Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

“Μέρκελ μην ανοίξεις πορτοφόλι για τους Έλληνες”

“Μέρκελ μην ανοίξεις πορτοφόλι για τους Έλληνες”

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo θεωρεί ότι η Ελλάδα θα φύγει μόνη της από το ευρώ γιατί “Με τη δραχμή η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική”.

Έφτασε η ώρα της κάλπης, με την οποία έχουν συνδεθεί τις τελευταίες εβδομάδες φόβοι και αγωνίες για το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, καθηγητής Χανς Βέρνερ Ζιν θεωρεί ότι ορισμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα βγουν από την ευρωζώνη για να διατηρήσει τη συνοχή της.

“Ανταγωνιστική και πάλι η χώρα”

Στο ερώτημα τι είναι εκείνο που περιμένει να συμβεί αύριο, Δευτέρα, μετά τις εκλογές ο Ζιν δηλώνει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει, δεν θα αποφύγει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. «Και μετά θα υπάρξει κάποια συμφωνία» κάνει την πρόβλεψη. «Ίσως μάλιστα υπάρξει και κάποια υποχώρηση απέναντι στους Έλληνες, δεν θα τους δοθούν όμως όλα όσα ζητούν για να είναι ικανοποιημένοι. Για όλους τους συμμετέχοντες πάντως η διαδικασία θα είναι επίπονη. Αλλά θα έρθει η στιγμή που θα πουν οι Έλληνες, δεν μπορούμε να είμαστε άλλο στο ευρώ. Θα ακολουθήσει υποτίμηση της δραχμής με πολλές παρενέργειες. Η χώρα θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική, θα έρθουν τουρίστες, θα σταματήσουν οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Γαλλία, γιατί θα ξαναζωντανέψει η εγχώρια οικονομία και το κεφάλαιο που φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό θα επιστρέψει στη χώρα».

Ο γερμανός καθηγητής υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη δεν έχει τη δυνατότητα να απλώνει δίχτυ προστασίας σε μεγάλες χώρες της Ε.Ε. όπως το έκανε με την Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης. Επίσης θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα ότι ορισμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ, εάν διακυβεύεται η συνοχή της ευρωζώνης. Αντίθετα, έξοδος δεν σημαίνει καταστροφή, όπως σημειώνει, αλλά πρόκληση για επανείσοδο όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

“Να μην ανοίξει το πορτοφόλι της η Μέρκελ”

Στο ερώτημα, αν συμμερίζεται ότι η ευρωζώνη έχει μόνο 3 μήνες για να διασώσει το ευρώ, όπως υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο Χανς Βέρνερ Ζιν απαντά διπλωματικά. «Εκτιμώ τον Τζορτζ Σόρος, είναι ξύπνιος άνθρωπος, αλλά νομίζω ότι οι κυβερνήσεις πιέζουν τη Μέρκελ για να ανοίξει το πορτοφόλι της. Για την ώρα γίνεται ένα κυνήγι μαγισσών κατά της Μέρκελ, στο οποίο συμμετέχουν η Wall Street, το City, ακόμη και ο αμερικανός πρόεδρος. Θέλουν να βάλουν στο χέρι γερμανικά χρήματα για να μην έχουν δικές τους απώλειες. Θα ήταν λάθος να ενδώσει η Γερμανία σε αυτές τις πιέσεις. Ήδη οι δαπάνες της για άλλες χώρες είναι τεράστιες. Εάν εξαντληθούν οι πόροι των υπαρχόντων ταμείων διάσωσης και οι χρεωμένες χώρες δεν επιστρέψουν όσα δανείστηκαν, τότε το γερμανικό δημόσιο θα χάσει 700 δις ευρώ».

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε