Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Μέρκελ ζήτησε να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα – Τι κρύβει αυτή η πρωτοβουλία και οι άγριες διαθέσεις της Γερμανίας

Η Μέρκελ ζήτησε να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα – Τι κρύβει αυτή η πρωτοβουλία και οι άγριες διαθέσεις της Γερμανίας

– Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την αρχή δεν ξεκαθάριζαν ποιός ζήτησε τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ
– Η Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει να θέσει ένα αυστηρό δίλημμα στον Έλληνα πρωθυπουργό
– Ο Γιούνκερ δηλώνει απογοητευμένος και ζητά από την κυβέρνηση μεγαλύτερες προσπάθειες
– Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως θέλει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης πως την Πέμπτη θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σήμανε συναγερμός στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Απορία όλων ήταν ποιός ζήτησε τη συγκεκριμένη συνάντηση, κάτι που θα έδειχνε και την ένταση των διαπραγματεύσεων και των πιέσεων. Το κακό σενάριο θα ήταν η συνάντηση να είχε ζητηθεί από τη γερμανική πλευρά, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει να “στριμώξει στον τοίχο” τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες του NewsIt συγκλίνουν πως τη συνάντηση τελικά τη ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κάτι που σημαίνει για πολλούς πως η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να θέσει ακόμα και το δίλημμα στον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίσει η Ελλάδα εάν θέλει να παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η συνάντηση έγινε κατόπιν συνεννοήσεως, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν ποιός τη ζήτησε.

Φυσικά από την αρχή ήταν γνωστό πως η συνάντηση των δύο ηγετών δεν θα είχε καμία σχέση με το θέμα της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή το μεταναστευτικό.

Άλλωστε, η συνάντηση αυτή θα γίνει μία ημέρα μετά το Euroworking Group και μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Τα περιθώρια όπως όλα δείχνουν έχουν στενέψει για την Ελλάδα και αυτό η Άνγκελα Μέρκελ θα το κάνει ξεκάθαρο στον Έλληνα πρωθυπουργό, ζητώντας του είτε να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για επίτευξη άμεσα συμφωνίας είτε το τοπίο πλέον για τους δανειστές θα είναι ξεκάθαρο και δυσμενάστατο για την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός πως η Κομισιόν για πρώτη φορά μίλησε με μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ δήλωσε ελαφρώς απογοητευμένος και έστειλε για άλλη μία φορά μήνυμα στην Αθήνα να λάβει γρήγορα πρωτοβουλίες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αστάθεια.

Πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως το Grexit “δεν αποτελεί επιλογή”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε