Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Με ευθύνη της κυβέρνησης, το σκάνδαλο της Siemens “σβήνει”

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μέσα σε 15 ημέρες ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ορίσει συνεδρίαση, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την απευθείας σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Οι διαρροές αλλά και οι απουσίες 4 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα της Βάσως Παπανδρέου, της Ροδούλας Ζήση, του Λεωνίδα Γρηγοράκου και του κ. Παρασύρη, στάθηκαν η αφορμή για να καταψηφιστεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα εξέταζε την παραπομπή των “γαλάζιων” υπουργών, Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε Προανακριτική Επιτροπή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία δεν εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι 151 ψήφοι!

Συγκεκριμένα, στη διαδικασία ψήφισαν 178 βουλευτές. Αναφορικά με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, υπέρ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8, παρόν 10 ενώ βρέθηκαν 10 λευκά και 11 άκυρα. Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη, υπέρ τάχθηκαν 141 βουλευτές, κατά 7, παρόν ψήφισαν 6 βουλευτές, βρέθηκαν 13 λευκά και 11 άκυρα.

Η Ν.Δ. αλλά και ο ΛΑΟΣ αποχώρησαν από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας την διαδικασία, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν λευκό.   Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσαν τα ψηφοδέλτια γράφοντας επάνω «ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ», ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) ψήφισε λευκό κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μέσα σε 15 ημέρες ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ορίσει συνεδρίαση, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την απευθείας σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Θα συσταθεί άραγε Προανακριτική Επιτροπή; Μετά και τη σημερινή αιμοραγία στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και το μήνυμα των βουλευτών της στην Κυβέρνηση ότι δεν θεωρούν «το σκάνδαλο της Siemens είναι οι Αλογοσκούφης και Μαρκογιαννάκης», όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός βουλευτής, αυτό μένει να το δούμε.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα εξέταζε αν υπήρχε θέμα παραγραφής των αδικημάτων των δύο πρώην υπουργών της Ν.Δ. και στη συνέχεια θα αποφάσιζε για την παραπομπή τους ή όχι, σε Προανακριτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον νέο «νόμο Καστανίδη», που για πρώτη φορά εφαρμόζεται, η διαδικασία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου προηγείται της παραπομπής σε προανακριτική, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Οι πρώτες αντιδράσεις

ΚΥΚΛΟΙ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

«Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατέβαλλε κάθε προσπάθεια αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης. Στις ψηφοφορίες για ανάλογες περιπτώσεις επί των προσώπων, οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Η ΝΔ για μια ακόμη φορά αποχώρησε από τη Βουλή, επιδεικνύοντας στάση ανευθυνότητας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ, ΕΚΠΡ. ΤΥΠΟΥ Ν.Δ.:     

«Ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου της Siemens που επιχείρησε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο της Siemens έχει πράσινο χρώμα και με την σφραγίδα πλέον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε