Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μέσα στην εβδομάδα “κλείνει” το PSI και τα νέα μέτρα – Παπαδήμος: Περιμένω από τους βουλευτές να κάνουν το καθήκον τους

ΦΩΤΟ REUTERS

– Καμία συζήτηση για τα νέα μέτρα και την επιτροπεία στη Σύνοδο Κορυφής
– Παπαδήμος: Η Ελλάδα έχει τις δικές της κόκκινες γραμμές
– Νέες δεσμεύεσεις από τα κόμματα για την τήρηση όσων θα συμφωνηθούν ζητούν οι Ευρωπαίοι
– “Στηρίξτε την κυβέρνηση για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες σας” το μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες

Βέβαιος ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όσο και με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, εμφανίστηκε ο Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

«Οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά το τέλος της Συνόδου και τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν και τον Γκιόργκ Άσμουνσεν από την ΕΚΤ.

Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έκρυψε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες του ζήτησαν να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες οι διαπραγματεύσεις για το PSI. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιες είναι οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή την περικοπή των δαπανών και τις προσαρμογές για τη μείωση του κόστους εργασίας και τους κόστους παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για το PSI, ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή του δημόσιου τομέα στις προσπάθειες για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δε συζητήθηκαν τα μέτρα που καλείται να πάρει η Ελλάδα, όπως επίσης δε συζητήθηκε και το ζήτημα, που τέθηκε από τη Γερμανία, για επιτροπεία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τις δικές της θέσεις και τις δικές της κόκκινες γραμμές, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά δε διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι κόκκινες γραμμές.

Εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε ότι περιμένει από τους Έλληνες βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως ξεκαθάρισε η Σύνοδος Κορυφής, ζητούν και πάλι από τα ελληνικά κόμμα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος, αλλά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να συνεχιστεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα η προσπάθεια της χώρας και των πολιτών για να επιτευχθούν οι στόχοι. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει όλοι με σύνεση και ενότητα να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό απαιτείται για να μη χαθούν οι θυσίες που έγιναν και για να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και για τα παιδιά μας», κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλουν να κλείσει το κούρεμα ως το τέλος της εβδομάδας

Σαρκοζί: “Δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν παράλογο και μη δημοκρατικό”

Συνάντηση Παπαδήμου και Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου – Σκληρή κριτική των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα

“Les Echos”: «Καταστροφικές συνέπειες για την ευρωζώνη η μη εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε