρατών – μελών.

Λ. Παπαδήμος: “Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά αρωγός και συμπαραστάτης της Κύπρου”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε