Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Μουζάλας: Πρότυπο Ευρωπαϊκό καμπ το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά [pics]

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

“Πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ” χαρακτήρισε την δομή φιλοξενίας προσφύγων των Διαβατών ο Γιάννης Μουζάλας. Παράλληλα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διαβεβαίωσε ότι ”οι προσπάθειες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες αξιοπρεπείς θα συνεχιστούν”. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι “στα Διαβατά, μεταφέραμε ξαφνικά σε σκηνές, στα τέλη του Μαΐου του 2016, περίπου 2.5000 ανθρώπους. Παραδώσαμε το καινούριο καμπ των Διαβατών σε συνθήκες άριστες, πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ και αυτή είναι η καινούρια φάση στην οποία περνάμε” τόνισε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι ήδη 15.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει για τον τελικό τους προορισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ενώ έχουν γίνει επιπλέον 6.500 οικογενειακές επανενώσεις και 7.000 εθελοντικές επιστροφές.

Το κάθε κοντέινερ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως έξι άτομα και, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλος της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προς το παρόν διαμένουν στο κέντρο γύρω στα 370 άτομα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλες αφίξεις.

Πενήντα από τα νέα κοντέινερ τοποθέτησε η οργάνωση CARITAS ενώ όλα τα υπόλοιπα η οργάνωση ASB, που στόχο έχει την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες από τότε που η προσφυγική κρίση χτύπησε την “πόρτα” της Ευρώπης. Στο σύνολό τους, οι οικίσκοι χρηματοδοτήθηκαν από την DG ECHO, το ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, και το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Στο καμπ λειτουργεί ιατρείο που παρέχει υπηρεσίες φροντίδας υγείας, όπως και -μεταξύ άλλων- χώροι για ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι έχουν επιπλέον και τον δικό τους “safe space” (ασφαλή χώρο) για μια σειρά από δραστηριότητες. Υπάρχει επίσης ένας αντίστοιχος χώρος αποκλειστικά για γυναίκες (women space), βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ πέραν των δραστηριοτήτων για τα παιδιά έχουν προβλεφθεί και μια σειρά από μαθήματα, όπως ξένων γλωσσών (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) και υπολογιστών, για τους ενήλικες. Το δε “συσσίτιο” για τη σίτιση των προσφύγων, που είχε αναλάβει ο στρατός, αντικαταστάθηκε από ένα ποσό, το οποίο λαμβάνουν οι πρόσφυγες και μπορούν πλέον να ψωνίζουν από την τοπική αγορά και να μαγειρεύουν τα φαγητά της αρεσκείας τους, γεγονός που, όπως λένε οι υπάλληλοι της δομής, τούς έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε