Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μήνυμα Βενιζέλου προς Σαμαρά: “Μην παίζεις με τη φωτιά”

Μήνυμα Βενιζέλου προς Σαμαρά: “Μην παίζεις με τη φωτιά”

Προτροπές για “πολιτική συνευθύνη”, συναίνεση και απεγκλωβισμό από την παράδοση των κομματικών αντιπαραθέσεων έκανε ο υπουργός Οικονομικών στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2012.

“Όποιος θέλει εκλογές γρήγορα, θα πρέπει να τα θέλει όλα γρήγορα, αρχής γενομένης από την εκταμίευση της 6ης δόσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ζήτημα της 6ης δόσης μπορεί να δρομολογηθεί από ελληνικής πλευράς, “εντός της ημέρας”, καθώς η εκταμίευση της αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την υλοποίηση και επιτυχία του Προϋπολογισμού και τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, συνεπεία του PSI.

Ο ίδιος υπογράμισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, αρκούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. “Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη φωτιά. Οι εταίροι μας ξέρουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, ξέρουν τι μπορεί να συνιστά ενέργεια που να έχει γενικότερη επίπτωση για την ευρωζώνη – και μπορούν να την στεγανοποιήσουν”, προειδοποίησε ο κ.Βενιζέλος.

“Η θετική ψήφος στον Προϋπολογισμό, αποτυπώνει την ανάγκη κλίματος συναίνεσης και πολιτικής συνευθύνης, χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση, να απαλύνουμε τον πόνο που νοιώθουν οι πολίτες που υφίστανται σκληρές περικοπές, να ξαναδώσουμε στη χώρα αίσθηση αισιοδοξίας και τη βεβαιότητα πως υπάρχει εθνικό σχέδιο”, ανέφερε ο κος Βενιζέλος. “Είναι απολύτως αναγκαίο να συμφωνήσουμε στα θεμελιώδη – και θα συμφωνήσουμε”.

Για την επιτυχία του Προϋπολογισμού υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο στόχος της μείωσης της ύφεσης στο 2,8%, μπορεί να επιτευχθεί “εάν λειτουργήσει η χρηματοοικονομική σφαίρα, υπάρξει ρευστότητα, πληρώσει το κράτος τις οφειλές του στην αγορά, λειτουργήσει το ΕΣΠΑ – ώστε να βγούμε σε θετικό ρυθμό το 2013”.

Η ρευστότητα συνδέεται με επιτυχία των στόχων του PSI. Στην αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 και θα τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους. “Χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις, συναινετικές. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα του δημοσίου χρέους, αν αφήνουμε να περισπάται η προσοχή μας ή να αλλοιώνεται ο κατάλογος των προτεραιοτήτων μας για οποιονδήποτε εσωκομματικό ή άλλο λόγο”, παρατήρησε ο κος Βενιζέλος.

Τα παραπάνω συνδέονται με άλλες δύο προϋποθέσεις: Την εκταμίευση της 6ης δόσης με επαναδιαπραγμάτευση του νέου προγράμματος, και την νέα δανειακή σύμβαση των 80 δισ. ευρώ που “θα αλλάξει τα επίπεδα ρευστότητας”. “Αυτό σημαίνει επένδυση, απασχόληση, δουλειά, άλλο κλίμα στην αγορά. Αυτή είναι η αλλαγή στην πραγματική οικονομία – και είναι μπροστά μας: Τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο”, ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

Το χρονοδιάγραμμα, έχει ως εξής: “Ψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του 2012, πριν την Σύνοδο Κορυφής. Αρχίζουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, αμέσως μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης. Θέλουμε ένα μικρό εύλογο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση για την νέα δανειακή σύμβαση. Καλείται η Βουλή να την ψηφίσει με την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Θα θέλαμε να γίνει αυτό μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά εκτίμηση των συνομιλητών μας είναι για αρχές Ιανουαρίου – αρκεί να γίνει η εκταμίευση των 30 δισ. για τις τράπεζες και των 30 δισ. για το PSI. Τα υπόλοιπα 20 δισ. για τις ταμειακές ανάγκες του κράτους, θα πρέπει να τα έχουμε το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου”.

“Αυτό θα μας οδηγήσει στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης και θα μας δώσει την δυνατότητα να πούμε στο λαό πως έχουμε ένα ασφαλές πλαίσιο – ώστε να αναδείξει μετά την νέα κυβέρνησή του”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σιγή ασυρμάτου από την ΕΕ μετά την επιστολή Σαμαρά – Δεν δεσμεύεται για τίποτα στο μέλλον

Πληροφορίες Newsit: Το σχέδιο Σαμαρά για να βγεί απ’ το αδιέξοδο – Μέρκελ: Μόνο με την υπογραφή σου η 6η δόση

“Θέλουν υπογραφή Σαμαρά, ως εγγύηση αγοράς όπλων”;

«Σαμαράς: Το πρόσωπο-κλειδί στο δράμα του χρέους»

“Υπογραφές ως την Τρίτη αλλιώς δεν έχει 6η δόση” – Τελεσίγραφο Γιούγκερ σε Σαμαρά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε