Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπλόκο στο φορολογικό – Οι αρχηγοί θα αποφασίσουν για το 45% και τα επιδόματα παιδιών

Μπλόκο στο φορολογικό – Οι αρχηγοί θα αποφασίσουν για το 45% και τα επιδόματα παιδιών

– Νέα συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα σήμερα στο Μαξίμου
– Απανωτά όχι από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και νέοι τριγμοί στην κυβέρνηση
– Ψάχνουν φοροελαφρύνσεις για να περάσει το φορολογικό στη Βουλή
– Δεν έφυγε το 45% από το τραπέζι, ψάχνουν ισοδύναμα μέτρα

Πρώτα ήρθαν οι επικοινωνιακές δηλώσεις. Μετά την κατακραυγή για τη φορολόγηση με 45% των μεσαίων εισοδημάτων τόσο ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της, ενώ σε συνέντευξή του στον Σκάι ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως ποτέ δεν υπήρξε 45% φορολόγηση.

Κι όμως το σενάριο για 45% για τα εισοδήματα από 26.000 ευρώ και πάνω όχι απλά υπήρξε, αλλά υπάρχει ακόμη.
Η συνέντευξη του Γ. Στουρνάρα ήταν αποκαλυπτική. Αυτή τη στιγμή έχουμε επιστρέψει στο αρχικό σχέδιο που προβλέπει άλλες τρεις κλίμακες φόρου.

Με 21% φόρο για εισοδήματα ως 25.000 ευρώ, φόρο στο 36% για εισοδήματα από 25.001 ως και 48.000 ευρώ και την ανώτερη κλίμακα φόρου 45% για εισοδήματα από 48.0001 και πάνω.

Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο, είπε ο υπουργός, όμως η τρόικα ανακάλυψε κενά και έτσι προέκυψε η κλίμακα με 45% για τα εισοδήματα από 26.000 ευρώ το χρόνο και πάνω.

Ο υπουργός είπε πως ναι μεν η φορολόγηση αυτή είναι βαριά όμως σε συνδυασμό με την επέκταση της μείωσης φόρου 1.950 ευρώ για όλους η επιβάρυνση δεν θα είναι πολύ μεγάλη για τα μεσαία στρώματα.

Ωστόσο αυτή η κλίμακα έπεσε πάνω σε αντιδράσεις τόσο από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όσο και από βουλευτές της ΝΔ.

Τώρα ουσιαστικά αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα που ζητάει η τρόικα, ώστε να μην υπάρξει ο φόρος του 45%.

Τι είπε όμως ο κ. Στουρνάρας;
Δεν άκουσα, είπε καμία πρόταση από τα άλλα κόμματα για ισοδύναμα μέτρα.

Επί της ουσίας το ζητούμενο είναι αν αντικατασταθεί το 45% με άλλη κλίμακα, αυτή η νέα κλίμακα να φέρει στο κράτος τα ίδια έσοδα με το 45%.

Η εξίσωση όμως δεν φαίνεται να βγαίνει. Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να βγαίνουν και ουσιαστικά βρισκόμαστε και πάλι σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη των περικοπών με τα μέτρα που λίγο έλειψε να ρίξουν την κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις Σαμαρά σε επικοινωνιακό επίπεδο πήραν πίσω το 45%, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια. Τα ισοδύναμα που θα αναζητηθούν θα επιφέρουν την ίδια αιμορραγία στις τσέπες των πολιτών και θα πρέπει να πάρουν το Ok των άλλων δύο εταίρων.

Αυτή τη στιγμή όχι μόνο Ok δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα απειλές για καταψήφιση, ειδικά από μέρους της ΔΗΜΑΡ και πάλι.

Δεν είναι άλλωστε μόνο το θέμα των συντελεστών φορολόγησης. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θέτουν ανοιχτά και το θέμα του αφορολόγητου για τα παιδιά, το οποίο όμως το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να μην το συζητά.

Η αντικατάστασή του από το επίδομα τέκνων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ως προς τις αδικίες που υπάρχουν ο υπουργός Οικονομικών λέει απλά πως δυστυχώς προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Για μια ακόμη φορά οι τρεις αρχηγοί θα κληθούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό και να συμφωνήσουν.

Οι προτάσεις θα οριστικοποιηθούν, όπως όλα δείχνουν στη σημερινή σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα και το Οικονομικό Επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Τα αλλάζει όλα ο Σαμαράς για το φορολογικό! Δεν υπάρχει φόρος 45% – Ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε