Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

“ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσαν την ΕΛ.ΣΤΑΤ.”

“ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσαν την ΕΛ.ΣΤΑΤ.”

Με… αμείωτο ρυθμό μαίνεται η κόντρα ΕΛ.ΣΤΑΤ. και Κυβέρνησης. Και σήμερα ο Επικεφαλής της αρχής αμφισβήτησε την ορθότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που έστελνε η Ελλάδα στη Eurostat, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

«Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στο παρελθόν έκανε απόκρυψη στοιχείων και μάλιστα μεγάλες αποκρύψεις» είπε ο Ανδρέας Γεωργίου – και άρα, λανθασμένος τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος – πυροδοτώντας το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

«Να είμαστε πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας… Ακόμα και οι διατυπώσεις της Eurostat είναι πιο προσεκτικές» αντέδρασε ο Χρήστος Σταικούρας, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές και άστοχες» τις διατυπώσεις του κ. Γεωργίου «σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα για τα στοιχεία που έστελνε η Ελλάδα από την στιγμή που και η Eurostat απέσυρε τις επιφυλάξεις και τους αστερίσκους».

Νωρίτερα και ο βουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Μπέζας είχε κατηγορήσει τον Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πως με τις απόψεις που διατυπώνει προσβάλλει τη χώρα και την αξιοπιστία της. «Είναι προσωπική σας άποψη. Να πείσετε τον εισαγγελέα Πεπόνη για την έρευνα που κάνει…» πρόσθεσε.

Αιχμές για την αναθεώρηση των στοιχείων από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Ο Χρ. Σταικούρας εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Γεωργίου για την πρόσφατη αναθεώρηση που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο του 2012… «Φθάσαμε να είμαστε η μόνη χώρα από τις «27» της Ε.Ε. για το διάστημα 2010-2011 που προχωρήσαμε σε αναδιάρθρωση του ελλείμματος και μάλιστα εκτεταμένη. Αποτέλεσμα, φάνηκε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τα στοιχεία ανάμεσα στο προσχέδιο και τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έκανε τη δουλειά της ο αριθμητής ήταν ο ίδιος. Αυτό που άλλαξε ήταν ο παρονομαστής εξαιτίας της τεράστιας αναθεώρησης του 2010» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σαφείς αιχμές κατά του Α. Γεωργίου άφησε και ο πρώην υπουργός Οικονομιών Φιλιππος Σαχινίδης με σημείο αιχμής την αναθεώρηση που έκανε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. μεταξύ του προσχεδίου του προϋπολογισμού και της ψήφισης του προϋπολογισμού όσον αφορά το ΑΕΠ της χώρας, με βάση τα στοιχεία από το 2006 και μετά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι το μειωμένο ΑΕΠ είχε ως συνέπεια να δείξει αυξημένο έλλειμμα, γεγονός που έπαιξε αρνητικό ρόλο στην λύση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που αναζητούσε το Eurogroup χθες το βράδυ.

«Για το έλλειμμα του 2009, υπήρχαν γκρίζες ζώνες που μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας; Ζήτημα αναθεώρησης στοιχείων ΑΕΠ. Ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους. Προχωρήσατε σε αναθεώρηση στοιχείων του ΑΕΠ του παρελθόντος; Γιατί προς τα κάτω και επιδεινώνει την κατάσταση. Μήπως το ΑΕΠ μπορεί να έχει διαφορετική αποτύπωση» αναρωτήθηκε ο κ. Σαχινίδης.

Απαντώντας στους δύο άντρες ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπερασπίστηκε την αναθεώρηση των στοιχείων στην οποία προχώρησε και μάλιστα σθεναρά. «Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κάνει τη δουλειά της με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της. Όταν από το αποτέλεσμα βγει ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι χρέος μας να το γνωστοποιήσουμε. Το πρόβλημα θα ήταν αν η ΕΛΣΤΑΤ έκρυβε τα στοιχεία, αν δηλαδή δεν έκανε την αναθεώρηση ενώ ήξερε τα στοιχεία. Η λογική ότι θα έπρεπε να αποκρύψουμε τα στοιχεία είναι αντιδεοντολογική και δεν μπορεί να γίνει» είπε ο κ. Γεωργίου.

Ο Ανδρέας Γεωργίου υπεραμύνθηκε της δική τους προεδρίας στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, τονίζοντας πως πλέον λειτουργεί επί τη βάση ευρωπαϊκών προτύπων και «τώρα οι στατιστικές είναι ακριβείς», ενώ σημείωσε πως «φτιάχνονται και συστήματα αξιολόγησης που δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Βουλή η δικογραφία για το έλλειμμα – Παραπέμπονται Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;

Τα greek statistics “καίνε” Καραμανλή και 3 υπουργούς του

Στη Βουλή η δικογραφία για τα παραποιημένα στοιχεία στη Eurostat

Ακόμα περιμένουν οι Ευρωπαίοι τα στοιχεία για το “μαγείρεμα” του Ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ “διόρισε” πρόεδρο στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία!

Είμαστε η ντροπή της Ευρώπης – Η Eurostat δεν αμφισβητεί κανένα από τα στοιχεία για το έλλειμμα των άλλων χωρών

Eurostat: Δεν διατηρούμε επιφυλάξεις για τα ελληνικά στοιχεία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε