Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μνημόνιο… και με τα Σκόπια

Μνημόνιο… και με τα Σκόπια

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ποπόσκι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, στη διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Με την επιστολή του αυτή, ο Υπουργός Εξωτερικών προτείνει, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου, που θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Στο σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας ως προς το όνομα η ελληνική πλευρά αναφέρει σαφώς πως :
“οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να εμπεριέχει σαφές και οριστικό προσδιορισμό του ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τη διάκριση μεταξύ του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιοχών σε γειτονικές χώρες, ειδικότερα, της περιοχής της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και ότι το συμφωνημένο όνομα θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε