Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Πάρε τα μέτρα τώρα! – Μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου για τα εργασιακά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Το μήνυμα του Πιερ Μοσκοβισί στον Πρωθυπουργό για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
– Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποσχέθηκε πιο… ελαφριά μέτρα, αν ληφθούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση
– Το σχέδιο για να “σώσουν” το αφορολόγητο
– Δείτε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon – ΒΙΝΤΕΟ

“Πάρε τα μέτρα τώρα, για να κλείσει η αξιολόγηση” ήταν το μήνυμα του Πιέρ Μοσκοβισί στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, ο Ευρωπαίος Επιτρόπος τόνισε στον Πρωθυπουργό πως αν ληφθούν άμεσα τα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, θα είναι πιο “ελαφριά”, κοντά στο 1,5 δισ., αντί για 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σήμερα μυστική σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με πολύ στενούς συνεργάτες του και παρουσία κορυφαίου υπουργού, για τα εργασιακά. Στο… τραπέζι έπεσε η πρόταση να “ανοίξουν” οι ομαδικές απολύσεις, που αφορούν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τις πολυεθνικές, προκειμένου να “σώσουν” το αφορολόγητο. 

Δείτε όλο το ρεπορτάζ του “Live News”

 

“Προσπαθούμε για συμφωνία, αλλά είναι δύσκολο”

 

Το μεσημέρι, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους της Ελλάδας προσπαθώντας για σύναψη συμφωνίας, πράγμα το οποίο είναι αρκετά δύσκολο”, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση σύναψης συμφωνίας.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ και οι προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της είναι θετικές. Έκανε λόγο για τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και θα προσελκύσουν επενδύσεις, σημειώνοντας ότι “γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση”.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους, προσθέτοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση υπερκάλυψης των στόχων κινούνται και οι προβλέψεις. Τόνισε επίσης, ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι πραγματικά.

“Πρέπει να δείξουμε και να πούμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας”, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική, δείχνοντας (έτσι) ότι ο καθένας μπορεί να εμπιστευθεί την ελληνική οικονομία.

“Ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το σημείο ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων από τη μια, και της ευημερίας και στήριξης όσων υποφέρουν από τη φτώχεια και την ανεργία στην Ελλάδα από την άλλη”, είπε ο κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας στην συνέχεια ότι “ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος νοιάζονται για τον ελληνικό λαό».
«Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό” πρόσθεσε.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι “επιθυμούμε μια ισχυρή Ελλάδα η οποία έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, στην καρδιά της Ευρωζώνης», αναφέροντας ότι αυτό είναι εφικτό και προσθέτοντας ότι η προσοχή και οι προσπάθειες όλων πρέπει τις επόμενες λίγες ημέρες να επικεντρωθούν στο να ολοκληρωθεί το ζήτημα (της αξιολόγησης) που είναι τόσο σημαντικό για την Ελλάδα. Επισήμανε δε χαρακτηριστικά πως «όλες οι παράμετροι έχουν τεθεί στο τραπέζι, οι πάντες γνωρίζουν”.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ είπε ότι “οι αριθμοί μας (της Κομισιόν) είναι στο τραπέζι, οι αριθμοί μας είναι επιβεβαιωμένοι από τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος, εμείς θέλουμε τη συμμετοχή του, χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Αυτό συνιστά εγγύηση και ασφάλεια για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις έως τις 20 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι και ο καθένας να είναι ικανοποιημένος με τις παραμέτρους που θα συμφωνηθούν”.

Όσον αφορά στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει προληπτικά πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί, δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, προσθέτοντας “πρέπει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων, των αναγκών του προγράμματος και της ευημερίας. Αυτή η ισορροπία σημαίνει κάποια μέτρα από τη μιά και κάποια θετικά μέτρα από την άλλη”.

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει συζητήσεις, ο κ. Μοσκοβισί, είπε ότι ποτέ τέτοιου είδους συζητήσεις δεν είναι εύκολες. “Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει, δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευθώ, είμαι εδώ για να συζητήσω με την ελληνική κυβέρνηση, τους Έλληνες εταίρους, έτσι ώστε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ να πει στις 20 Φεβρουαρίου ότι έχει τις παραμέτρους”, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε