weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μετά από τόσο ντόρο τελικά μόνο ένας πάει στον… «τελικό»! – Μόνος υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος

Μετά από τόσο ντόρο τελικά μόνο ένας πάει στον… «τελικό»! – Μόνος υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος | Newsit.gr

Με συντριπτική πλειοψηφία το Εθνικό Συμβούλιο (οι παρόντες δεν ξεπέρασαν τους 200-250 από 377 μέλη) του ΠΑΣΟΚ έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού(ΕΚΑΠ) και ανακήρυξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ καθώς ήταν ο μόνος που πληρούσε  τις προϋποθέσεις με βάση το Καταστατικό αφού είχε συγκεντρώσει 189 υπογραφές στήριξης (απαιτούνταν τουλάχιστον 94).

Η ΕΚΑΠ δια του προέδρου της Γιώργου Ανωμερίτη ανακοίνωσε και τη υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος όμως δεν είχε καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές στήριξης. Η υποψηφιότητα του όμως τέθηκε υπόψη των μελών του ΕΣ και μόνο 10 εμφανίστηκαν να την στηρίζουν!

Για τη υποψηφιότητα Στέφανου Τζουμάκα, ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ ανέφερε ότι δεν έγινε αποδεκτή γιατί κατατέθηκε εκπρόθεσμα και χωρίς ικανό αριθμό στήριξης του.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπουτσής στην ομιλία του προς το ΕΣ έθεσε υπόψη τω μελών του τη υποψηφιότητα του τονίζοντας ότι η τήρηση του Καταστατικού δεν είναι τυπολατρικό  θέμα αλλά πολιτικό θέμα και ότι η υποψηφιότητα του συνθέτει, προσθέτει και δεν αφαιρεί.

Ο κ.Τζουμάκας έκανε λόγο για «πολιτικούς αποκλεισμούς», επισημαίνοντας ότι η «διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη».

Στη συνεδρίαση το λόγο πήραν και άλλα μέλη του Ε.Σ. μεταξύ των οποίων:
– η κ. Ζερβάκη η οποία υποστήριξε ότι η ΕΚΑΠ δεν είναι νόμιμη η σύνθεσή της διότι ο πρόεδρός της κ. Ανωμερίτης  έχει έμμισθη σχέση με το Δημόσιο κάτι το οποίο απαγορεύεται από το Καταστατικό
– η Τόνια Αντωνίου η οποία απαίτησε την απαρέγκλιτη τήρηση του Καταστατικού τονίζοντας ότι μια «πολιτική υποψηφιότητα» όπως ζητούν κάποιοι είναι πολιτική διευθέτηση
– ο Νίκος Σαλαγιάννης στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισε ότι οι 189 έβαλαν την  υπογραφή τους παλικαρίσια, χωρίς φόβο και πάθος
-ο Βασίλης Γιουματζίδης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να μην μπορεί να εκφρασθεί το 50% των μελών του ΕΣ που δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Βενιζέλου

Με συνθήματα όπως «Βαγγέλη μαζί στη νέα εποχή» ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζομαι, είναι μεγάλη τιμή η ανακήρυξή μου ως υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη μεγάλη πλειοψηφία του ΕΣ και γύρω από την υποψηφιότητα μου συσπειρώνεται όλη η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη»

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Χ. Παπουτσής δήλωσε στις κάμερες ότι «Στην πιο κρίσιμη στιγμή αντί του ανοιχτού, πολυσυλλεκτικού και ενωτικού ΠΑΣΟΚ  επιλέξαμε το μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι…». Επίσης δήλωσε ότι επικράτησαν τα διαδικαστικά τεχνάσματα αντί της πολιτικής

Η διαδικασία της συλλογής υπογραφών αμφισβητήθηκε ως η αυθεντική ερμηνεία του Καταστατικού, μιας και δεν είχε εκδοθεί ο προβλεπόμενος ερμηνευτικός κανονισμός και κατατέθηκαν προτάσεις να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Το προεδρείο της συνεδρίασης έθεσε σε ψηφοφορία τις υποψηφιότητες των Χ. Παπουτσή και Στ. Τζουμάκα, αλλά καμία δεν συγκέντρωσε 94 ψήφους, σύμφωνα με την ερμηνεία του άρθρου 41 του Καταστατικού, όπως την διατύπωσε η ΕΚΑΠ.

Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι στο επόμενο Συνέδριο του Κινήματος θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ισχύουσα, η οποία επελέγη, όπως ανέφερε, για επικοινωνιακούς λόγους και με την οποία είχε διαφωνήσει όταν υιοθετήθηκε.

Ο κ. Παπουτσής έθεσε θέμα σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου, από το οποίο αποχώρησαν πολλά μέλη και άλλα διαγράφηκαν, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας έθεσε και θέμα αδυναμίας συλλογής υπογραφών από τη βάση λόγω ανυπαρξίας οργανώσεων και αμφισβήτησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα 390.000 μέλη, όπως ανέφερε ο κ. Ανωμερίτης. Η παρουσία του οποίου στην ΕΚΑΠ αμφισβητήθηκε όπως και η νομιμότητα της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω της έμμισθης θέσης που κατέχει στο δημόσιο ο κ. Ανωμερίτης.

Ο κ. Παπουτσής διαφωνώντας με την διαδικασία τόνισε ότι τα πολιτικά προβλήματα, όπως αυτό που είχε ενώπιόν του το Εθνικό Συμβούλιο “δεν λύνονται ούτε με τεχνητά οφ σαϊντ ούτε με διαδικαστικά τερτίπια”.

Ο κ. Τζουμάκας χαρακτήρισε, με δήλωσή του, “δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη” τη διαδικασία, ενώ, νωρίτερα, είχε κατηγορήσει τον κ. Ανωμερίτη ότι ψεύδεται ανακοινώνοντας ότι κατατέθηκαν δύο μόνο υποψηφιότητες, του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπουτσή. Στη συνέχεια ο κ. Ανωμερίτης διευκρίνισε ότι ο κ. Τζουμάκας κατέθεσε την πρότασή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΚΑΠ, εκπρόθεσμα.

Και ο Πάγκαλος στηρίζει Βενιζέλο!

 «Κάθε δύναμη και επιτυχία στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το έργο που δήλωσε χθες ότι θέλει να αναλάβει, εκείνο της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ» ευχήθηκε προσερχόμενος στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε με επιτυχία μία δύσκολη διαπραγμάτευση και εκτίμησε ότι μπορεί να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία «το έργο που θα του αναθέσουμε σήμερα».

    Ερωτηθείς για το θέμα των υπογραφών των υποψηφίων, είπε ότι αυτό έχει λυθεί, η εκλογή θα γίνει από τη βάση και ότι ο ίδιος είναι υπερ της πιστής τήρησης του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ.

    «Πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτή τη χώρα οι νόμοι, και εντός και εκτός κομμάτων» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.


Οι ομιλίες τα χειροκροτήματα και τα…γιαούρτια!

Η χθεσινή πρώτη μέρα είχε από όλα. Θερμό χειροκρότημα για τον αποχωρήσαντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου που στην ομιλία του επιτέθηκε σε ΜΜΕ και ΝΔ.

Είχε έναν Βενιζέλο που ζήτησε συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τις θυσίες που αναγκάστηκε να κάνει αλλά και έναν εξοργισμένο συνταξιούχο που του πέταξε γιαούρτι.

Ενώ τέλος είχαμε την θερμή υποστήριξη νέων του ΠΑΣΟΚ προς τον Χρήστο Παπουτσή.

Δείτε εδώ τι έγινε στην χθεσινή μέρα

Συνταξιούχος πέταξε γιαούρτι στον Βενιζέλο – ΦΩΤΟ

Βενιζέλος: «Οφείλουμε μία συγνώμη στους πολίτες για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ – Στόχος μας τώρα είναι η νίκη»

#TAGS MM