Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πριν και μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας που αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Με τον Μπαράκ Ομπάμα και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, κ. Γκάιντνερ, μίλησε πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, συμμετείχε ο ίδιος ουσιαστικά στη σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου να διασωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της ΕΕ, κ.Ροπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ.Τρισέ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ.Μπαρόσο, τον επικεφαλής του Eurogroup, κ.Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, κ. Θαπατέρο και την καγκελάριο της Γερμανίας, κ.Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές αυτές καταγράφηκε η στήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ, ακόμα και της κ.Μέρκελ, καθώς όλοι εκτίμησαν ότι με τις θαραλέες αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο αναμένεται να διασωθεί η ελληνική οικονομία, αλλά και η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ευρωζώνη.
 
Να σημειωθεί ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ελήφθησαν ουσιαστικά, χθες το βράδυ, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, κ.Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σε όλες αυτές τις διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επίπεδο, ρόλο διαδραμάτισε και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συνέβαλλε στη νόμική διάσταση του θέματος, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη βουλή στα μέσα της εβδομάδας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε