weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μαλακώνει» τη στάση της η Μέρκελ για την Ελλάδα;

Μαλακώνει» τη στάση της η Μέρκελ για την Ελλάδα; | Newsit.gr

Δεν αποκλείονται συμβολικές ή ήσσονος σημασίας παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, εκτιμούν Γερμανοί πολιτικοί και σχολιαστές.

Στις πρώτες εκτιμήσεις τους μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο οι Γερμανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην γερμανική στάση απέναντι στην Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δηλώνει:»Αν οι παραχωρήσεις σημαίνουν περισσότερα χρήματα, τότε η απάντησή μας είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Το συνολικό ύψος του πακέτου βοήθειας δεν μπορεί να αυξηθεί. Μέσα στο σημερινό πλαίσιο όμως θεωρώ δυνατές ορισμένες προσαρμογές, όσον αφορά για παράδειγμα ποιά μέτρα θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ή με ποιόν ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθούν. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά».

Επιπλέον ο Γερμανός πολιτικός δεν αποκλείει και μία επιτάχυνση πληρωμών από την πλευρά των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί με αυτό και το ΔΝΤ.

Πάντως ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, τονίζει ο Μίχαελ Μάιστερ:»όλες οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε που δηλώνει σήμερα ότι »οι προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει στα δύο πακέτα βοήθειας παραμένουν κατά βάση. Μπορούμε ωστόσο να δούμε κάποιες αλλαγές σε μεμονωμένα επιμέρους ζητήματα, για παράδειγμα όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων. Αυτό είναι συζητήσιμο».

Επιμήκυνση ή »χρονική παράταση»;

Ο εκ των επικεφαλής των φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ δεν αποκλείει μία ελάχιστη χρονική παράταση, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Το ηγετικό στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει :»η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σήμερα διαχειρίσιμη, καθώς η ευρωζώνη διαθέτει πλέον μηχανισμούς σταθεροποίησης, τους οποίους δεν διέθετε την Απρίλιο του 2010. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να την επιδιώξουμε κιόλας».

Ο ίδιος υποστηρίζει μάλιστα ότι στην ανάγκη θα μπορούσε να δοθεί μία μικρή χρονική παράταση: »Αν είναι θέμα ημερών, ασφαλώς δεν θα αφήσουμε το όλο εγχείρημα να αποτύχει» τονίζει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός, επισημαίνοντας όμως ότι »πρέπει προηγουμένως να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις έχει υλοποιήσει η Αθήνα».

Γερμανικός τύπος:Η τελευταία ευκαιρία παραμονής στο ευρώ

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει χαρακτηριστικά:»Είναι η τελευταία ευκαιρία. Αλλά τουλάχιστον υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Στα τέλη της εβδομάδας ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αρχικά το Βερολίνο και στη συνέχεια το Παρίσι. Από το πώς θα παρουσιάσει τον εαυτό του στις δύο πρωτεύουσες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αν η χώρα του θα καταφέρει να διατηρήσει το ευρώ ή όχι».

Μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι δεν συζητείται καμία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για την Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: »Αυτό που δεν είπε ο κ. Ζάιμπερτ είναι ότι στη σημερινή συμφωνία υπάρχει και μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιμηκυνθεί χρονικά, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη».

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οι τράπεζες ετοιμάζουν μεγάλες μειώσεις στις δόσεις των στεγαστικών δανείων – Διαβάστε πως θα γλιτώσετε εως 50% από το ποσό που πληρώνετε μηνιαίως

Δεν αποβάλλονται έτσι εύκολα χώρες από την Ευρωζώνη

#TAGS MM