Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες – Περιφέρειες: που προηγείται το ΠΑΣΟΚ που η ΝΔ – Τι θα γίνει στους μεγάλους δήμους

– Τα 4 μεγάλα ντερμπι στις περιφέρειες
– Τι θα γίνει στην περιφέρεια Αττικής
– Ξεκαθαρίζουν Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ντέρμπι ο Πειραιάς

Οι προβλέψεις και οι υπολογισμοί από τα επιτελεία των κομμάτων δίνουν και παίρνουν.

Μετράνε κουκιά και προθέσεις των ψηφοφόρων τους και ζυγίζουν τις δυνάμεις τους. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να απαγορεύονται, όμως οι εκλογάρχες κάνουν συνέχεια τους υπολογισμούς τους και μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει στα εξής:

Συμπληρώνοντας το παζλ στις Περιφέρειες

Εδώ τα πράγματα μπορεί να φαίνεται οτι μοιράζονται με βάση τις εκτιμήσεις των επιτελείων, ωστόσο, υπάρχουν περιφέρειες που θα “παιχτούν” μέχρι την τελευταία στιγμή, τα επονομαζόμενα και ντέρμπι.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί οτι ο Γιάννης Σγουρός θα είναι ο μεγάλος νικητής της Περιφέρειας Αττικής.
Παρά το γεγονός οτι η συσπείρωση και στα δυο μεγάλα έχει φτάσει στο απόγειό της η επικράτηση Σγουρού θεωρείται σίγουρη. Η φράση του Γιάννη Δημαρά προς τους ψηφοφόρους του “ψηφίστε ελεύθερα”, δεν θεωρείται απαραίτητα αποφυγή εκ μέρους του να πάρει θέση.

Στην Δυτική Ελλάδα η Ιπποκράτους θεωρεί οτι μπορεί να μην κάνει περίπατο ο Απόστολος Κατσιφάρας, ωστόσο τα μηνύματα από τους άλλους συνδυασμούς δεν είναι αρνητικά.

Στην Στερεά η αναμέτρηση των δυο πρώην Νομαρχών θεωρείτο από πολλούς ντέρμπυ, όμως ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κλέαρχος Περγαντάς από τη μια έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του αλλά και έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Επίσης τόσο ο ίδιος ο αντίπαλός του όσο και ένας ολόκληρος νομός της Στερεάς, ο νομός Ευρυτανίας έχουν μεγάλη επιρροή από την κα Μπακογιάννη…

Από την άλλη, η ΝΔ θεωρεί οτι ο αριθμός 4 είναι ο πλέον σίγουρος, εκτός από τις περιφέρειες που θα γίνουν πραγματικά ντέρμπι.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  δεν φαίνεται να έχει αγωνία το βράδυ της Κυριακής 14 Νοεμβρίου. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θεωρείται από την Ρηγίλλης και όχι μόνο, αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Στην Δυτική Μακεδονία και οι δυο κοζανίτες μονομάχοι έχουν χαμηλή αναγνωρισιμότητα όμως η ΝΔ θεωρεί οτι ο υποψήφιός της κ. Δακής έχει σαφές προβάδισμα και θα προσμετρήσει άλλη μια περιφέρεια στις κερδισμένες της.

Η ΝΔ ελπίζει οτι στα γκανιάν της θα είναι επίσης η Ηπειρος και η Θεσσαλία. Στην πρώτη γιατί έχει μαζί της και το ΛΑΟΣ και στην δεύτερη γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει τα δικά του εσωκομματικά ζητήματα με τα στελέχη του να είναι μοιρασμένα…

Τα ντέρμπι

Τέσσερις περιφέρειες “παίζουν” για τα δυο μεγάλα κόμματα. Η μια είναι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κρέμεται από τα χείλη και τις προθέσεις των ψηφοφόρων του αντάρτη του κυβερνώντος κόμματος.
Η άλλη είναι ίσως το μεγαλύτερο ντέρμπι της Κυριακής. Η Πελοπόννησος πρέπει να αποφασίσει μεταξύ Δράκου και Τατούλη οι οποίοι έκοψαν μαζί το νήμα. Δυο υποψήφιοι με συμπάθειες στην γαλάζια παράταξη μόνο που ο ένας κατέβηκε με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Εδω λοιπόν η μάχη θα κριθεί από την συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το γεγονός ότι ο πρώην νομάρχης Αργολίδας που ήταν με τον συνδυασμό του Τατούλη αποχώρησε τελικά αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του επικεφαλής.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το αποτέλεσμα εξαρτάται εν πολλοίς από τη στάση των ψηφοφόρων στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί του Β. Αιγαίου, τη Λέσβο. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον νυν δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή. Ο δε υποψήφιος της ΝΔ, Παύλος Βογιατζής, έχει εικόνα πετυχημένου νομάρχη, ενώ θα παίξει καθοριστικό ρόλο η στάση του ΛΑΟΣ.

Τέλος στην Θράκη παραδοσιακά ρυθμιστής είναι η μουσουλμανική μειονότητα. Ολα λοιπόν εξαρτώνται από το έρεισμα  που θα έχουν στους μουσουλμάνους της Θράκης οι δυο υποψήφιοι Γιαννακίδης και Παυλίδης.

Για τους τρείς μεγάλους Δήμους τα επιτελεία των κομμάτων βλέπουν τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν.

Στην Αθήνα, παρά την ψυχολογική ήττα με το πολύ χαμηλό ποσοστό που απέσπασε την πρώτη Κυριακή, ο Νικήτας Κακλαμάνης θεωρείται οτι τελικά θα συνεχίσει την θητεία του ως δήμαρχος της πρωτεύουσας.
Οχι ομως και ο Γιάννης Μίχας στον Πειραιά που ενώ ήταν και παραμένει φαβορί, θα έχει ν’ αντιμετωπίσει επι της ουσίας 3 υποψήφιους : τον και τυπικά αντίπαλό του Βασίλη Μιχαλολιάκο, αλλά και τον αντάρτη Μαντούβαλο και τον άσπονδο φίλο του Παναγιώτη Φασούλα.

Τέλος, στην Θεσσαλονίκη ο Κώστας Γκιουλέκας αναμένεται να αποδειχθεί σοφή επιλογή από τη ΝΔ, αφού όπως εκτιμούν στην Ρηγίλλης θα έχει μια δύσκολη νύχτα αλλά ένα ευχάριστο ξημέρωμα…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε