Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Με φόντο το δήμο Θεσσαλονίκης, Γκιουλέκας και Μπουτάρης αποκαλύπτονται στο NewsIt

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας και Γιάννης Μπουτάρης απαντούν στις ερωτήσεις του NewsIt.

Διαβάστε τις απαντήσεις του υποψήφιου δημάρχου, Κώστα Γκιουλέκα

Ερώτηση: Η απαγόρευση του καπνίσματος έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και της διασκέδασης. Παράλληλα οι περισσότεροι καπνιστές διαμαρτύρονται για το “ρατσιστικό” μέτρο. Εσείς τι σκέφτεστε να κάνετε για το θέμα αυτό;

Μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που η αγορά έχει κυριολεκτικά γονατίσει η κυβέρνηση με αυτό το νόμο δίνει τη χαριστική βολή στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, στους επαγγελματίες και σε όλους τους εργαζόμενους. Ο νόμος είναι νόμος. Αλλάζει μόνο με νέο νόμο. Για αυτό καλώ την κυβέρνηση να τον αναθεωρήσει. Η δική μας θέση είναι ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις με σεβασμό προς τα δικαιώματα όλων, καπνιστών και μη καπνιστών και να στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις της πόλης μας και τους εργαζομένους σ’ αυτές. Προσωπικά δεν είμαι καπνιστής. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε σε κάθε περίπτωση να βρούμε την μέση οδό, που είναι και η καλύτερη . Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα ,να δώσουμε το δικαίωμα της επιλογής στις επιχειρήσεις.

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε το επείγον που έχουμε μπροστά μας, να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας που βάλλονται από την οικονομική κρίση και την πολιτική μνημονίου, να δουλέψουμε για την οικονομική ανασύνταξη της Θεσσαλονίκης, να δώσουμε προοπτική στην πόλη μας. Γι’ αυτό το σκοπό δίνουμε έμφαση στον Κοινωνικό Δήμο. Παγώνουμε τα δημοτικά τέλη για όλους. Απαλλάσσουμε από τα δημοτικά τέλη για δύο χρόνια όλους τους νέους επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους. Καταργούμε τα δημοτικά τέλη για όλους τους επαγγελματίες που πλήττονται από τα έργα του ΜΕΤΡΟ. Μειώνουμε τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών για ειδικές ομάδες. Διευρύνουμε το ωράριο λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και λειτουργούμε πιλοτικά έναν ολονύκτιο βρεφονηπιακό σταθμό. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε το παραεμπόριο, με συνεχείς ελέγχους. Ιδρύουμε Γραφείο νεανικής επιχειρηματικότητας και πρόληψης της ανεργίας. Επίσης, στο πλαίσιο του νέου μοντέλου διοίκησης και του αναπτυξιακού σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών και κάθε προμήθειας, τα θεματικά δημοψηφίσματα, η αντιδημαρχία τουρισμού και το γραφείο προσέλκυσης και υποστήριξης επενδύσεων είναι από τις πρώτες καινοτομίες που θα φέρουμε στον Δήμο.

Διαβάστε τις απαντήσεις του υποψήφιου δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη

Η απαγόρευση του καπνίσματος έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και της διασκέδασης. Παράλληλα οι περισσότεροι καπνιστές διαμαρτύρονται για το “ρατσιστικό” μέτρο. Εσείς τι σκέφτεστε να κάνετε για το θέμα αυτό;

Έχουμε υποστηρίξει την αναστολή εφαρμογής του σχετικού νόμου προκειμένου να καταγραφούν οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, στις χώρες που προηγήθηκαν στην απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Με δεδομένη τη μεγάλη οικονομική κρίση και τη δραματική, σε πολλές περιπτώσεις, μείωση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, που κυμαίνεται , σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, μεταξύ 30%-50%, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις.
Υπάρχει μια αντιφατικότητα στα μέτρα που παίρνονται, γιατί βλέπουμε την Πολιτεία να απαγορεύει το κάπνισμα όταν, για λόγους οικονομικούς προφανώς, επιτρέπει την παραγωγή και εμπορία προϊόντων καπνού. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει καπναπαγόρευση δεν είναι σωστό, κατά τη γνώμη μου, να αντιμετωπίζονται οι καπνιστές σαν μιάσματα.
Αυτό που η Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη προτείνει, είναι, να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης, σε όσους έχουν κέντρα ψυχαγωγίας, μπαρ, καφετέριες, να μπορούν να επιλέξουν εάν η επιχείρησή τους θα είναι για καπνιστές ή μη. Αν δε πρόκειται για μεγάλα καταστήματα, με τον κατάλληλο εξαερισμό, να χωρίζονται σε χώρους για καπνιστές και μη, εάν αυτό είναι πρακτικά εφικτό.

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Θα επαναλάβω τη δήλωσή μου, ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με όλους τους ενεργούς πολίτες και τους πολιτικούς που θέλουν την αλλαγή για τη Θεσσαλονίκη.
Θα επαναλάβω ότι από την επομένη της εκλογής μου θα αρχίσουμε να προετοιμάζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για τη Θεσσαλονίκη, ώστε από τις 2 Ιανουαρίου που θα αναλάβουμε καθήκοντα, να ξεκινήσει η εκκαθάριση των μεγάλων οικονομικών εκκρεμοτήτων που αφήνει πίσω της η απερχόμενη διοίκηση, να αρχίσει η Επιχείρηση – Καθαριότητα της πόλης, να μπούνε οι βάσεις για το πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής και στήριξης της τρίτης ηλικίας, να προχωρήσει η αποκεντρωμένη λειτουργία των δημοτικών κοινοτήτων, που θα είναι ολοκληρωμένες αυτοδιοικητικές μονάδες, έξι κοινότητες που θα λειτουργούν σαν μικρά δημαρχεία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε