Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι συναντάται το απόγευμα ο πρωθυπουργός

Με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι συναντάται το απόγευμα ο πρωθυπουργός
Επίσκεψη αστραπή πραγματοποιεί στην Αθήνα την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και στις 17:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η επίσκεψη του προέδρου της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης που δείχνουν στη χώρα κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες το τελευταίο διάστημα, καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να λάβει ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενώ κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.
 
Έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και -σε μια ένδειξη ενεργού αμερικανικού ενδιαφέροντος- του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
 
Σε όλες αυτές τις συναντήσεις ο κοινός παρονομαστής ήταν δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα, αναγνώρισης των προσπαθειών και διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εκδιωχθεί, αρκεί να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο, δηλαδή να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της.
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα θα κάνει αυτό που πρέπει και πως η τρικομματική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τις περικοπές δημοσίων δαπανών, τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ δεν παραλείπει να επισημαίνει την πολιτικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ΕΕ.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει επιπλέον να σταματήσουν οι δυσοίωνες δηλώσεις για τη χώρα, σε μια ένδειξη στήριξης για το δύσκολο έργο που έχει να φέρει εις πέρας και κυρίως προκειμένου να διαμορφωθεί ένα καλύτερο κλίμα για τις αποκρατικοποιήσεις.
 
Όπως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, το κλίμα έχει βελτιωθεί για τη χώρα και οι δηλώσεις που γίνονται στην πλειονότητά τους είναι σαφώς πιο υποστηρικτικές.
 
Επί της ουσίας, πάντως, όλα θα κριθούν από την έκθεση της τρόικας, η οποία επιστρέφει σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα και πρόκειται να παραμείνει έως το Eurogroup της Λευκωσίας την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Από την έκθεση της τρόικας θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 31 δισ. ευρώ, καθώς και οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ αποφασιστικής σημασίας -υπό το φως και των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν- αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την ερχόμενη Τρίτη.
 
Ο πρόεδρος της ΕΕ δεν πρόκειται να συναντηθεί τελικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, παρά το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κόμματος.
 
Από την πλευρά του Ευρωπαίου αξιωματούχου, έγινε επίκληση του σφικτού προγράμματός του, καθώς ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά μεταβαίνει στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για την “πόρτα” Ρομπάι

Την Κυριακή η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – Η οργή του ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές Μαξίμου – Οι 10 καυτές σπόντες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε