weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μία «ανάσα» από τη συμφωνία – Το τελεσίγραφο της τρόικας για αποζημιώσεις, ωράριο εργασίας και κατώτατο μισθό – Το mail «φωτιά» στη Λαγκάρντ

Η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώθηκε περίπου στις 19:30. Στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίστηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα μέχρι τις 20:00 ενώ την Κυριακή θα συναντηθεί και πάλι ο Στουρνάρας με την τρόικα οπότε και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης, αύριο συνεχίζουμε. Αύριο θα τελειώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την πεντάωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το τελεσίγραφο της τρόικας

Σύμφωνα με το 25σέλιδο έγγραφο που φαίνεται να έστειλε η τρόικα στη Λαγκάρντ με e-mail σχετικά με τα εργασιακά και το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, τρία είναι τα βασικά σημεία.

Η νομοθέτηση των αλλαγών στο ισχύον εργασιακό καθεστώς, αποτελούν μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα απαιτεί:

1. Τη μείωση των αποζημιώσεων,  από τους 24 μισθούς στους 12 μάξιμουμ μισθούς και μάλιστα ανεξαρτήτως του συνολικού χρόνου εργασίας, Επίσης όσον αφορά τις αποζημιώσεις η τρόικα απαιτεί τη μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση έως 3 μήνες από 6 που είναι σήμερα.

2. Στο θέμα του κατώτατου μισθού η τρόικα απαιτεί τη νομοθέτηση ενός νέου κατώτατου που να μην περιλαμβάνει επιδόματα και ωριμάνσεις.

3. Στις απαιτήσεις της τρόικας είναι και το ωράριο εργασίας και συγκεκριμένα η καθιέρωση 6ήμερης εργασίας με 8ωρο.

Όλα τα παραπάνω είναι επιτακτικά μέτρα για την τρόικα και μάλιστα περιλαμβάνονται αναλυτικά στο 25σέλιδο έγγραφο – mail που είχε αποδέκτη της Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να δηλώνει πως αυτά τα μέτρα δεν έχουν γίνει αποδεκτά από το υπουργείο Εργασίας και πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή γεγονός που υποδηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις πάνω στον τομέ ατων εργασιακών είναι σε κρίσιμο σημείο.

Στη μαραθώνια συνάντηση του Σαββάτου με τους επικεφαλής της τρόικας, «άνοιξε» ουσιαστικά όλο των πακέτων των μέτρων, όπως είναι το δημοσιονομικό (τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία), οι προαπαιτούμενες δράσεις βάσει του Μνημονίου, αλλά και οι νέες που προσέθεσε η τρόικα (εργασιακά), καθώς και το μακροοικονομικό σενάριο για το ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται τώρα ότι πιστεύει πως η ύφεση για το 2013 θα είναι λίγο κάτω από το 5% της αρχικής της εκτίμησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8%.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για την απαίτηση της τρόικας για ριζική ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ότι κατ’ αυτόν «το πρόβλημα δεν είναι η αγορά εργασίας, αλλά η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών». Ενώ, σχετικά με το θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο οποίο εμμένει η τρόικα, ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών προτιμά την έκφραση «διαθεσιμότητα»». Ενώ, επανέλαβε ότι τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων θα καταργηθούν από το 2013 και όχι αναδρομικά.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών, που θεωρούν ότι «νέο κούρεμα χρέους σημαίνει έξοδος από το ευρώ», εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά την εκταμίευση της δόσης θα αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία, καθώς «πάρα πολλοί επενδυτές περιμένουν για να έρθουν να επενδύσουν». Και προανήγγειλε ότι, τότε «το 2013 θα είναι χρονιά έκπληξη».

Σημειώνεται, επίσης, ότι εάν δοθεί η επιμήκυνση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδενικό το 2013, ενώ προσδιορίζεται σε 1,5% του ΑΕΠ το 2014, σε 3% του ΑΕΠ το 2015 και σε 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Την Κυριακή θα συναντηθούν με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στις 13.00, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στις 14.00 και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης στις 16.00.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΘΥΜΟΥΛΕΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις-Τα σενάρια για ανασχηματισμό-Δίλημμα Βενιζέλου:Θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ή θα μπει ως αντιπρόεδρος!

Καταργούνται απο φέτος οι φοροαπαλλαγές – Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2013

#TAGS MM