Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μέχρι την Τετάρτη θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών με τα φάρμακα

Μέχρι την Τετάρτη θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών με τα φάρμακα

“Η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ”, είπε ο υπουργός Υγείας μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Έχει οριστικοποιηθεί η λύση από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά από εδώ και εμπρός» τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττα.

Όπως εξήγησε «οι πληρωμές θα γίνονται άμα την παραγγελία και τη παραδόσει και αυτό θα συνεχιστεί αυτό μέχρις ότου βέβαια αναλάβει η νέα κυβέρνηση η οποία θα λύσει οριστικά το θέμα. Γι’ αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν».

Για τις προμήθειες των νοσοκομείων είπε ότι υπάρχει μια νομικής φύσεως εμπλοκή. «Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες να λυθεί αυτό το νομικής, φύσεως θέμα. Είμαστε σε επαφή με τους προμηθευτές, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει άμεση παρακώλυση στην προμήθεια των νοσοκομείων» σημείωσε.

Για το θέμα των φαρμακοποιών, είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς πριν το τέλος του 2012. «Εμείς έχουμε εξασφαλίσει, έχουν αποπληρωθεί μάλλον οι υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου. Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 70 με 75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκατομμύρια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η υποχρέωσή μας του Μαρτίου», είπε.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι προβλήματα των τελευταίων 15 ημερών. Και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες το καταλαβαίνουν αυτό» σημείωσε ο υπηρεσιακός υπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες…. Αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος και πρέπει τώρα όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποτραπούν ενδεχόμενα ανθρωπιστικής κρίσης για τη χώρα μας».

Όπως είπε ζήτησε από τον υπουργό να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε ελλείψεις φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς, ενώ έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, «ενός οργανισμού που αν δεν έχει πόρους δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσωρινή λύση για τα φάρμακα των καρκινοπαθών δια χειρός Κίττα!

Από σήμερα δωρεάν φάρμακα για καρκινοπαθείς στα νοσοκομεία

Έρχεται εμπάργκο από αύριο στα νοσοκομεία από τους προμηθευτές!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε