Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μίνι Σύνοδος Κορυφής αύριο στις Κάννες για την Ελλάδα! – Καλούν τον Γιώργο για εξηγήσεις οι G20

Μίνι Σύνοδος Κορυφής αύριο στις Κάννες για την Ελλάδα! – Καλούν τον Γιώργο για εξηγήσεις οι G20

Αφού δικαιολόγησε την απόφασή του στην Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει και στις Κάννες να ενημερώσει και τους ηγέτες της G20.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε, το μεσημέρι της Τρίτης, στη Γερμανίδα καγκελάριο για να την ενημερώσει σχετικά με την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε τις θέσεις του στην Άνγκελα Μέρκελ, εκείνη του είπε: «κατανοώ τις εξελίξεις στη χώρα σου».

Ο κ.Παπανδρέου θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από μια μίνι σύνοδος κορυφής!

Στο δείπνο θα συμμετάσχουν:

ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Θα σώσουμε την Ελλαδα

Αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εμφανίζονται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις τους και μετά τις «αναταράξεις» που προκάλεσε η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Ο Σαρκοζί τον κάλεσε στις Κάννες για εξηγήσεις

Η πρωτοβουλία για το ταξίδι Παπανδρέου στις Κάννες ανήκει στη γαλλική προεδρία, που ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να εμφανιστεί μπροστά στους ηγέτες των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου για να εξηγήσει την απόφασή του θα θέσει τη συμφωνία των Βρυξελλών σε δημοψήφισμα και να τους ενημερώσει για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειά του να… συμμαζέψει την αναστάτωση που προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, εκτός από την πρόσκληση στον Γ. Παπανδρέου, συγκάλεσε και έκτακτο μίνι υπουργικό, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν και υπουργών-κλειδιά, όπως του υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Εξαιτίας του εσπευσμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Κάννες, oι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα γίνει την Πέμπτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε απόψε ότι το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες είναι “ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους”, σε δήλωσή του μετά το τέλος διυπουργικής συνόδου.

“Το να δίδεται ο λόγος στους ανθρώπους είναι πάντα νόμιμο, αλλά η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει το σχέδιο της ΕΕ σε δημοψήφισμα.

Ρόμπαϊ-Μπαρόζο: «Η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της»

Περισσότερο με ευχή παρά με δήλωση μοιράζει η «πλήρης εμπιστοσύνη» που εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Ελλάδα, μετά την επικοινωνία τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τους Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Μανουέλ Μπαρόζο για την απόφαση θα θέσει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία των Βρυξελλών και ακολούθησε κοινή ανακοίνωση των δυο κορυφαίων ευρωπαϊων αξιωματούχων.

Ρομπάι και Μπαρόζο εξέφρασαν «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ενώπιον της ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας.

«Λαμβάνουμε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι η καλύτερη για την Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιων της ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας».

Καταλήγοντας δε αναφέρουν: «Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου. Παραμένουν σε επαφή με τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και θα συνεχίσουν, στο πλαίσιο της Συνόδου του G – 20 στις Κάννες».

Πριν ο πρωθυπουργός επικοινωνήσει με Ρομπάι και Μπαρόζο, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο και την αναπληρωτή υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να επικοινωνήσουν με ξένες κυβερνήσεις, ελληνικές πρεσβείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης για να τους ενημερώσουν για την απόφαση περί δημοψηφίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Καϊλή θα ρίξει την κυβέρνηση; – «Θα προτάξω το εθνικό συμφέρον από το κομματικό»

Να πάρει ΤΩΡΑ πίσω ο Παπανδρέου την απόφασή του πριν να είναι πολύ αργά

Διαφοροποιήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος

‘Ολα τα σενάρια: Πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με νεο πρωθυπουργό;

«Παραιτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ» – Επιστολή «βόμβα» 6 στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Σαμαράς: θα εμποδίσω πάση θυσία το δημοψήφισμα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Ν.Δ.

Τα λένε εκτάκτως για το δημοψήφισμα Μέρκελ-Σαρκοζί

Κομισιόν: «Δε μας έχει ενημερώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε