Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιούνκερ: «Στόχος μου η συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας! Δουλεύουμε νυχθημερόν γι’ αυτό!»

Γιούνκερ: «Στόχος μου η συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας! Δουλεύουμε νυχθημερόν γι’ αυτό!»

– Σύντομο το Eurogroup για την Ελλάδα – Κανονικά απόψε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής
– Στις 19.00 συνάντηση Τσίπρα – Ντράγκι – Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λιού σε πολύ καλό κλίμα
– Ήταν λίγος ο χρόνος για την εις βάθος αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων, είπαν οι ευρωπαίοι
– Τις επόμενες ημέρες νέο Eurogroup για την Ελλάδα, είπε ο Νταϊσελμπλουμ
– Αίσθηση από την απουσία Λανγκάρντ και Ρεγκλινγκ από την συνέντευξη Τύπου
– Χωρίς δηλώσεις μπήκε και βγήκε ο Γιάνης Βαρουφάκης
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μια ιδιαίτερη μέρα είναι σήμερα για την Ελλάδα με την συμφωνία να είναι πλεον κοντά και χρονικά να τοποθετείται έως το τέλος της εβδομάδας. Άλλωστε αυτό προεξοφλεί και η απογείωση του χρηματιστηρίου αλλά και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών στις Βρυξέλλες. Στις 19.00 θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ δήλωσε: «Στόχος μου είναι μια συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας. Δουλεύουμε μέρα και νύχτα για να το πετύχουμε αυτό.»
 

Τι περιμένει η Ελλάδα από εδώ και πέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποψινή έκτακτη Συνοδο Κορυφής αυτό που θα συζητηθεί θα είναι όχι οι νέες ελληνικές προτάσεις, αφού αυτές παραπέμφθηκαν από το Eurogroup στους θεσμούς, αλλά το θέμα του χρέους αφού γι’ αυτό θα χρειαστεί πολιτική απόφαση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι:

Ηδη έχει βρεθεί φόρμουλα για τη ρύθμιση του χρέους, όμως οι δανειστές θεωρούν πως δεν πρέπει ή καλύτερα δεν μπορούν να τη δώσουν τώρα στην ελληνική κυβέρνηση, τόσο για λόγους που άπτονται της εσωτερικής κατάστασης στη Γερμανία και στις δυσκολίες που τυχόν θα υπάρξουν σε άλλα κοινοβούλια, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας ενόψει των εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα οι εκτιμήσεις που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάνουν λόγο για μειωμένες προσδοκίες για τελική συμφωνία σήμερα στη σύνοδο κορυφής.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η διαπίστωση ισχυρής και σημαντικής προόδου η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία στην τακτική σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου, παρότι το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Μετά και τις σημερινές εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν προηγηθεί συμφωνία ή τουλάχιστον πολύ μεγάλη προσέγγιση στα τεχνικά κλιμάκια.

Κάποιοι θεωρούν ότι σε ζητήματα δημοσιονομικά οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικές, πράγμα που φαίνεται και στο επιχείρημα ότι οι δανειστές ανοίγουν ζητήματα στα οποία είχε ήδη υπάρξει συμφωνία.

Πάντως, τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και το στρατόπεδο των δανειστών απασχολούν οι αγορές και η κατάσταση που θα δημιουργηθεί την Τρίτη.

Κι΄ αυτό γιατί και τυχόν αποτυχία και αδιέξοδο εξορκίζεται και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι να υπάρξει διαπίστωση πως το μεγάλο χάσμα έχει γεφυρωθεί και πως απομένουν κάποιες επιμέρους διευθετήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η διατύπωση (προσοχή η διατύπωση και όχι το ίδιο το ζήτημα) στο θέμα του χρέους ώστε αυτή να ικανοποιεί την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να μπορεί να την παρουσιάσει στο εσωτερικό της χώρας για να περάσει η συμφωνία στη Βουλή.

Πάντως, από τα highlights της σημερινής ημέρας ήταν η «εκνευρισμένη» Λαγκάρντ, ο μουγκός Γιάνης Βαρουφάκης, ο πιο κακός από ποτέ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο για πρώτη φορά διαλλακτικός και προσεκτικός, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η επικεφαλής του IMF δεν έκανε ούτε μια δήλωση στους δημοσιογράφους και τους αντιμετώπισε με πολλές δόσεις οργής.

Ο άλλοτε λαλίστατος Γιάνης Βαρουφάκης μπήκε και βγήκε από το Eurogroup σαν τον ροζ πάνθηρα. Τόσο αθόρυβος. Δεν έκανε δηλώσεις ούτε μπαίνοντας, ούτε και βγαίνοντας.

Ο Σόιμπλε φάνηκε σκληρός ως συνήθως αλλά και πολύ κουρασμένος. Εκανε διαρροές φαρμάκι για την Ελλάδα και απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για πρόοδο.


πηγη φωτο: REUTERS – AP

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε