Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Μπαρόζο: «Κουράγιο Έλληνες» – Παπανδρέου: «Εκτός επιτήρησης το 2013»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Λίγο μετά τις 18:30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Μήνυμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό από τον Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την επιμήκυνση του δανείου -που σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο έχει «κλείσει»- αλλά και το μέγα θέμα των τελευταίων ημερών για την ευρωζώνη, το ενδεχόμενο της έκδοσης του ευρω-ομολόγου, ακόμη ένα «αγκάθι» στα πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού για να βγει η χώρα από την κρίση. Σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση δύσκολων και ιστορικών αλλαγών αλλά πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με συνέπεια.

«Όσα κάνουμε είναι ακριβώς για να μπούμε σε τροχιά εξόδου από την κρίση και το 2013 να βρεθούμε εκτός μνημονίου και εκτός επιτήρησης», τόνισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ιδιαίτερα τη μείωση του ελλείμματος στο 6%, αντί για 5,5% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την πλευρά του, εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά, ενώ εξέφρασε αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό. «Θέλω να πω δυο λόγια αλληλεγγύης στους Έλληνες. Καταλαβαίνω την αγανάκτησή τους και πόσο δύσκολα είναι ορισμένα από αυτά τα μέτρα. Όμως η κατάσταση απαιτεί κουράγιο», το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν προς τον ελληνικό λαό. Είναι ο δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας εύχεται… κουράγιο. Είχε προηγηθεί ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν!

«Υποστηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση για να εκπληρώσει τους όρους της. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για τη μείωση του ελλείμματος» πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό «άνθρωπο που αποδίδει, δεν δεσμεύεται μόνο», ενώ πρόσθεσε πως περιμένει την έγκριση της εκταμίευσης της γ’ δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, τον Ιανουάριο. «Η πορεία του δανείου στην Ελλάδα και το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να παραταθούν. Ήταν μια κρίσιμη απόφαση για την αξιοπιστία του προγράμματος. Οι τεχνικές λεπτομέρειες εξετάζονται και τα οριστικοποιηθούν σύντομα», συμπλήρωσε.

Η συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο έγινε μια μέρα πριν την επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Την Πέμπτη, εξάλλου, φτάνει στην Ελλάδα και ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα Επίτροπος, Όλι Ρεν. Οι κύριοι Στρος-Καν και Ρεν θα ενημερώσουν τη Βουλή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα αποτελέσματα των ελέγχων της τρόικας.

Διαβάστε επίσης
Το Eurogroup θωρακίζει το ευρώ – Ευρωομόλογα και η αύξηση των κεφαλαίων διάσωσης επί τάπητος
Σόιμπλε : Η ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε