weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ η συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαμαρά και όλα όσα προηγήθηκαν

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ η συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαμαρά και όλα όσα προηγήθηκαν | Newsit.gr

ΩΡΑ 14:39 (Άνγκελα Μέρκελ) Είπα και επαναλαμβάνω ότι θέλω την Ελλάδα στο ευρώ και δεν ξέρω κανέναν στη γερμανική κυβέρνηση που θα θέλει κάτι άλλο. Θα κάνω τα πάντα ώστε η Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο καθρέφτης που θα απεικονίσει την πραγματικότητα είναι η έκθεση της τρόικας.

ΩΡΑ 14:38 (Αντώνης Σαμαράς) Κανείς δεν είναι αναμάρτητος. Η προσπάθειά μου ήταν πάντα προς την ανάπτυξη. Και πιστεύω ως οικονομολόγος ότι αυτό είναι το γιατρικό για την Ελλάδα. Πρέπει να φέρουμε εις πέρας τη δημοσιονομική προσαρμογή. Να κλείσουμε στο παρελθόν φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή. Δεν έχει σημασία τι κάναμε χθες αλλά να φτάσουμε σε ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

ΩΡΑ 14:35 (Άνγκελα Μέρκελ) Διαβάζω κάθε μέρα την ελληνική επισκόπηση του Τύπου για να ξέρω τι σκέφτονται εκεί. Πρέπει τις δυο πραγματικότητες που υπάρχουν να τις κάνουμε μια. Δεν μπήκαν οι όροι στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά για να οδηγήσουν στο φως στο τέλος του τούνελ. Υπάρχει και η πραγματικότητα στη Γερμανία που λέει πως έχουμε δώσει πολλά λεφτά και δε γίνεται αυτό που πρέπει και δημιουργείται ανυπονονησία. Πρέπει Έλληνες και Γερμανοί να βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι. Δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα αλλά αυτή η συνάντηση είναι η αρχή.

ΩΡΑ 14:33 (Αντώνης Σαμαράς) Την ώρα που ένας λαός περνάει τόσα χρόνια τόσες μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει δει σημεία ανάκαμψης, την ώρα που είμαστε στον πέμπτο και βαδίζουμε στον έκτο χρόνο ύφεσης, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες τοξικές δηλώσεις (σ.σ. περί τεμπέληδων Ελλήνων) μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Η κακοφωνία δημιουργεί προβλήματα. Έχεις την αίσθηση πως δίνεις αγώνα μάταια. Ζήτησα και μου το είδε και η ίδια η κα Μέρκελ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει απ’ όπου κι αν προέρχεται.

ΩΡΑ 14:29 (Αντώνης Σαμαράς) Εμείς με θυσίες επαναφέρουμε το πρόγραμμά μας στη σωστή τροχιά. Σήμερα θέσαμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης. Δε ζητάμε άλλα χρήματα. Ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάναμε για να φτάσουμε μακρύτερα στο στόχο μας. Υπάρχει η έκθεση της τρόικα και τότε θα τα δούμε όλα.

ΩΡΑ 14:28 (Άνγκελα Μέρκελ) Θα κρίνουμε την Ελλάδα από τις πράξεις της. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας. Το ίδιο και ο Γάλλος πρόεδρος.

ΩΡΑ 14:26 Σήμερα κάναμε μια νέα αρχή στις σχέσεις των δυο χωρών. Κανείς δεν περιμένει να λυθούν όλα από την αρχή

ΩΡΑ 14:23 Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Για την αλήθεια, αυτό ήδη συμβαίνει. Έχω τη βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικας θα το επιβεβαιώνει. Θέλω να στείλω τρία μηνύματα: 1. θα φέρουμε αποτελέσματα. 2. Αυτή τη στιγμή εξαλείφουμε ταυτόχρονα δυο ελλείμματα: το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας. 3. η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε υπερήφανος λαός. Δε μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά. Θέλουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας. Και θα τα καταφέρουμε

ΩΡΑ 14:22 Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα, χρειάζεται όμως δουλειά και προσπάθεια.

ΩΡΑ 14.20 Η ευρωκρίση έχει να κάνει με το γεγονός ΄ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία και την εμπιστπσύνη. Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει ότι έχει δεσμευθεί. Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από την γερμανία ότι δεν θα φτάσουμε σε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε στοιχεία στα χέρια μας. Περιμένουμε δηλαδή την έκθεση της τρόικας.

ΩΡΑ 14.18 Πληροφορήθηκα τι κάνει ακριβώς η νεα ελληνική κυβέρνηση και είμαι πεπειεμένη ότι η νεα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ξεπεράσει την κρίση. 5 χρόνια σε αυτή την έρημο την οποία διανύουν χρειάζονται υποστήριξη από όλους μας. Ξέρουμε ότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από νόμισμα είναι μια ιδέα.

ΩΡΑ 14.17 Αρχίζει η κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Σαμαρά

Το κόκκινο χαλί που στρώθηκε για την υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά ήταν μούσκεμα από την βροχή που πέφτει από το πρωί στο Βερολίνο. Στην είσοδο της καγκελαρίας περίμενε στις 12.45 τον κ. Σαμαρά η κα Μέρκελ αλλά και ο υπουργός οικονομικών Βολφγκανγκ Σόϊμπλε.

Τα χαμόγελα περίσσευαν προς έκπληξη όλων. Αφού έγινε το τυπικό καλωσόρισμα ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και της Γερμανίας και οι δυο ηγέτες μπήκαν στα ενδότερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του στην γερμανίδα καγκελάριο και θα βρεί απέναντί του
το… μπλοκάκι της Άγκελα Μέρκελ η οποία είναι έτοιμη να ζητήσει λεπτομέριες για την πρόοδο σε σημεία που καίνε τους Ευρωπαίους.

Η συνάντηση θα κρατήσει μια ώρα και στις 14.00 θα γίνουν δηλώσεις.

Ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οι απολύσεις στο δημόσιο, το περιουσιολόγιο, η πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλα ζητήματα τα οποία έχουν κολλήσει επί χρόνια στη χώρα μας και θα αποτελέσουν τη γραμμή “άμυνας” της
Καγκελαρίου απέναντι στα αιτήματα του Πρωθυπουργού για “ανάσα”.

Άλλωστε ψυχρά και με μια φράση από χθες και στο πλευρό του Γάλλου προέδρου η Α. Μέρκελ έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι η Γερμανία δεν δέχεται απόκλιση από το πρόγραμμα λέγοντας μόνο “Θα ενθαρρύνουμε-θα ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που έχει μεγάλες απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό”.

Η ενθάρρυνση μεταφράζεται σε απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων και τίποτε άλλο, αν και τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο και ειδικά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί με τρόπους που δεν θα έχουν οικονομική επίπτωση στη Γερμανία, τέτοια που να πλήξουν πολιτικά το κόμμα της Α. Μέρκελ.

Ένας τρόπος είναι η μείωση των επιτοκίων στο χρέος της χώρας μας το οποίο θα σημάνει σαφώς μειωμένες ετήσιες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του, όπως φάνηκε και από τις συνεντεύξεις του σε Γερμανικά κυρίως μέσα θα τονίσει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα προσπαθήσει να πείσει ότι η όποια επιμήκυνση του προγράμματος δεν θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στις οικονομίες των άλλων κρατών καθώς η χώρα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση.

Περισσότερες είναι οι ελπίδες για μια θετική εξέλιξη στο αυριανό ραντεβού του Πρωθυπουργού στη Γαλλία, ωστόσο για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται το πρόβλημα “πολυγλωσσίας” εντός της Ευρώπης που μοιάζει να φρενάρει λόγω διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων μεταξύ των κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάει με… μικρό καλάθι στη συνάντηση με Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς – Ψυχρή απέναντι στην Ελλάδα η Γερμανίδα

Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο – Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ

Μέρκελ προς Ελλάδα: «Είστε σε καλό δρόμο, σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας» – Ολάντ: «Σας θέλω στο ευρώ, κάντε ό,τι πρέπει για να μείνετε στην ευρωζώνη»

#TAGS MM