Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Live η συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική κατά Καμμένου

Βουλή Εξεταστική Καμμένος
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Στη Βουλή στραμμένα σήμερα (25.09.2017) όλα τα βλέμματα. Συζητείται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις συνομιλίες που είχε ο Πάνος Καμμένος με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτές του κόμματος είχαν καταθέσει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ζητούν τη διερεύνηση της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου κι άλλων λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική απόφαση. Σήμερα αναμένετα… μάχη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, για τις επαφές του Πάνου Καμμένου με τον, πρωτοδίκως καταδικασθέντα σε ισόβια, Ευθύμιο Γιαννουσάκη για την υπόθεση της διακινήσεως ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1.

Δείτε live από τη Βουλή

Η διαδικασία στη Βουλή

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία. H απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών.​

Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι στόχος της πρότασης της είναι να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της «δύσοσμης» και «σκανδαλώδους» αυτής υπόθεσης. Να διερευνηθεί δηλαδή, «ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα της εμπλοκής του κ. Καμμένου», «η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά σχέδια», «ποιες ήταν οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση με την εισαγγελική λειτουργό» που την ερευνά και ποια η σχέση με τον λιμενικό υπάλληλο Π. Χριστοφορίδη, συνομιλίες του οποίου με τον Ε. Γιαννουσάκη, έχουν δημοσιευθεί.

Η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση, μια υπόθεση που αφορά την ανεξαρτησία των θεσμών και εν τέλει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Έχει επίσης θέσει θέμα για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου.

Άρχισε με μικρή καθυστέρηση

Με μικρή καθυστέρηση, λόγω αργοπορίας του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ξεκίνησε και μέσα σε πολιτικά φορτισμένο κλίμα στην Ολομέλεια  η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Η «ευχή» του Προεδρείου της Βουλής είναι να τηρηθούν οι χρόνοι από τους ομιλητές ώστε η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί γύρω στις 9 το βράδυ, κάτι όμως που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Με σπόντες ο πρώτος εισηγητής

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου, χωρίς όμως στην αίθουσα να είναι ο «εγκαλούμενος» για τις τηλεφωνικές του συνομιλίες Πάνος Καμμένος.

Μάλιστα φρόντισε να ρίξει και τις πρώτες του «βολές» με το που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας λέγοντας στην προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου:

«θα παρακαλούσα μια μικρή ανοχή να έχω στο χρόνο ομιλίας μου, να πάρω δηλαδή το μισό χρόνο από τα 21 λεπτά των  συνομιλιών που είχε ο κ. Πάνος Καμμένος με τον  ισοβίτη ώστε να μπορέσω να αναλύσω το θέμα…».

«Ο Πάνος Καμένος, πριν το καλοκαίρι εδώ μας είχε πει ότι “εάν έχουμε άντερα.. να ζητήσουμε σύσταση προανακριτικής επιτροπής”,  εμείς σήμερα σας λέμε “εσείς έχετε άντερα;” να αποδεχθείτε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

Κοντρα Κοντονή – Παπαθεοδώρου

Η πρώτη «κόντρα» σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεωδώρου.

Ο δεύτερος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε απόσπασμα πορίσματος της εισαγγελέας Τζίβα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ρώτησε τον βουλευτή που το βρήκε ή ποιος του το έδωσε.

Ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου του απάντησε ότι υπήρχε σε δημοσιεύματα του Τύπου το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Σταύρος Κοντονής του ζήτησε να τα καταθέσει. Βέβαια η συνομιλίες αυτές αλληλο-διανθίστηκαν από πολιτικές και προσωπικές αναφορές μεταξύ των δύο «ζωηρεύοντας» τα πνεύματα…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις