Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μπιρμπίλη: Η τρόικα δεν επικεντρώνει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και όχι στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ» αναφέρει η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη στη Real News.

«Υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία στην παραγωγή ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές, από φυσικό αέριο αλλά και λιγνίτη» ανέφερε η κα Μπιρμπίλη.

Μιλώντας για τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κα Μιρμπίλη προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι «όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά, γιατί έχουμε κοινούς στόχους», και υπογράμμισε ότι «ο διάλογος πρέπει να γίνεται με νηφάλιο τρόπο και να αποφεύγονται στοιχεία ανταγωνιστικότητας ή εκβιασμού».

Η απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς είναι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, δηλαδή «οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη διεισδύσει και επιβίωση ιδιωτικών επιχειρήσεων», όπως επισήμανε η υπουργός, που υπογράμμισε ότι «οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρουν στην παραγωγή εθνικού πλούτου».

Η κα Μπιρμπίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2011, αναφέροντας ότι «το αν θα αυξηθούν τα οικιακά τιμολόγια, θα είναι μια απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, ειδικά σε μια εποχή κρίσης». Επισήμανε, δε, ότι το τέλος της ΕΡΤ πρέπει να μειωθεί, ωστόσο αυτό είναι «ένα ανοιχτό θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό».

Για το θέμα των αυθαιρέτων, η κα Μπιρμίλη ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ένας νόμος που είναι σε ισχύ και προβλέπει την επιβολή προστίμων», ωστόσο όμως, όπως είπε, «δεν είναι εφικτό το να πάμε σε μια λογική ημιυπαίθριων για να ρυθμίσουμε την αυθαίρετη δόμηση στη χώρα». «Αυτό που έχουμε κάνει στο υπουργείο και το έχουμε δηλώσει με κάθε τρόπο, είναι το κομμάτι της πρόληψης των αυθαιρέτων», συμπλήρωσε η υπουργός.

Μιλώντας για το έργο που επιτελεί το Υπουργείο στο οποία προΐσταται, η κα Μπιρμπίλη είπε ότι «τώρα περνάμε στη φάση της υλοποίησης όσον έχουν νομοθετηθεί, που αφορούν – μεταξύ άλλων – την προστασία των δασών, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κλιματική αλλαγή».

Η Υπουργός διέψευσε τα σενάρια που τη θέλουν υποψήφια περιφερειάρχη στην Αττική, λέγοντας ότι «δεν είναι μέσα στους δικούς μου στόχους» και συμπλήρωσε ότι «η ονοματολογία που ακούγεται σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Η κα Μπιρμπίλη τόνισε επίσης, ότι ταυτίζεται με το κομμάτι της αριστεράς στο ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πολυσυλλεκτικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ,με ότι αυτό συνεπάγεται σήμερα».

Η κα Μπιρμπίλη παραδέχτηκε επίσης, ότι είναι το πιο αντισυμβατικό πρόσωπο στην κυβέρνηση, μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε