Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

“Ναι” με αιχμές στον έλεγχο των λογαριασμών

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιάννος Παπαντωνίου με δήλωσή τους και Γιώργος Βουλγαράκης και Χρίστος Βερελής, με επιστολές τους προς…

τον Πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Siemens, λένε “ναι” στον έλεγχο των οικονομικών τους, αλλά αφήνουν αιχμές κατά της Επιτροπής.

 

Ο Χ. Βερελής αναφέρει: “δεν έχω καμία αντίρρηση ν’ ανοίξω τους λογαριασμούς μου…Παρατηρώ όμως με έκπληξη και αίσθηση υφισταμένου πλέον καταφανώς δυσμενή μεταχείριση και ότι κάποια άλλα βιβλία φαίνετα να μένουν κλειστά. Επίσης: Η επιλογή ισορροπίας των πέντε+πέντε πρώην υπουργών δύσκολα μπορεί να μην αποδοθεί σε πολιτική σκοπιμότητα…Περιλαμβάνονται κάποιοι και δεν περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι που μόνη διαφορά έχουν το σημερινό πολιτικό τους ρόλο…Θεωρώ τη διαχε΄ριση που έγινε πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά διερευνητέα”.

Ο Γ. Βουλγαράκης αναφέρει: “πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι η επιτροπής σας αποφάσισε το “επιλεκτικό” άνοιγμα των λογαριασμών ορισμένων(;) εκ των πολιτικών προϊσταμένων των Υπουργείων τα οποία είχαν κάποιου είδους σχέση με συμβάσεις της συγκεκριμένης εταιρείας.

Αν η πληροφορία είναι αληθής, εγείρει πράματι πολλά ερωτηματικά, όχι τόσο γιά τα ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως γι’ αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος. Παρ’ όλα αυτά θέλω να σας γνωρίσω ότι οι λογαριασμοί -τόσο οι δικοί μου όσο και της οικογενείας μου- έχουν με δική μου αίτηση και συγκατάθεση προ πολλού ανοίξει και ελεγχθεί”.

Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε: «Με έκπληξη διάβασα σε σημερινά δημοσιεύματα ότι η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens με αναφέρει ως έχοντα υπογράψει συμβάσεις με την εν λόγω εταιρεία. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ως Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ουδεμία αρμοδιότητα είχα ή άσκησα για τα ζητήματα που διερευνά η εξεταστική επιτροπή και ουδέποτε έχω υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens. Άλλωστε ουδέποτε κλήθηκα από την εξεταστική επιτροπή. Παρ’ όλα αυτά βρίσκομαι στη διάθεση της εξεταστικής επιτροπής για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή στοιχείο που αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς μου».

«Ναι» στο άνοιγμα των λογαριασμών του είπε και ο Γιάννης Παπαντωνίου. «Έχω δηλώσει ότι οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί αναφέρονται στο “πόθεν έσχες” και είναι προσβάσιμοι με δική μου συγκατάθεση για εξέταση από κάθε αρμόδια αρχή. Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να επισημάνω ότι είναι απαράδεκτη η επιχειρούμενη συγκεκριμένη μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης για άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών. Είναι προφανές ότι η επιλογή ορισμένων μόνο από αυτούς και η συνειδητή παράλειψη άλλων εξυπηρετεί σκοπιμότητες ξένες προς την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης. Όταν δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως στοιχείο, τα κριτήρια για το άνοιγμα των λογαριασμών πρέπει να είναι θεσμικά αδιάβλητα και απρόσωπα. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διασύρει το όνομά μου και θα χρησιμοποιήσω κάθε νόμιμο μέσον για να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και δεοντολογίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε