Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Λεπτό προς λεπτό: Η ομιλία Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε όλα όσα λέει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΚΡΙΒΩΣ

ΩΡΑ 19.17 Είμαστε με την Ελλάδα του δικαίου γιατί παλεύουμε με νόμους από το φορολογικό μέχρι την δικαιοσύνη και την διαφάνεια. Είμαστε εκείνοι που στηρίζουμε την δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Είμαστε πατριώτες γιατί σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος ιστορικά των τελευταίων 30-40 ετών στην χώρα.

ΩΡΑ 19.16 Είμαστε σε μια πορεία δύσκολη αλλά αυτή η πορεία είναι που παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας την ιδεολογία μας την ψυχή μας. Εμείς κρατήσαμε όρθιο το σύστημα πρόνοιας.

ΩΡΑ 19.14 Παλεύουμε για να μην ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τι σημαίνει χρεοκοπία της χώρας. Παλεύουμε να μείνουμε όρθιοι.

ΩΡΑ 19.12 Εμείς διαπραγματευόμαστε για να κλείσουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Οι λογαριασμοί μας με το μέλλον τώρα ανοίγουν. Τέρμα τα πρωτογενή ελλείμματα. Από του χρόνου θα παράγουμε πλεονάσματα. Σε έκτακτες συνθήκες θα υπάρχουν λάθη και αποκκλίσεις. Κρατάμε στις σκέψη μας την αφετηρία μας. Τίποτα δεν θα ήταν τόσο βίαιο αν είχαμε παραλάβει καλύτερη κατάσταση. Κληρονομία της ΝΔ ήταν τεράστο χρέος. Αυτά έφεραν το Μνημόνιο. Είμαστε όρθιοι ως χώρα. Οι προηγούμενοι ήταν σίγουροι οτι η Ελλάδα θα ξεψυχούσε. Γι’ αυτό και λιποτάκτησαν. Το έργο μας πέρα από τα λάθη ειναι πρωτοφανώς μεταρρυθμιστικό.

ΩΡΑ 19.10 Να υπάρχει διασφάλιση της ομολότητας για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, Μέτρα για την στηριξη της ανάπτυξης. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν παρθούν αποφάσεις για την πανευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης. Εχουμε καθήκο να να συνεχίσουμε. Το έθνος μας δεν το βάζει κάτω. Χρειάζεται πίστη στον στόχο και τις δυνάμεις μας. Ξέρετε πόσοι έξω από την Ελλάδα έλπιζαν οτι θα τα παρατήσουμε; Πόσοι περιμεναν να μην αντεξουμε και δεν αντέξαμε; Ενας στρατός αναλυτών διηγειται πως καταρρέει η Ελλάδα.

ΩΡΑ 19.07 Στρατηγική μας απόφαση είμαστε και μένουμε στο ευρω. Αφετηρία όλα τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας του Ιουλίου. Να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους.

ΩΡΑ 19.06 Η Ευρώπη δεν στάθηκε εως τώρα ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη. Ακόμα και αν η σύνοδος θα καταλήξει σε αποφάσεις την Κυριακή. Η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει στο να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Η Ευρώπη να λάβει επιτέλους αποτελεσματικές αποφάσεις. Αλλιώς ειναι δύσκολο να αλλάξει σελίδα η χώρα μας. Πατάμε στέρεα στις αποφάσεις του Ιουλίου. δεν σημαίνει οτι όλα θα γίνουν ρόδινα και εύκολα.

ΩΡΑ 19.05 Αυτό το μεγάλο βάρος που εχουμε στις πλάτες μας το χρέος να το διαπραγματευθούμε για να δοθεί ο χρόνος και η δυνατότητα της προοπτικής οτι πραγματικά βγαίνουμε από την κρίση. Στο συμβούλιο της Κυριακής παίζονται πολλά.

ΩΡΑ 19.03 Θέλω να θυμήσω οτι όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις είχα θέσει ως βασικό θέμα όχι τα δημοσιονομικά αλλά τα διαρθρωτικά.

ΩΡΑ 19.02 Εχουμε μπροστά μας μια ουσιαστιή δυνατότητα και μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Μέσα στην ΕΕ ακούγονται πολλές φωνές. Αλλοι έχουν άδικο και άλλοι δίκιο. Αυτό το οποίο έχει φανεί είναι οτι έχουν δείξει τα κοινοβούλια των άλλων χωρών μια στάση αλληλεγγύης και στήριξης.

ΩΡΑ 19.01 Η ψηφοφορία πρέπει να είναι αυτη μεθαύριο για να είμαστε δυνατοί και να σώσουμε την χώρα. Ζητώ απ’ όλους σας να κατανοήσετε την διαφορά των ιδεολογικών μαχών ως σοσιαλιστές και την πολιτική μάχη ως κυβέρνηση.

ΩΡΑ 18.57 Καταβάλλαμε μια μεγάλη προσπάθεια για την διασφάλιση της ΕΓΣΕΕ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ενισχύουμε τον θεσμό των επιχερησιακών συμβάσεων. Σήμερα θέλουμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από την ατομική σύμβαση. Σήμερα οι  εργαζόμενοι μπορούν πιο εύκολα να ιδρύσουν δικές τους ενώσεις.

ΩΡΑ 18.55 Οφείλουμε στην ψηφοφορία με μια φωνή την Πέμπτη ζητάμε την στήριξη όλων των κομμάτων αλλά εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα σηκώσουμε το βάρος. Ζητάω την κατανόησή σας. Κάθε στήριξή σας θα βοηθήσει στην διαπραγμάτευση της Κυριακής. Με βάση τις δικές σας προτάσεις και παρατηρήσεις εξαντλούμε κάθε περιθώριο.

ΩΡΑ 18.54 Να σταματήσουμε να ψάχνουμε τον κακό εχθρό έξω. θα αντέξουμε και θα προχωρήσουμε γιατί αυτό είναι το εθνικά και πατριωτικά σωστό.

ΩΡΑ 18.53 Ο κόσμος δικαίως πονάει και αισθάνεται αδικία και αυτή η παραταξη θα φέρει ισονομία και ισοπολιτεία. Ολι σήμερα πληρώνουμε. Δεν υπάρχει εξαίρεση. Είναι λάθος κανείς να ισχυρίζεται οτι έχουμε βάλει τον έναν ενάντια στον άλλον.

ΩΡΑ 18.52 Απευθύνομαι στην μεγάλη πελιοψηφία εκείνων των δικαστών που πιστεύουν στο αίσθμα δικαίου. Πρέπει όλοι να καταλάβουν οτι έχουμε ευθύνες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον κανενός κλάδου.

ΩΡΑ 18 51 Οι λειτουργοί της κυβέρνησης να συνεισφέρουν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπαλληλοι πιο πολύ και από τους βουλευτές που αρνήθηκαν τις αυξήσεις τα τελευταία χρόνια εκείνοι όμως όχι. Και τώρα που τις αρνηθήκαμε μας μιλούν για οικονομική κατοχή.

ΩΡΑ 18.48 Μου είπαν οι γερμναοί βιομήχανοι: Εμείς να έρθουμε να βοηθήσουμε αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα αίσθημα πατριωτισμού στην χώρα. Να δείξουν πρώτοι αυτοί το παράδειγμα και εμείς ερχόμαστε να επενδύσουμε στην χώρα. Σε ότι αφορά τις τράπεζες ακούμε πολλά. Αλλά δεν είναι δυνατόν σε πε΄ριοδο κρίσης να χρηματοδοτούν ένα κανάλι και να μην χρηματοδοτούν τις μικρές και μεσαίς επιχειρήσεις. Και μετά να έρχονται και να λένε οτι αν μειώσουμε εμείς το χρέος θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Οχι δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες γιατί εμείς θα το εγγυηθούμε.

ΩΡΑ 18.47 Οι προύχοντες αυτής της χώρας να συμπεριφερθούν όπως οι μεγάλοι ευεργέτες και να φέρουν επενδύσεις στην χώρα.

ΩΡΑ 18.46 Είναι αυτονόητο οτι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μας ενδοαφέρει. Σε καθε κοινωνία και σε κάθε οικονομικό σύστημα. Το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται απαραίτητα και πάντα με το συμφέρον της χώρας. Πρέπει ο κάθε παράγοντας του δημοσίου βίου της χώρας να σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων. Αυτό αφορά πρωτίστως το πολιτικό σύστημα όλα τα κόμματα τους κοινωνικούς εταίρους τα ΜΜΕ που θα έπρεπε να ενημερώνουν με νηφάλιο τρόπο και όχι να καλλιεργούν την μιζέρια και να μην προβάλλουν μόνο τα ανρητικά.

ΩΡΑ 18.45 Είναι πατριώτης αυτός που ξεχνά πως φτάσαμε ως εδώ και προσφέρει καλές υπηρεσίες στην πατρίδα αυτός που δεν αναγνωρίζει ούτε μια επιτυχία στην χώρας μας; Θέλουν να ποντάρουν και να προπαγανδίζουν την αποτυχία και εδώ και στο εξωτερικό.

ΩΡΑ 18.44 Δεν είναι πράξη κατά του καπιταλισμού η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας. Είδατε τους διαδηλωτές της Wall Street να καταστρέφουν σχολεία και πανεπιστήμια; Πραγματικός εχθρός είναι να αλλάξουμε την κοινωνία μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να φτιάξουμε μια διαφορετική πατρίδα.

ΩΡΑ 18.43 Εχουν την ευκολία να ξέρουν οτι αυτή η ΚΟ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνει το καθήκον της.

ΩΡΑ 18.42 Πατριώτης δεν είναι αυτός που υπόσχεται ξανά παροχές και μειώσεις φόρων που θα αυξήσουν ξανά τα χρέη.

ΩΡΑ 18.41 Το τραγικο είναι οτι μας κατηγορούν αυτοί που δεν έχουν διαπραγματευθεί τίποτα. Τις εξωπραγματικές τους προτάσεις τις παρουσιάζουν μόνο στην Ελλάδα γιατί δεν τολμούν να τις πάνε παραέξω.

ΩΡΑ 18. 40 Πιστεύουν οτι διαλύοντας την χώρα θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τους; Από που; δεν κάνουμε φιλολογικές συζητήσεις με τους εταίρους. Πήραμε το μεγαλύτερο πακέτο στην παγκόσμια ιστορία για να πληρώνονται οι συντάξεις, Μας τα χάρισε κανένας αυτά;

ΩΡΑ 18.37 Βήμα – βήμα αργά αλλά σταθερά θα βγούμε το γρηγορότερο από την κρίση και θα βασιστούμε στις δικε΄ς μας δυνάμεις. Δεν αναγνωρίζουμε ως προνόμιο των ηδη προνομιούχων να μιλούν για κοινωνική ευαισθησία. Εκβιάζουν μια ολόκληρη χώρα με καταλήψεις και αποκλεισμούς αν αυτό μας βοηθά να φύγουμε από την επιτήρηση μας βοηθά να πάει η Ελλάδα μπροστά. Σήμερα πληρώνουμε όλοι τον οβολό μας και προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτή την επιτήρησ ή την εξάρτηση.

ΩΡΑ 18.36 Να θυμήσω την Ελλάδα του 1920 όταν κάποιοι έπεισαν τους πολίτες και επικράτησαν τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις. Να θυμήσω τι έγινε όταν η Ελλάδα χωρίστηκε στα 2 με τον εμφύλιο. Δικός μας ρόλος είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει ξανα το ίδιο λάθος.

ΩΡΑ 18.35 Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε γιατί έβαλε φόρους, άλλαξε την παιδεία και ήθελε να φέρει την αλλαγή.

ΩΡΑ 18.33 Σε κάθε περίοδο υπάρχουν κάποιοι που καλλιεργούν μίσος και διχασμό που θέλουν την αστάθεια. Απο εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να εξυπηρεστήσουν ιδιοτελείς σκοπούς να βάλουν την Ελλάδα σε περιπετειες να την κρατήσουν καθηλωμένη. Η κυβερνηση παλεύει με τα θηρία διεθνώς αλλά και το θηρίο του χρέους. Τεράστια πολιτική αφέλεια και εγκληματικότητα οτι καλλιεργούν μια πανδημία που θα είναι καταστροφική.

ΩΡΑ 18.32 Απεναντι σε μια κυβέρνηση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη συγκυρία και να διαπραγματευθεί σκληρά για να μπαίνει κάθε μηνα ο μισθός και η σύνταξη στην τράπεζα υπάρχουν κάποιοι που μιλούν με τρόπο απαξιωτικό που φτάνουν στο σημείο να μιλούν για προδοσία για κρεμάλες για Γουδή. Καλλιεργούν συνειδητά τη βια το μίσος και την ανομία. Λυπάμαι γι αυτο γιατί υπονομεύει τους θεσμούς και την δημοκρατία.

ΩΡΑ 18.31 Πρώτη είναι το θέμα του χρέους που και σήμερα και χθες και αυτά τα 2 χρόνια διαπραγματοευόμαστε. Η αλλαγή του αναπτυιακού μας μοντέλου μέσω της πράσινη ανάπτυξης. Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου που ήταν λεηλατημένη.

ΩΡΑ 18.30 Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει κυβέρνηση με πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα. Να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να γίνουμε ανταγωνιστική οικονομία. Η πορεία δεν είναι εύκολη αλλά έχουμε προτεραιότητες.

ΩΡΑ 18.29 Η ΝΔ έφυγε αφού διέλυσε την χώρα. Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δάνειες.

ΩΡΑ 18.28 Να σπάσουμε την εξάρτηση και να φέρουμε την αυτονομία που καμία πρακτική του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΩ δεν βοηθά!

ΩΡΑ 18.27 Εμείς παλέψαμε για την ανεξαρτησία της χώρας μας. Δεν είναι απλά να διώξουμε κάποιες βάσεις είναι να διώξουμε από μέσα μας εξαρτησιακές δομές που μας έφεραν στην επιτήρηση.

ΩΡΑ 18.26 Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην ζήσει κανένας έλληνας το κακό της χρεοκοπίας.

ΩΡΑ 18.25 Οφείλουμε ως κοινωνία και ως Κ.Ο.να αντεξουμε στον πολεμο που γινεται στην χωρα και θα αντεξουμε
γι’ αυτό είμαι εδώ. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και θα συναντήσουμε πολλά εμπόδια.

ΩΡΑ 18.23 Δυο χρόνια αυτή η κυβέρνηση παλεύει να σώσει την χώρα από την χρεοκοπία και αν εμείς υιοθετούσαμε την λόγική της παραίτησης θα είχαμε τεράστιες ευθύνες ιστορικές για την κατάρρευση της χώρας.

ΩΡΑ 18.21 Εχω σταθεί πολλές φορές μπροστά σας ζητώντας σας να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Ξέρω την δυσκολία. Ξέρω οτι αυτό που περνάμε είναι δύσκολο. Ξέρω οτι μοιάζει να είναι πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις. Είναι δύσκολο ν’ ακούτε τις διαμαρτυρίες ενός πολίτη που αντιδρά όχι άδικα.

ΩΡΑ 18.20 ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΩΡΑ 18.16 ΣΤΟ ΒΗΜΑ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. κ. ΕΞΑΡΧΟΣ – ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

ΩΡΑ 18.15  ΜΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΚΑΙ 15 ΛΕΠΤΆ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε